Αυτοκινούμενο όχημα της Uber στην Αριζόνα χτύπησε και σκότωσε γυναίκα που διέσχιζε τον δρόμο, προκαλώντας το πρώτο θανατηφόρο τροχαίο από αυτοκινούμενο όχημα.

Το δυστύχημα καταφέρει σοβαρό πλήγμα και στις προσπάθειες που γίνονται για την αδειοδότηση των αυτοκινούμενων οχημάτων και ένταξής του στον στόλο των μέσων μεταφοράς.

Η εταιρεία ανακοίνωσε την αναβολή όλων των δοκιμών της στη Βόρεια Αμερική, οι οποίες βρίσκονταν σε εξέλιξη στην Αριζόνα, το Πίτσμπουργκ και το Τορόντο.

Η Ελέιν Χέρζμπεργκ, 49 χρονών, βρισκόταν στις 10 το βράδυ της Κυριακής με το ποδήλατό της έξω από τη διάβαση πεζών σε δρόμο με τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας, στο προάστιο Τέμπε του Φοίνιξ, όταν χτυπήθηκε από το όχημα της Uber που είχε αναπτύξει ταχύτητα 40 μιλίων (65 χιλιομέτρων), σύμφωνα με την αστυνομία.

Το αυτοκίνητο-ρομπότVolvo XC90 SUV στον τόπο του δυστυχήματος.

Το αυτοκίνητο είχε τεθεί στο πρόγραμμα αυτόματης λειτουργίας ενώ υπήρχε και χειριστής πίσω από το τιμόνι.

Η άτυχη γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου υπέκυψε στα τραύματά της.

Κατεστραμμένο ποδήλατο και αυτοκίνητο Volvo XC90 SUV με ζημιές φαίνονταν σε σκηνές που μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης από το σημείο του δυστυχήματος.Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο, εάν η γυναίκα βάδιζε ή ποδηλατούσε.

Τα αποκαλούμενα ρομπότ-αυτοκίνητα, όταν αναπτύχθηκαν πλήρως από τις εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Uber, η Alphabet Inc και η General Motors Co, υπόσχονταν δραστική μείωση των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα και επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αντιδράσεις και έντονος προβληματισμός

Αλλά το δυστύχημα της Αριζόνα, σημειώνει το Reuters, υπογραμμίζει τις προκλήσεις που έχει ν’ αντιμετωπίσει η νέα, και πολλά υποσχόμενη τεχνολογία καθώς τα οχήματά της αρχίζουν να κυκλοφορούν στον πραγματικό κόσμο, στον οποίο εμπλέκονται και πραγματικοί άνθρωποι.

«Αυτό το τραγικό δυστύχημα τονίζει την ανάγκη του πόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε όταν δοκιμάζουμε αυτόματες τεχνολογίες σε δημόσιους δρόμους» δήλωσε ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Εντουαρντ Μάρκεϊ, μέλος της Επιτροπής Μεταφορών.

Οι αμερικανοί βουλευτές συζητούσαν την εφαρμογή νομοθεσίας για την επίσπευση των διαδικασιών έγκρισης και εισαγωγής των αυτοκινούμενων οχημάτων στην κυκλοφορία.

Την Παρασκευή, η Uber και η Waymo παρότρυναν το Κογκρέσο να εγκρίνει νομοθεσία προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία ένταξης των αυτοκινήτων-ρομπότ στους δρόμους των ΗΠΑ.

Ορισμένοι γερουσιαστές των Δημοκρατικών εμπόδισαν την ψήφισή της, επικαλούμενοι θέματα ασφάλειας. Το θανατηφόρο τροχαίο θα μπορούσε να παρεμποδίσει την έγκριση του νομοσχεδίου, ανέφεραν τη Δευτέρα εκπρόσωποι γερουσιαστών.

Ταυτόχρονα, υπερασπιστές των θεμάτων που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια ζήτησαν να υπάρξει αναστολή όλων των δοκιμών με αυτοκίνητα-ρομπότ στους δρόμους των ΗΠΑ.