Την αυτόνομη πορεία της προοδευτικής παράταξης αναμένεται να αναδείξει σήμερα στην ομιλία της η Φώφη Γεννηματά, που ετοιμάζεται πυρετωδώς για την επίσημη πρώτη του Κινήματος Αλλαγής. Επειτα από ατέλειωτες ώρες διαβουλεύσεων και συγκλίσεις στις οποίες ενίοτε ελάχιστοι πόνταραν, ο νέος κεντροαριστερός φορέας οδεύει προς την ίδρυσή του, προς ανακούφιση των στελεχών που τις τελευταίες μέρες είχαν την ευθύνη των οργανωτικών ζητημάτων. Μήνυμα αντεπίθεσης και εκλογικής ετοιμότητας αναμένεται να δώσει και η επικεφαλής του νέου φορέα η οποία σκοπεύει στην αναγέννηση της Κεντροαριστεράς αναδεικνύοντας τις αντιθέσεις του χώρου με τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και τη συντήρηση που εκπροσωπεί η ΝΔ. Η επιμονή «να μην γίνουμε ρεζέρβα κανενός», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, θα διαπνέει ολόκληρο το Συνέδριο, με τους διοργανωτές του να κάνουν λόγο για μια ξεκάθαρη προοδευτική πρόταση. Η μεταβατική περίοδος που ξεκινάει σήμερα θα διαρκέσει μέχρι τις εθνικές εκλογές, οι οποίες θα σηματοδοτήσουν το δεύτερο βήμα ενοποίησης με τη δημιουργία ενιαίας κοινοβουλευτικής ομάδας και θα ολοκληρωθεί στο δεύτερο Συνέδριο με την ενοποίηση όλων των δομών του νέου φορέα.

Η διαδικασία ανάδειξης της Κεντρικής Επιτροπής είναι πιο προσεκτική απ’ όσο περίμενε κανείς από περασμένες κομματικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ. Η κάθε διαφορετική συνιστώσα πρέπει να υποδείξει τα μέλη που της αναλογούν και να επιλέξει τον τρόπο που θα το κάνει. Η ΔΗΜΑΡ, για παράδειγμα, θα εκλέξει το δικό της ποσοστό, στήνοντας κάλπες στην Αγίου Κωνσταντίνου για τους συνέδρους της κάποια στιγμή μέσα στο Σαββατοκύριακο. Οι περισσότεροι, ωστόσο, θα ορίσουν τους δικούς τους. Το μόνο βέβαιο είναι ότι στην Κεντρική Επιτροπή θα συμμετέχουν οι βουλευτές της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού και τα έξι μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου. Από εκεί και πέρα, ακούγονται τα ονόματα όσων συμμετείχαν στη Συντονιστική Γραμματεία της Οργανωτικής Επιτροπής για το Συνέδριο, όπως οι Τόνια Αντωνίου, Κώστας Ασκούνης, Χαράλαμπος Βαρδίκος, Θάνος Μωραΐτης, Νίκος Σαλαγιάννης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Ανδρέας Σπυρόπουλος από το ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Σαχινίδης, Πωλίνα Λάμψα, Αφροδίτη Παπαθανάση, Δημήτρης Ρέππας και Μιχάλης Καρχιμάκης από το ΚΙΔΗΣΟ, Ολυμπία Αναστασοπούλου, Αθηνά Δρέττα και Γιάννης Μεϊμάρογλου από το Ποτάμι. Τίποτα, όμως, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, καθώς ενδέχεται η Φώφη Γεννηματά να βάλει συγκεκριμένους κανόνες με βάση τους οποίους θα στηθεί η νέα Κεντρική Επιτροπή, η οποία πολύ δύσκολα θα ανακοινωθεί με το πέρας του Συνεδρίου και, όπως όλα δείχνουν, η ανακοίνωση της σύνθεσής της, όπως και της σύνθεσης της Εκτελεστικής Γραμματείας, θα μετατεθούν για την επόμενη εβδομάδα.

