Ενας πραγματικός γολγοθάς περιμένει όσους βγαίνουν στη σύνταξη με διαδοχική ασφάλιση ασφαλισμένοι τουλάχιστον σε δύο Ταμεία. Θα πρέπει να κάνουν υπομονή έως και 4 χρόνια για να λάβουν την σύνταξή τους ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις ασφαλισμένων που πεθαίνουν περιμένοντας. Το χάος που επικρατεί στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας αποκαλύπτεται σε πλήρη διάσταση κατά την απονομή συντάξεων διαδοχικής ασφάλισης όπου η επικοινωνία μεταξύ των Ταμείων εξακολουθεί να γίνεται μέσω αλληλογραφίας καθώς δεν υπάρχει ηλεκτρονική διασύνδεση των ασφαλιστικών φορέων. Να σημειωθεί μάλιστα ότι οι περιπτώσεις με τη διαδοχική ασφάλιση αφορούν τον μεγαλύτερο όγκο συνταξιοδοτήσεων.

«Πράγματι», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο ΙΚΑ (ΠΟΣΕ ΙΚΑ) Βαγγέλης Θεοδωρίδης, «έχουμε στα χέρια μας υπόθεση ασφαλισμένου από την Κομοτηνή που είχε δύο ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ και ΟΓΑ) και περιμένει την έκδοση της σύνταξής του από τον Οκτώβριο του 2014! Η κατάσταση με τις εκκρεμείς συντάξεις είναι δραματική, παρατηρεί, και είναι δείγμα της εικόνας διάλυσης που παρουσιάζει ο ΕΦΚΑ.

Επισημαίνεται ότι σήμερα είναι ανέφικτο να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών σχετικά με τη διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων στις κύριες συντάξεις έως το τέλος Ιουνίου. Σε εκκρεμότητα βρίσκονται αυτή την περίοδο 300.000 συντάξεις και εφάπαξ, εκ των οποίων οι 100.000 αφορούν κύριες συντάξεις. Μάλιστα διαπιστώνεται ότι σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης (πάνω από δύο Ταμεία) η σύνταξη εκδίδεται με τρία χρόνια καθυστέρηση και μέσω αλληλογραφίας αφού δεν υπάρχει ηλεκτρονική διασύνδεση των ασφαλιστικών ταμείων. Χαρακτηριστικό της αδράνειας είναι ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη μηχανογραφική εφαρμογή μετά την ένταξη των Ταμείων στον ΕΦΚΑ με αποτέλεσμα να εξαιρούνται από την έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων μέχρι και σήμερα οι ασφαλισμένοι με διαδοχική ασφάλιση του πρώην Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καθώς και του πρώην ΙΚΑ με διατάξεις Δημοσίου. Οπως επισημαίνει η γ.γ. του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Πόπη Μουρίκη, εδώ και 22 μήνες από την ψήφιση του ν. 4387/16 (ν. Κατρούγκαλου) εξακολουθούν και δεν βγαίνουν πράξεις συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση στοΔημόσιο με αποτέλεσμα να καθυστερεί η έκδοση του εφάπαξ και στη συνέχεια η έκδοση των πετσοκομμένων επικουρικών συντάξεων».

Δευσμεύσεις. Υπενθυμίζεται ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είχε δεσμευτεί από τον Ιανουάριο του 2017 ότι «η απονομή συντάξεων θα γίνεται εντός τριμήνου από την υποβολή της αίτησης» ενώ εξήγγειλαν ότι «έως τις 31/12/2017 θα έχουν αποδοθεί όλες οι εκκρεμούσες συντάξεις, όλα τα εφάπαξ και όλα τα μερίσματα».

ΚΟΡΟΪΔΙΑ. Στο μεταξύ, σε μια άνευ προηγουμένουκοροϊδία (αλλά και ταλαιπωρία) έχειυποβάλει τους συνταξιούχους η πολιτική ηγεσία τουυπουργείου Εργασίας μετά τις άγριες περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις (οι οποίες έχουν μετατραπεί σεφιλοδωρήματα). Σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την παράνομη κράτηση υπέρ ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφαλαίο Αλληλεγγύης Γενεών) στις επικουρικές συντάξεις, χιλιάδες συνταξιούχοι ταλαιπωρούνται καθημερινά, με αποτέλεσμα στο ΕΤΕΑΕΠ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών) να επικρατείεικόνα χάους. Οι συνταξιούχοιζητάνε με αιτήσεις τους να τους επιστραφούν, μετά τον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων τον Αύγουστο του 2016, όλες οι παράνομες κρατήσεις υπέρ ΑΚΑΓΕ. Το ύψος των αναδρομικών εκτιμάται ότιανέρχεταιγια 150.000συνταξιούχους στα 600 εκατ. ευρώ και αυτός ήταν ο λόγος που ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος στην πρόσφατη συνάντηση με τους εκπροσώπους των συνταξιούχων δεν δεσμεύτηκε με σαφήνεια πότε θα γίνει η επιστροφή τους. Απλώς επισήμανε ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί όταν τα οικονομικά του ασφαλιστικού συστήματος το επιτρέψουν. Αυτό μεταφράζεται ότι η κυβέρνηση (για μία ακόμη φορά) θα επιδιώξει για καθαράψηφοθηρικούς λόγους να κρατήσει ομήρουςτους συνταξιούχους.

ΧΑΟΣ ΣΤΗ ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ. Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοιστα ασφαλιστικά ταμεία, οι συνθήκες που επικρατούν στο μοναδικό σημείο που έχει το ΕΤΕΑΕΠ για όλη την Ελλάδα, στη οδό Φιλελλήνων στην Αθήνα, για εξυπηρέτηση όλων των ασφαλισμένων και συνταξιούχων, έχουν ξεπεράσει τα όρια της βαρβαρότητας και της αθλιότητας και για τους υπαλλήλους και για τους συναλλασσόμενους. Καθημερινά χιλιάδες συνταξιούχοι συνωστίζονται σε ελάχιστα τετραγωνικά για να κάνουν αιτήσεις επιστροφής των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών. Καθημερινά καταφθάνουν χιλιάδες φαξ, mail κ.λπ. με το ίδιο αίτημα, με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν τα πρωτόκολλα και οι υπάλληλοι να είναι αδύνατο να διεκπεραιώσουν το έργο τους. Λόγω του μεγάλου συνωστισμού επικρατεί χαώδης κατάσταση με αποτέλεσμα να εμφανιστούν και κρούσματα κλοπών από επιτήδειους που βλέπουν απελπισμένους ηλικιωμένους ανθρώπους να στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλον», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά Ταμεία.