Το σχέδιό του για τη μετεκλογική Ελλάδα, που βασίζεται στις μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, παρουσιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο στο εσωτερικό όσο σε διεθνείς παράγοντες έτσι ώστε να έχει προετοιμάσει το έδαφος για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Μετά την επιστροφή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις επαφές που είχε σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναχωρεί σήμερα για το Κατάρ όπου αύριο θα γίνει δεκτός από τον εμίρη Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Τάνι. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα είναι η πορεία της ελληνικής οικονομίας και οι τομείς όπου θα μπορούν να γίνουν άμεσες επενδύσεις.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα εγγυηθεί ένα σταθερό φορολογικό σύστημα και την άμεση προώθηση των μεταρρυθμίσεων που θα περιορίσουν τη γραφειοκρατία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι ο εμίρης τους Κατάρ επιλέγει σταθερά τις διακρατικές συμφωνίες και δεν συμμετέχει σε διεθνείς διαγωνισμούς και αναμένεται να εξηγήσει ότι υπάρχουν τομείς όπως οι ξενοδοχειακές μονάδες, η αγορά γης κ.λπ. στους οποίους μπορούν και με αυτό τον τρόπο να διευκολυνθούν οι επενδύσεις στην Ελλάδα.

ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ. Ανάλογες συζητήσεις για τις επενδύσεις στην Ελλάδα είχε και στις ΗΠΑ όπου συναντήθηκε εκτός από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομιών και με σημαντικούς ελληνοαμερικανους επιχειρηματίες. Το δε συνολικό του σχέδιο είχε την ευκαιρία να το αναπτύξει στο γεύμα που διοργάνωσαν προς τιμήν του δύο σημαντικοί παράγοντες της ελληνικής ομογένειας, οι επιχειρηματίες Τζον Κατσιματίδης και Μάικλ Ψαρρός. Επισημαίνεται ότι οι δυο συγκεκριμένοι επιχειρηματίες είχαν γνωριστεί με τον Αλέξη Τσίπρα πριν από τις εκλογές του 2015 έπειτα από διαμεσολάβηση της Γιάννας Αγγελοπούλου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε στους συνομιλητές του στις ΗΠΑ ότι η Ελλάδα προσφέρει μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες και πως ο ίδιος είναι έτοιμος να κινηθεί γρήγορα αμέσως μετά τις εκλογές διαμορφώνοντας τις κατάλληλες συνθήκες και στο πολιτικό και το οικονομικό περιβάλλον. Τόνισε επίσης ότι η δική του άποψη είναι πως η τόνωση της απασχόλησης μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από τις επενδύσεις και γι’ αυτό θα στηρίξει κάθε πρωτοβουλία που θα κινείται στο πλαίσιο των κανόνων που θα θεσπιστούν.

ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΑ ΣΙΝΙΑΛΑ. Για τον πρόεδρο της ΝΔ, εκτός από τη γραφειοκρατία και το φορολογικό καθεστώς, είναι εξαιρετικά κρίσιμη παράμετρος και η διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα. Για τον λόγο αυτό επιλέγει να εκπέμψει από τώρα σχετικά μηνύματα προς τις πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες η ΝΔ παρά τις διαφορές του παρελθόντος μπορεί να κινηθεί τώρα προς την ίδια κατεύθυνση. Η φράση του στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής «είναι πολλά τα σημεία στα οποία αξίζει να συναντηθούμε» αποτυπώνει πλήρως τις προθέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εθεσε μάλιστα και την ατζέντα μιας κοινής ενδεχομένως μετεκλογικής πορείας, δίνοντας έμφαση στην προστασία των θεσμών, στην εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και την ανάπτυξη ενός νέου πατριωτισμού με συγκλίσεις στα μεγάλα εθνικά θέματα. Εκανε λόγο για «μεγάλα σταυροδρόμια και μετά τις εκλογές» αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν θα είναι εκείνος που θα υποδείξει στο Κίνημα Αλλαγής το πώς θα πορευτεί. «Η ΝΔ» –κατέληξε –«αμέσως μετά τις επόμενες εκλογές θα επιδιώξει μια ευρεία συναίνεση για όλα τα μεγάλα προβλήματα του τόπου». Είναι προφανές ότι στο κεφάλαιο «μεγάλα προβλήματα» εντάσσει και τις επενδύσεις και για τον λόγο αυτό όχι μόνον ανοίγει την ατζέντα στο εξωτερικό αλλά αναζητά και συμμάχους στο εσωτερικό έτσι ώστε να μπορέσει εφόσον είναι ο νικητής της αναμέτρησης να μην αιφνιδιάσει τους εν δυνάμει πολιτικούς συμμάχους της ΝΔ και να έχει και μια κοινοβουλευτική στήριξη που θα υπερβαίνει τον αριθμό των βουλευτών του κόμματός του.