Αναζητώντας γραμματέα

Παράλληλα, τα χαρακτηριστικά του νέου γραμματέα αρχίζουν να ψάχνουν τα υψηλόβαθμα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής. Ονόματα όπως αυτό του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλου Χρηστίδη ή του Μιχάλη Κατρίνη, έχουν δει το φως της δημοσιότητας, όμως ακόμα το ζήτημα δεν έχει συζητηθεί σοβαρά ανάμεσα στα επιτελεία. Σε αυτό, όμως, που έχουν καταλήξει είναι πως πρέπει να είναι ένα πρόσωπο που θα έχει μεν οργανωτική εμπειρία και γνώση από κόμματα, αλλά θα ανήκει στη γενιά των περίπου σαραντάρηδων, σηματοδοτώντας την αναγέννηση της ελληνικής Κεντροαριστεράς. Ενα μόνο είναι το πρόσκομμα που υπάρχει για τη θέση: η επιτροπή Θεοχαρόπουλου έχει βάλει ασυμβίβαστο και έτσι ο γραμματέας, «ο άνθρωπος με όλο το κόμμα στα χέρια του», δεν θα μπορεί να βάλει υποψηφιότητα για κανένα εκλογικό αξίωμα –για βουλευτής, ευρωβουλευτής ή δήμαρχος. Με αυτό το δεδομένο, η αναζήτηση του ιδανικού υποψηφίου δεν έχει ακόμα αρχίσει σοβαρά, αν και έχουν πέσει στο τραπέζι πρόσωπα που πληρούν τα κριτήρια, συνδυάζουν γνώση και φρεσκάδα και στο παρελθόν δεν έχουν δείξει συγκρουσιακή διάθεση είτε με την Φώφη Γεννηματά είτε με τις ηγεσίες των σχημάτων που απαρτίζουν το Κίνημα Αλλαγής. Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται βέβαιο πως αυτός (ή αυτή) που τελικά επιλεγεί θα προέρχεται από τη δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ.

Το πρόγραµµα του συνεδρίου

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου, το οποίο τελικά θα διαρκέσει μόνο δύο μέρες, συνοδεύεται από εκπλήξεις. Μετά το καλωσόρισμα του συντονιστή της Οργανωτικής Επιτροπής Βασίλη Κεγκέρογλου και την ομιλία της Φώφης Γεννηματά, το σώμα θα χαιρετήσει ο χιλιανός πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Λουίς Αγιάλα και οι εκπρόσωποι των κομμάτων: ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) και ο πρόεδρος της Ενωσης ΚεντρώωνΒασίλης Λεβέντης. Θα διαβαστεί μήνυμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέι Στάνισεφ και του γενικού γραμματέα του ισπανικού PSOE Πέδρο Σάντσες. Χαιρετισμό θα απευθύνουν επίσης οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου, ενώ ιδιαίτερο συμβολισμό περιέχει η ομιλία του Νίκου Αλιβιζάτου, ο οποίος ανέλαβε τη διαδικασία εκλογής επικεφαλής του περασμένου Νοεμβρίου και έγινε ο συνδετικός κρίκος μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού. Το Σάββατο είναι η σειρά των θεματικών συνεδριάσεων, με τη Φώφη Γεννηματά να ανοίγει την εκδήλωση για την ισότητα όπου θα απευθύνει χαιρετισμό ο Σταύρος Θεοδωράκης και θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, οι πρεσβευτές της Μεγάλης Βρετανίας και της Σουηδίας.

Το απόγευμα θα παρουσιαστούν τα τελικά κείμενα στην ολομέλεια του Συνεδρίου από τα μέλη των γραμματειών, ενώ, παράλληλα, το απόγευμα θα μιλήσουν ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος καθώς και οι Νίκος Ανδρουλάκης, Γιώργος Καμίνης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Σταύρος Θεοδωράκης. Το Συνέδριο θα κλείσει με ομιλία της προέδρου και με την επικύρωση των αποφάσεων για τη σύσταση των οργάνων.