Ευθεία παρέμβαση στο θέμα που έχει ανακύψει μετά τα τραγικά επεισόδια στην Τούμπα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Ουάσιγκτον όπου βρίσκεται καταγγέλλοντας ευθέως τις στενές σχέσεις του Πρωθυπουργού με τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε συζήτηση που είχε στο διεθνούς φήμης κέντρο γεωπολιτικών μελετών και αναλύσεων των ΗΠΑ CSIS (Center of Strategic and International Studies), ρωτήθηκε αργά χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας) για τα όσα έχουν συμβεί με πρωταγωνιστή τον συγκεκριμένο επιχειρηματία. «Είχαν πολύ κοντινή σχέση Τσίπρας – Σαββίδης. Ο κ. Τσίπρας τον βοηθούσε, του έσβησε πρόστιμα από την καπνοβιομηχανία. Σε αντίδωρο, ο κ. Σαββίδης αγόρασε ΜΜΕ να τον υποστηρίξει. Μιλάμε για μια νέα γενιά ολιγαρχών κοντά στην κυβέρνηση». Είναι η πρώτη φορά μετά τα έκτροπα της περασμένης Κυριακής που ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνδέει ευθέως τον Πρωθυπουργό με τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ και εντάσσει τον Ιβάν Σαββίδη σε αυτό που ονομάζει «νέα διαπλοκή» και φέρει τη σφραγίδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η τοποθέτησή του αυτή, όπως αναφέρουν και στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, αποκτά ξεχωριστή σημασία καθώς γίνεται από την αμερικανική πρωτεύουσα και λίγες ώρες μετά τη συνάντηση με τη σύμβουλο του προέδρου Τραμπ για τις ευρωπαϊκές και τις ρωσικές σχέσεις Φιόνα Χιλ. Είναι γνωστό και δημοσιοποιημένο το ενδιαφέρον με το οποίο οι ΗΠΑ παρακολουθούν την επέκταση των δραστηριοτήτων Σαββίδη στην Ελλάδα και έχουν εκφράσει ήδη τον προβληματισμό τους για την πολυσχιδή δραστηριότητα του επιχειρηματία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ό,τι αφορά αυτά καθεαυτά τα επεισόδια στο γήπεδο της Τούμπας τόνισε ότι «η πρόσφατη εισβολή του οπλοφόρου επιχειρηματία στο γήπεδο έχει ντροπιάσει διεθνώς την Ελλάδα» και επεσήμανε την ανάγκη «θεσμικής θωράκισης της δημοκρατίας». «Δεν θα υποκύψω σε εκβιασμούς και σίγουρα δεν θα με εκφοβίσει κανείς. Δεν είμαστε μια μετασοβιετική Δημοκρατία. Είναι καθήκον μου να εξασφαλίσω ότι οι θεσμοί στην Ελλάδα δεν θα καταρρεύσουν» πρόσθεσε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε με αυτές τις θέσεις το στίγμα των προθέσεών του για την τακτική που θα ακολουθήσει απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα. Θα επιμείνει στις καταγγελίες περί «νέας διαπλοκής» που δημιούργησε και εξέθρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ και προεξοφλείται ότι θα αναφερθεί σε ονόματα και διευθύνσεις. Κατά τις ίδιες πηγές, η ΝΔ θα περιμένει τις αποφάσεις της FIFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο και στη συνέχεια θα φέρει το όλο θέμα στη Βουλή. Υπάρχουν εισηγήσεις ακόμη και για κατάθεση ερώτησης στον Πρωθυπουργό, που θα αφορά όχι μόνον τα γεγονότα στην Τούμπα αλλά και τον επιχειρηματία Σαββίδη.

Τέλος στο «ηθικό πλεονέκτημα». Η αξιωματική αντιπολίτευση ταυτίζει επισήμως πλέον τον επιχειρηματία όχι απλά με την κυβέρνηση, αλλά προσωπικά με τον Πρωθυπουργό και, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν στενοί συνεργάτες του προέδρου του κόμματος, τα γεγονότα αυτά αρκούν για να καταρρεύσει πλήρως η ρητορική περί του «ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς». Στελέχη δε όπως ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης θυμίζουν με δημόσιες παρεμβάσεις τους τη διαγραφή μέσω τροπολογίας του προστίμου στη ΣΕΚΑΠ, την πλειοδοσία του για τον ΟΛΘ, αλλά και την εξαγορά εφημερίδων έναντι χαμηλού τιμήματος. Επίσης, προκειμένου να αναδείξουν τις στενές σχέσεις του επιχειρηματία με την κυβέρνηση, εστιάζουν στη δημόσια παρέμβαση Σαββίδη με την οποία είχε χαρακτηρίσει «Πούτιν» τον Πρωθυπουργό και είχε προβλέψει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός της Ελλάδας.