Στην ιστοσελίδα της φινλανδικής στατιστικής υπηρεσίας δημοσιεύονται δεκάδες διεθνείς έρευνες στις οποίες η χώρα καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Πλέον προστέθηκε άλλη μια: η Φινλανδία επελέγη φέτος ως η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΟΗΕ. Πρώτη μεταξύ 156 χωρών, βάσει των επιδόσεών της σε δείκτες όπως το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, οι κοινωνικές υποδομές, η ελευθερία, το προσδόκιμο ζωής, η γενναιοδωρία, η απουσία διαφθοράς. Μάλιστα, φέτος, η έρευνα περιλαμβάνει στοιχεία και για την ευτυχία των μεταναστών στις χώρες όπου φιλοξενούνται –και εδώ κατέχει τα πρωτεία η Φινλανδία. Η Ελλάδα κατέλαβε την 79η θέση πάνω από το Τατζικιστάν και κάτω από τη Σερβία, την Πορτογαλία και το Πακιστάν. Το Μπουρούντι και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία που σπαράσσονται από πολιτική βία βρέθηκαν στο τέλος του καταλόγου.

Τα τελευταία χρόνια οι σκανδιναβικές χώρες βρίσκονται σταθερά στην κορυφή των ευτυχισμένων κρατών. Η Εύα Χάνικαϊνεν, από το υπουργείο Εξωτερικών στο Ελσίνκι, θεωρεί ότι το κλειδί της φινλανδικής ευτυχίας βρίσκεται στην εμπιστοσύνη, τόσο μεταξύ των πολιτών όσο και με τους πολιτικούς. «Είμαστε μια πολύ διαφανής κοινωνία με αρκετές κοινωνικές πολιτικές στήριξης. Είμαστε μια χώρα με ασφάλεια και ισότητα». Από την ίδρυσή της η Φινλανδία είχε δύο βασικούς πυλώνες της κοινωνίας, την ισότητα και την εκπαίδευση. Ηταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έδωσε δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες το 1906 και στις τελευταίες εκλογές τρεις από τους οκτώ αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ήταν γυναίκες. Η Φινλανδία είναι μια από τις τρεις χώρες με τις λιγότερες διακρίσεις εις βάρος των γυναικών στον κόσμο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Επίσης όπως και όλες οι σκανδιναβικές χώρες, προβλέπει μεγάλη άδεια πατρότητας που μπορεί να διαρκέσει έως και 6 μήνες. Στον κατάλογο με τα ποσοστά φτώχειας, η χώρα βρίσκεται στις τέσσερις τελευταίες. Αναμφισβήτητα διαθέτει το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα στον κόσμο. Είναι πρώτη στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τρίτη σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Η εκπαίδευση προσφέρεται δωρεάν σε όλες τις βαθμίδες ενώ υπάρχει βαθιά ριζωμένη στους Φινλανδούς η πεποίθηση ότι η μάθηση πρέπει να συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια της ζωής.

Το προσδόκιμο ζωής είναι 82 χρόνια ενώ στο δημόσιο σύστημα υγείας οι ασθενείς πληρώνουν ένα ποσοστό για όλες τις υπηρεσίες. Οι Φινλανδοί περηφανεύονται για το πόσο ασφαλής είναι η χώρα τους, καθώς μάλιστα έχει τους λιγότερους κατά κεφαλήν αστυνομικούς από όλα τα κράτη της Ευρώπης: 140 αστυνομικοί ανά 100.000 κατοίκους. Θεωρείται μια από τις πιο φιλειρηνικές χώρες του πλανήτη. Και βέβαια σέβεται το περιβάλλον: είναι η τρίτη παγκοσμίως όσον αφορά την ποιότητα του αέρα ενώ είναι και το κράτος με τα περισσότερα δάση στην Ευρώπη.