Αυξάνονται τα πυκνά σύννεφα πάνω από τον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καθώς τις τελευταίες ώρες κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών και λόγω του Ιβάν Σαββίδη. Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ μπήκε ουσιαστικά ανάμεσα στα δύο κόμματα, στελέχη και βουλευτές των οποίων διαπληκτίζονται δημόσια και δημιουργούν μια ιδιαίτερα αρνητική εικόνα για την κυβέρνηση, ενώ ήδη πολλοί διερωτώνται εάν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ είναι ενώπιον διαζυγίου.

Οσα απαράδεκτα συνέβησαν στο γήπεδο της Τούμπας την περασμένη Κυριακή με πρωταγωνιστή τον Ιβάν Σαββίδη, απλώς ενίσχυσαν το βαρύ κλίμα μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων. Και αυτό διότι η πλειοψηφία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, υπουργοί, υφυπουργοί και βουλευτές κατόπιν και εντολών του Μεγάρου Μαξίμου κρατούν αποστάσεις από τον Σαββίδη, ενώ αρκετά μέλη της ΚΟ των Ανεξαρτήτων Ελλήνων τον στηρίζουν, όπως και τμήμα της Ενωσης Κεντρώων.

Ειδικά το επεισόδιο που σημειώθηκε στη Βουλή, μεταξύ του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη και του βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Γιώργου Λαζαρίδη, ανέδειξε το χάσμα μεταξύ των δύο εταίρων. Ο Λαζαρίδης, κινούμενος ουσιαστικά ως δικηγόρος του Σαββίδη με τον οποίο είχε προνομιακή σχέση ο Πάνος Καμμένος, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον υφυπουργό Αθλητισμού. «Οι ομάδες επάνω έπρεπε να αντιμετωπίσουν και την αντίπαλη ομάδα και τον διαιτητή. Τώρα, επί δικής σας υπουργίας, δεν χρειάζεται καν να μπουν στον αγωνιστικό χώρο να παίξουν. Μετά την περσινή τιμωρία, ο ΠΑΟΚ ερχόταν και έμπαινε σε άδειο γήπεδο να παίξει. Θα έπρεπε να απολογηθείτε και καλείστε να απολογηθείτε. Επαιξε ο ΠΑΟΚ όλο τον πρώτο γύρο χωρίς φιλάθλους στην Τούμπα. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό» είπε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ.

Μάλιστα, έδωσε έμφαση στην αδικία που, όπως ανέφερε, νιώθουν οι Μακεδόνες στο πετσί τους, βάζοντας στον δημόσιο διάλογο τον διχασμό μεταξύ Βορείων και Νοτίων, ένα σενάριο που προωθούν ήδη αρκετοί παράγοντες των ΑΝΕΛ στον Βορρά και κάποιοι της ΝΔ –και μάλιστα και βουλευτές παρασκηνιακά –που έχουν ιδιαίτερες σχέσεις με τον Σαββίδη. Σε έντονο ύφος, ο Βασιλειάδης ανέφερε ότι δεν μπορεί να κρίνει δικαστικές αποφάσεις ούτε είναι «δικαστής ή καδής για να δικάσει». Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού, απαντώντας στον βουλευτή των ΑΝΕΛ που σημείωσε ότι ο Σαββίδης επένδυσε πολλά χρήματα στην Ελλάδα, κάλεσε τους βουλευτές της Θεσσαλονίκης να μη χαϊδεύουν αφτιά. «Ο κ. Σαββίδης επένδυσε. Οταν όμως κάνει κάτι έκνομο θα πετάξουμε αετό;» διερωτήθηκε και λίγο αργότερα από την έκταση που πήρε το επεισόδιο στη Βουλή, θέλησε με ένα tweet να ρίξει τους τόνους και χαρακτηρίζοντας τον Λαζαρίδη φίλο, υπογράμμισε πως «παρά τις διαφωνίες διακατεχόμαστε από κοινές αγωνίες για το ελληνικό ποδόσφαιρο».

