Στο μακρινό (αλλά γνώριμο για τον ίδιο) Ροστόφ της Ρωσίας βρίσκεται από χθες ο Ιβάν Σαββίδης. Δύο ημέρες μετά τα όσα έγιναν στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας και αφού ο αθλητικός και ο πολιτικός κόσμος χορεύουν στους ρυθμούς του, η αναχώρηση του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ για τα ρωσικά εδάφη προκαλεί ερωτήματα, καθώς έχει κληθεί μάλιστα να παρουσιαστεί ενώπιον του αθλητικού δικαστή.

Ο ομογενής επιχειρηματίας πέταξε χθες το πρωί για το Ροστόφ, όπου βρίσκεται η κεντρική επιχειρηματική έδρα του, παρέα με τον γιο του, ο οποίος είχε φροντίσει νωρίτερα να προαναγγείλει την αναχώρηση με μια προκλητική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πηγές προσκείμενες στην ιδιοκτησία του ΠΑΟΚ, πάντως, αφήνουν να εννοηθεί ότι η αναχώρηση Σαββίδη έγινε πιθανότατα για λόγους εκτόνωσης της βαριάς ατμόσφαιρας, καθώς το κλίμα που έχει διαμορφωθεί είναι ιδιαίτερα πιεστικό για τον ίδιο, ενώ κανείς δεν γνωρίζει και τι μέλλει γενέσθαι με το μέλλον του πρωταθλήματος.

Την ίδια ώρα, ο απόηχος της εισβολής στην Τούμπα εξακολουθεί να ακούγεται δυνατά στο Μαξίμου. Είναι προφανές ότι η τακτική που ακολουθείται είναι «όπου φύγει φύγει» από την υπόθεση Σαββίδη, ο οποίος αντιμετωπίζεται πασιφανώς πλέον ως «βάρος», ενώ γίνεται σαφής προσπάθεια να χρεωθεί στη ΝΔ.

Ο Τζανακόπουλος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, στο πλαίσιο της επικοινωνιακής αντεπίθεσης, επανεμφανίστηκε στο πρες ρουμ και έκανε συνεχείς αναφορές στην κυβέρνηση Σαμαρά σε σχέση με τον Ιβάν Σαββίδη. Οπως υποστήριξε –απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης -, το 2012 επί πρωθυπουργίας Σαμαρά το ελληνικό κράτος έδωσε την ελληνική ιθαγένεια στον επιχειρηματία, αναγνωρίζοντάς τον ως εθνικό ευεργέτη. Και ακόμα, ο Αντώνης Σαμαράς με προσωπική του παρέμβαση πρότεινε στον Σαββίδη να προχωρήσει στην επένδυση στη ΣΕΚΑΠ, έτσι ώστε να μην καταλήξει η συγκεκριμένη καπνοβιομηχανία σε χέρια τούρκων επενδυτών.

Σε ό,τι αφορά αυτή καθαυτήν τη συμπεριφορά Σαββίδη στο ντέρμπι ΠΑΟΚ – ΑΕΚ, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εμφανίστηκε μεν επικριτικός για τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ, μιλώντας για «εικόνες που δυσφημούν το ελληνικό ποδόσφαιρο διεθνώς και δυστυχώς πόρρω απέχουν από το να χαρακτηριστούν μεμονωμένο περιστατικό», ωστόσο επιχείρησε μάλλον να αποπροσωποποιήσει το θέμα, υποστηρίζοντας ότι τα όσα έγιναν στη Θεσσαλονίκη ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» γενικά για το ελληνικό ποδόσφαιρο, και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει δύσκολες αποφάσεις για την εξυγίανσή του. «Το εάν εφαρμόζονται ή δεν εφαρμόζονται (ενν. οι νόμοι), θα το δούμε πάρα πολύ σύντομα, με την έννοια ότι η συγκεκριμένη υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον της αθλητικής Δικαιοσύνης» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας ότι με τη συμβολή της FIFA η κυβέρνηση θα επιδιώξει να δώσει τέλος στα φαινόμενα που αμαυρώνουν τον ελληνικό αθλητισμό και την εικόνα της χώρας διεθνώς.

Ξεκαθάρισε, τέλος, ότι το πρωτάθλημα δεν πρόκειται να ξαναρχίσει εφόσον δεν κατατεθεί ένα πλαίσιο από την πλευρά των αρμόδιων ποδοσφαιρικών φορέων, το οποίο θα μπορεί να εγγυηθεί και την ασφάλεια των αγώνων της Α’ Εθνικής αλλά και τη γενική εξυγίανση στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Χαρακτηριστική της γενικότερης κυβερνητικής αποστασιοποίησης από τον Ιβάν Σαββίδη ήταν και η τοποθέτηση που έκανε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Ο υπουργός Εσωτερικών εμφανίστηκε (ΕΡΤ) και αυτός επικριτικός για τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ, απορρίπτοντας τα περί «ειδικής σχέσης» με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν θεωρώ ότι υπάρχουν τέτοιου είδους σχέσεις που να μπορούν να ρίξουν «στα μαλακά» τον κ. Σαββίδη για ό,τι έχει κάνει» ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ότι στην Τούμπα «ήταν ακραίο μεν το φαινόμενο, αλλά από εκεί και πέρα η παθογένεια στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι διαχρονική».

Στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε αργά χθες το απόγευμα υπό την προεδρία Τσίπρα, συζητήθηκαν εκτενώς η επόμενη μέρα μετά τον Αύγουστο και το θέμα της μεταμνημονιακής εποπτείας, ενώ (επισήμως) δεν άνοιξε θέμα Σαββίδη.

Πολεμικό κλίμα στον άξονα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Υπό το βάρος της πίεσης που δημιουργεί η υπόθεση Σαββίδη στην κυβέρνηση αυξάνονται οι τριβές στον άξονα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Διαστάσεις μετωπικής σύγκρουσης στο κυβερνητικό στρατόπεδο έδωσαν, ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Καμμένος και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία. Προφανώς ενοχλημένος από τον Φώτη Κουβέλη που χαρακτήρισε «υπερτροφικό» τον όρο «ομηρεία», ο Δημ. Καμμένος επιτέθηκε στην βουλευτή επειδή μαζί με το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μπουρνούς μετέβησαν (πριν τη σύλληψη των δύο στον Εβρο) σε συνέδριο του φιλοκουρδικού κόμματος στην Τουρκία. «Εγώ δηλαδή τώρα να πω ότι είναι ατροφικός ο εγκέφαλος της κυρίας Καββαδία ή ο εγκέφαλος του συστήματος ΣΥΡΙΖΑ που στέλνει βουλευτές στο κουρδικό κόμμα;» διερωτήθηκε (Θέμα fm) για να εισπράξει ηχηρή απάντηση από την Καββαδία: «Με τον παραληρηματικό, χυδαίο λόγο του Δημ. Καμμένου δεν αξίζει να ασχοληθώ… Η δουλειά μου στο Συμβούλιο της Ευρώπης είναι πολύ σοβαρότερη από τις ύβρεις ενός θιασώτη ακροδεξιών και ρατσιστικών αντιλήψεων» ανέφερε σε ανάρτησή της στο twitter. Η Καββαδία ήταν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν αρνηθεί να ψηφίσουν τον Δημ. Καμμένο για την αντιπροεδρία της Βουλής επειδή είχε διατυπώσει παλαιότερα αντισημιτικά σχόλια.