Με την πρωτοβουλία της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κυρίας Φώφης Γεννηματά, συμφωνήσαμε όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, από τους βετεράνους της ιστορικής διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη 1974 ώς τα στελέχη της νεότερης γενιάς. Ολοι εκείνοι που στηρίξαμε επίσης την πατριωτική απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ την άνοιξη 2010, όταν ξέσπασε η μεγάλη κρίση. Να μην το βάλει στα πόδια, αλλά ν’ αγωνιστεί για να μην καταστραφεί η χώρα!

Ο αγώνας εκείνος είχε μέγα κοινωνικό και πολιτικό κόστος. Το καρπώθηκαν, πολιτικά κυρίως, οι «αγωνιστές» δημαγωγοί του περίφημου «αντιμνημονιακού μετώπου». Υπονόμευαν στα κρίσιμα χρόνια 2010-2011 την εθνική προσπάθεια η «συστημική» Δεξιά από τα Ζάππεια και, από τις πλατείες των «αγανακτισμένων», η λαϊκίστικη απόφυση της πρώην Αριστεράς των «σαλονιών» –όπως χαρακτήρισε ο Ανδρέας τους εμπνευστές του «βρώμικου ’89». Κοινός στόχος ήταν η ανατροπή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που κατέστη δυνατό τον Νοέμβριο 2011. Εκτοτε, και ενώ Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος μέσα σε δύο χρόνια βγήκαν ελεύθερες από μνημονιακές δεσμεύσεις στις αγορές, η Ελλάδα σέρνεται από τους «σωτήρες» της επί έξι ολόκληρα χρόνια, από Μνημονίου σε Μνημόνιο, με τις τράπεζες στα capital controls και την πραγματική οικονομία ερειπωμένη και δέσμια υποχρεώσεων που ανέλαβαν για τη χώρα οι «σωτήρες» μέχρι το 2060 και τη δημόσια περιουσία υποθηκευμένη για 99 χρόνια.

Κατόπιν των ανωτέρω, οι επικεφαλής των κομμάτων και φορέων του Κινήματος Αλλαγής επωμίζονται την ιστορική ευθύνη μιας κατεξοχήν πατριωτικής προσπάθειας, η επιτυχία της οποίας θα απαιτήσει, ίσως, και προσωπικές θυσίες. Οποιος, τυχόν, αδυνατεί να τις αναλάβει, δικαιούται και οφείλει να το δηλώσει εγκαίρως και απροσχηματίστως.

Ο λαός μας λέει «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους». Ελπίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε ότι κατεπείγει ο αγώνας για την αποτροπή της επελαύνουσας πόλωσης ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και του επί θύραις κοινωνικού και εθνικού διχασμού. Συνεπώς, οφείλουν, πρωτίστως, οι επικεφαλής:

1. Να καταστήσουν περισσότερο σαφή στον λαό και αξιόπιστη την απόφασή τους να υπηρετήσουν από κοινού και μέχρι τέλους τον κοινό σκοπό, σεβόμενοι και τις δημοκρατικές διαδικασίες λειτουργίας των επιμέρους κομμάτων και φορέων που εκπροσωπούν, όπως και των κοινών οργάνων.

2. Να παρουσιάσουν εγκαίρως την ενιαία ιδεολογικοπολιτική ταυτότητα του νέου σχήματος, τη στρατηγική του και τον οδικό χάρτη επιστροφής της χώρας στη δημοκρατική, κοινωνική ομαλότητα και ανάπτυξη.

3. Να σεβαστούν την οργανωτική αυτοτέλεια κάθε κόμματος ή φορέα, με ανοιχτή βέβαια τη σταδιακή ώσμωση της λαϊκής βάσης όλων.

4. Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, από το οποίο άλλωστε προέρχεται, κυρίως, η εκλογική σκευή όλων των άλλων, θα ήταν αφελής και αλυσιτελής κάθε σκέψη αυτοδιάλυσής του και καταστροφική του όλου εγχειρήματος. Η επιτυχία του συναρτάται και με την επιστροφή στις πατριωτικές, προοδευτικές γραμμές του, από τις οποίες η θύελλα της κρίσης και οι φασιστικές μέθοδοι των αντιπάλων του ΠΑΣΟΚ τους απομάκρυναν, όλων των χιλιάδων μελών και εκατοντάδων χιλιάδων οπαδών του. Κλείνω υπενθυμίζοντας ότι πάνω από τα 2/3 από τους 212.000 ψηφοφόρους της 12/11 υπολογίζεται ότι ανήκουμε οι πλείστοι στο ΠΑΣΟΚ και καταγραφήκαμε όχι ως μέλη, αλλά, προς το παρόν, ως φίλοι του εγχειρήματος ενοποίησης της μεγάλης προοδευτικής παράταξης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, για την επιτυχία του οποίου θα είμαστε ενεργοί.

Ο Απόστολος Κακλαμάνης είναι πρώην πρόεδρος της Βουλής