Νέο αυτογκόλ. Βαρύ κλίμα δημιούργησε και η κίνηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλου να αναφέρει (Σκάι) ότι ο Σαββίδης είχε φιλικές σχέσεις με την κυβέρνηση, αν και διευκρίνισε πως κάθε επιχειρηματίας θέλει να έχει φιλικές σχέσεις με την κυβέρνηση. Η τοποθέτηση Παπαχριστόπουλου δεν άρεσε στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ενισχύει τη θεωρία περί σχέσεων Σαββίδη και Αλέξη Τσίπρα και γι’ αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τον άδειασε: «Η κυβέρνηση δεν έχει φιλικές σχέσεις με κανέναν επιχειρηματία. Προσπαθεί να διευκολύνει οποιαδήποτε επένδυση που μπορεί να προσφέρει θέσεις εργασίας. Κανένα άλλο σχόλιο δεν έχω επ’ αυτού», σχολίασε. Η ένταση μεταξύ των δύο εταίρων προβληματίζει έμπειρα στελέχη και είναι χαρακτηριστική η αναφορά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη (news247) ότι αυξάνεται ο αριθμός των ζητημάτων όπου διαφωνούν τα δύο κόμματα, αλλά έδειξε τον δρόμο. «Η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ έχει δώσει αποτελέσματα, αλλά μπορεί να ήρθε ο καιρός να ξανασυζητήσουμε κάποια πράγματα» τόνισε και συνέχισε: «Η κυβέρνηση προχωράει, υπάρχουν προβλήματα, αλλά αν μπει στο τραπέζι θέμα συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα το δούμε».

Με την άποψη Ξυδάκη συμφωνούν πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ, που είδαν τις τελευταίες δύο ημέρες εντάσεις που όξυναν τα πνεύματα με τους ΑΝΕΛ, όπως τη σκληρή φραστική αντιπαράθεση του Δημήτρη Καμμένου με την Αννέτα Καββαδία και τα καρφιά του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας Φώτη Κουβέλη για τον «υπερτροφικό λόγο» του Πάνου Καμμένου.

Οι δημοσκοπήσεις. Το πιεστικό κλίμα μεταξύ των δύο εταίρων εντείνουν και οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν νέο άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ της ΝΔ. Ενδεικτική είναι η χθεσινή μέτρηση της Pulse για τον Σκάι που επαναφέρει σε διψήφια ποσοστά τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου, με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ αποσπά το 31,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 21,5%, ενώ τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το Κίνημα Αλλαγής με 8,5%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή (8%) και το ΚΚΕ (8%), ενώ οι ΑΝΕΛ και η Ενωση Κεντρώων καταγράφονται στο 2%.
Τους παίζει μονότερμα για τη νέα διαπλοκή

Ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση για την ύπαρξη σχέσεών της με ολιγάρχες εξαπολύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στο γήπεδο της Τούμπας και την αντιμετώπιση του Ιβάν Σαββίδη από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος ολοκληρώνει σήμερα την επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, σε συνέντευξή του στο Bloomberg τόνισε χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση χτίζει μια νέα γενιά ολιγαρχών που είναι χειρότερη από την προηγούμενη και τους ενθαρρύνει να αγοράσουν Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και ανταλλάσσουν χάρες μόνο και μόνο για να παραμείνουν στην εξουσία». «Αυτό είναι απαράδεκτο» πρόσθεσε. Ο πρόεδρος της ΝΔ, όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο, δεν έκανε κανένα σχόλιο για την επιθετική δήλωση του γιου του Ιβάν Σαββίδη, Γιώργου, εναντίον του. Νωρίτερα στην Αθήνα, η εκπρόσωπος της ΝΔ είχε τονίσει –απαντώντας σε σχετική ερώτηση –ότι «δεν σχολιάζει αναρτήσεις ιδιωτών».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως προέβλεψε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι «μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή». «Περιμένω εκλογές ανά πάσα στιγμή. Θα κερδίσουμε όποτε κι αν γίνουν, αλλά αυτό που με απασχολεί είναι να παρουσιάσω ένα σαφές και σοβαρό σχέδιο για τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά. Επισήμανε δε, ότι «υπάρχει πιθανότητα οι εκλογές να γίνουν το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και ο λόγος θα είναι πως ο κ. Τσίπρας δεν θα θέλει να χρεωθεί το πολιτικό κόστος για τη μείωση των συντάξεων».

«Εμείς μπορούμε». Ακόμη, σημείωσε ότι «με τη λήξη του προγράμματος θα πρέπει να βγούμε στις αγορές και θα πρέπει να παρουσιάσουμε μια πειστική ιστορία». «Εμείς μπορούμε να το κάνουμε, ο κ. Τσίπρας όχι».

Νωρίτερα χθες, ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Ντέιβιντ Μάλπας. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις ρεαλιστικές –όπως τις χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης –μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας και έτσι να ανοίξει ο δρόμος για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων που θεωρούνται απαραίτητες για την οικονομική ανάκαμψη.