Καρπούς φαίνεται πως απέδωσαν οι διαπραγματεύσεις της Ευρωπαικής Ένωσης με την Αμερική αναφορικά με την επιβολή νέων δασμών από τον αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς, σύμφωνα με το Reuters, ο εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, ενημέρωσε την Επιτροπή της Γερουσίας ότι θα ανασταλεί η εφαρμογή των δασμών για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η ιδέα που έχει ο πρόεδρος είναι ότι, βάσει μιας σειράς κριτηρίων, ορισμένες χώρες πρέπει να εξαιρεθούν» είπε ο Λάιτχαϊζερ σε ακρόαση της Επιτροπής της Γερουσίας.

«Αυτό που αποφάσισε να κάνει (σ.σ. ο Τραμπ) είναι να σταματήσει την επιβολή δασμών σε κάποιες χώρες» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως, πέρα από την Ευρωπαική Ένωση, εξαιρούνται ακόμη η Αυστραλία, η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Νότια Κορέα, ενώ παραμένει σε ισχύ η εξαίρεση για το Μεξικό και τον Καναδά.

Νωρίτερα, κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είχε υπογραμμίσει ότι οι Βρυξέλλες «δεν επιθυμούν εμπορικούς πολέμους στους οποίους δεν υπαρχουν νικητές».

Προειδοποίησε, ωστόσο, τον Λευκό Οίκο πως «η ΕΕ είναι έτοιμη να δράσει στη βάση των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), σε περίπτωση που δεν εξαιρεθεί».