Στο λιμάνι της Λεμεσού βρίσκεται το αεροπλανοφόρο «Iwo Jima» του αμερικανικού 6ου στόλου που είναι στελεχωμένο με δυόμισι χιλιάδες άτομα, μέλη πληρώματος και πεζοναύτες, και με δυνατότητα μεταφοράς ιπτάμενων μέσων και τρομακτική δύναμη πυρός. Το «Iwo Jima» έφθασε στο λιμάνι της Λεμεσού την ώρα που το ερευνητικό σκάφος της ExxonMobil έπιασε δουλειά στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, χωρίς να αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα ή καμία απειλή.

Το «Iwo Jima» (HD-7), προερχόμενο από τη Χάιφα, κατέπλευσε στην Κύπρο για ανεφοδιασμό και ξεκούραση του πληρώματος, καθώς είχε λάβει μέρος στην άσκηση «Juniper Cobra 2018», που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ισραήλ στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και της ΑΟΖ της.

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό σκάφος υποστήριξης αμφίβιων επιχειρήσεων κλάσης «Wasp». Εντάχθηκε επίσημα στο αμερικανικό πολεμικό ναυτικό το 2001 και πήρε το όνομά του εις ανάμνησιν της ιστορικής μάχης της νήσου Iwo Zima στον Ειρηνικό κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Mεταφέρει στο εσωτερικό του 3 αερόστρωμνα, 12 αποβατικά σκάφη ή 40 αμφίβια τεθωρακισμένα AAVs και επιπλέον 21 αντίστοιχα στο κατάστρωμά του. Στο κατάστρωμα διαθέτει 9 θέσεις απο/προσνήωσης ελικοπτέρων και αεροσκαφών έως και τύπου Sikorsky CH-53E Super Stallion και MV-22B Osprey. Το μέγεθος της αεροπορικού στόλου που μπορεί να μεταφέρει διαφέρει αναλόγως των επιχειρήσεων που έχει ως αποστολή.

Η τυπική δύναμη αεροσκαφών που μπορεί να μεταφέρει αποτελείται από 6 Harriers ή 6 F-35B Lightning IIs, 4 επιθετικά ελικόπτερα AH-1W/Z Super Cobra/Viper και 12 Ospreys, για επιχειρήσεις βομβαρδισμού / εγγύς υποστήριξης, 4 CH-53E Super Stallion για μεταφορές και 3-4 ελικόπτερα γενικής χρήσης Bell UH-1Y Venom.