Πλήρη πρόσβαση στους αμάχους ζήτησε την Τρίτη ο ΟΗΕ εντός και εκτός της Ανατολικής Γκούτα στη Συρία ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις επείγουσες ανάγκες τους, επισημαίνοντας ότι περίπου 50.000 έχουν εγκαταλείψει την περιοχή αυτή τις τελευταίες ημέρες.

Την ίδια ώρα σε περίπου 104.000 υπολογίζονται αυτοί που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους εξαιτίας των συγκρούσεων γύρω από την πόλη Αφρίν, στη βόρεια Συρία, όπου 10.000 άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε κοντινή περιοχή προσπαθώντας να περάσουν σε περιοχές που ελέγχουν οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, σύμφωνα με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

«Η UNHCR, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ανησυχεί για μια περαιτέρω όξυνση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία, την ώρα που οι σφοδρές μάχες στην Ανατολική Γούτα, στην ύπαιθρο της Δαμασκού και στην Αφρίν προκαλούν νέους μαζικούς εκτοπισμούς», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNHCR Αντρέι Μάετσιτς σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη. «Οι άνθρωποι αυτοί έφυγαν χωρίς τίποτα και χρειάζονται ουσιαστικά τα πάντα, από ρούχα έως καταλύματα», πρόσθεσε.

Περίπου το 70% από τους 50.000 που έφυγαν από την Ανατολική Γούτα είναι γυναίκες και παιδιά και πολλά από τα παιδιά αυτά υποφέρουν από διάρροια και αναπνευστικές παθήσεις που μπορεί να είναι θανατηφόρες, όπως και από ψώρα ή έχουν ψείρες, σημείωσε παράλληλα η εκπρόσωπος της UNICEF Μαρίσι Μερκάδο.

Η UNICEF υπολογίζει ότι περίπου 100.000 άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται στην περιοχή της Αφρίν, οι μισοί από τους οποίους είναι παιδιά, επισήμανε επίσης η ίδια.

«Το ΣΑ στη Συρία δεν μπόρεσε να προστατεύσει ανθρώπινες ζωές»

Εν τω μεταξύ σφοδρή κριτική προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών άσκησε ο  Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα τη Δευτέρα κατηγορώντας το ότι  δεν έχει μπορέσει να «υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αποτρέψει τις περαιτέρω απώλειες ζωών» καθώς ο πόλεμος στη Συρία, που μπαίνει στον όγδοο χρόνο του, έχει στοιχίσει τη ζωή σχεδόν μισού εκατομμυρίου ανθρώπων.

«Η συριακή σύρραξη έχει χαρακτηριστεί από την απόλυτη περιφρόνηση ακόμη και για τους πιο στοιχειώδεις κανόνες (…) του δικαίου», τόνισε ο Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν.

Υπενθυμίζοντας ότι πολλοί από όσους προσπάθησαν να καταγράψουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία συνελήφθησαν, βασανίστηκαν ή φονεύτηκαν, ο Ζέιντ πρόσθεσε: «το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν τίμησε τη θυσία αυτών των ηρώων σε όλη τη Συρία. Δεν ανέλαβε αποφασιστική δράση για να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και για να αποτρέψει τις περαιτέρω απώλειες ζωών».

Ο Ύπατος Αρμοστής έκανε τα σχόλια αυτά κατά τη διάρκεια μιας άτυπης συνάντησης στα Ηνωμένα Έθνη, λίγη ώρα αφότου η επίσημη ενημέρωση που σχεδίαζε να κάνει σε συνεδρίαση του ΣΑ εμποδίστηκε από τη Ρωσία, η οποία αξίωσε να γίνει ψηφοφορία επί της διαδικασίας.

Και τα 15 κράτη μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ ήταν παρόντα στην άτυπη συνάντηση.

Ο Ζέιντ στηλίτευσε ιδίως τη χρήση των βέτο από τις δυνάμεις που το διαθέτουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να προστατεύσουν «τους δράστες εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου στη Συρία και αλλού» από τη δικαιοσύνη, φωτογραφίζοντας τη Ρωσία.

Το γεγονός πως το ΣΑ δεν έχει καταφέρει «να προστατεύσει τις ζωές και τα δικαιώματα εκατομμυρίων ανθρώπων διαβρώνει όχι μόνο το έργο αλλά και την ίδια τη νομιμοποίηση του ΟΗΕ», έκρινε ο Ύπατος Αρμοστής.