Η κατηγορία κατά της Μόσχας ότι δηλητηρίασε στο βρετανικό έδαφος τον πρώην ρώσο πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ είναι «μεγάλη ανοησία», τόνισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι η Ρωσία «έχει καταστρέψει όλα τα χημικά της όπλα» και «είναι έτοιμη να συνεργασθεί με το Λονδίνο».

«Το ότι κάποιος μπορεί να σκεφτεί πως η Ρωσία θα μπορούσε να κάνει τέτοια πράγματα πριν από τις εκλογές και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου είναι παράλογο, μεγάλη ανοησία», δήλωσε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές.

Είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της Ρωσίας μιλά για το θέμα αυτό απ’ όταν το Λονδίνο απηύθυνε κατηγορίες κατά της Μόσχας για τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του με νευροτοξικό παράγοντα στο Σάλσαμπερι της νότιας Αγγλίας.

«Οι άνθρωποι θα πέθαιναν επί τόπου»

«Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι πως, αν υπήρχε στρατιωτικού τύπου χημικό αέριο, οι άνθρωποι θα πέθαιναν επί τόπου. Είναι προφανές», ανέφερε ο ρώσος πρόεδρος, εξηγώντας ότι έμαθε την ιστορία από τα μέσα ενημέρωσης.

«Το δεύτερο είναι ότι η Ρωσία δεν διαθέτει αυτό το είδος των μέσων. Καταστρέψαμε όλα τα χημικά μας όπλα υπό την εποπτεία των διεθνών παρατηρητών», είπε.

Και πρόσθεσε: «Η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργασθεί» και «να συμμετάσχει στις αναγκαίες έρευνες. Για να γίνει αυτό θα πρέπει η άλλη πλευρά να το θέλει επίσης. Προς το παρόν, δεν το βλέπουμε».