Ρώσοι διπλωμάτες εγκατέλειψαν την Τρίτη τη ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο με προορισμό τη Μόσχα, πολλοί εκ των οποίων με τις βαλίτσες στο χέρι, καθώς εξέπνευσε η διορία που τους είχε δώσει η βρετανική κυβέρνηση για να φύγουν από τη χώρα, στο πλαίσιο αντιποίνων για τη δηλητηρίαση, την 4η Μαρτίου, του ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, οι οποίοι παραμένουν έως σήμερα σε κωματώδη κατάσταση.

Δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ αυτών παιδιά, επιβιβάστηκαν σε τρία λεωφορεία, που έφεραν πινακίδες του διπλωματικού σώματος, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου και του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Ήδη ταξιδεύουν προς τη ρωσική πρωτεύουσα με ένα αεροσκάφος Ιλιούσιν-96. Το κρατικό αεροσκάφος, όπου αναγράφεται η λέξη «Ρωσία» και φέρει τη ρωσική σημαία εκτέλεσε εδικό δρομολόγιο από τη Μόσχα στο Λονδίνο προκειμένου να μεταφέρει πίσω στη χώρα τους τούς Ρώσους διπλωμάτες.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τετάρτη η πρωθυπουργός της χώρας Τερέζα Μέι είχε γνωστοποιήσει ότι δίνει διορία μίας εβδομάδας σε 23 Ρώσους διπλωμάτες να φύγουν από τη Βρετανία. Απαντώντας στην απόφαση αυτή, η Μόσχα αποφάσισε το Σάββατο να απελάσει 23 Βρετανούς διπλωμάτες και να κλείσει το ρωσικό παράρτημα του Βρετανικού Συμβουλίου.

Οι αποχωρήσεις έγιναν την ώρα που η Τερέζα Μέι συγκάλεσε για μία ακόμη φορά το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας για να συζητήσουν την εξέλιξη των ερευνών και να αποφασίσουν για τυχόν νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, την οποία κατηγορούν ότι ευθύνεται για την επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα εναντίον του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, 66 ετών, και της 33χρονης κόρης του Γιούλιας στο Σάλισμπερι, στη νοτιοδυτική Αγγλία.

Και οι δύο παραμένουν σε «κωματώδη κατάσταση από την 4η Μαρτίου» είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στη Daily Telegraph.

Έρευνα μηνών

Την ίδια ώρα ο Νιλ Μπάσου, ο νέος επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής μονάδας της βρετανικής αστυνομίας, που έχει αναλάβει την έρευνα, εξήγησε σήμερα ότι θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες.

«Είναι αναμφίβολα απογοητευτικό για τους πολίτες, όμως η έρευνα θα διαρκέσει εβδομάδες ή και μήνες» επισήμανε ο αξιωματικός μιλώντας στο BBC. «Έχουμε συλλέξει περίπου 400 καταθέσεις. Έχουμε και άλλες να καταγράψουμε. Έχουμε συγκεντρώσει σχεδόν 800 στοιχεία και έχουμε παρακολουθήσει βίντεο διάρκειας 4.000 ωρών» συμπλήρωσε, ο Μπάσου, ενώ περίπου 250 ντετέκτιβ συμμετέχουν στην έρευνα.