Καθαρά κέρδη ύψους 60,4 εκατ. ευρώ πέτυχε ο Όμιλος της Aegean Airlines την περσινή χρονιά, μεταφέροντας συνολικά 13,2 εκατομμύρια επιβάτες.

Σύμφωνα με τα επίσημα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Aegean για το 2017, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 1,127 δισεκ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 11% σε σχέση με το 2016.Η δυναμική της εταιρείας κυρίως στις πτήσεις εξωτερικού, οδήγησε τη λειτουργική κερδοφορία της (EBITDA) στο ύψος των 120 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά 56% υψηλότερα από το 2016. Τα καθαρά κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 85,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 66%, ενώ και τα κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 87% και ανήλθαν σε 60,4 εκ. ευρώ.

Για τη χρήση του 2017 το διοικητικό συμβούλιο θα προτείνει στην προσεχή Γενική Συνέλευση τη διανομή μερίσματος 0,55 ευρώ ανά μετοχή.
Η συνολική κίνηση της εταιρείας ανήλθε σε 13,2 εκ. επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση 6%. Το δίκτυο εξωτερικού με 7,3 εκ. επιβάτες και άνοδο 9%, ενίσχυσε και πάλι την ανάπτυξη της εταιρείας. Σημειώνεται, ότι κατά την εξαγορά της Olympic Air το 2013, η αθροιστική κίνηση εξωτερικού των δύο εταιρειών ήταν μόλις 4,3 εκατομμύρια. Αντίστοιχα, στο δίκτυο εσωτερικού η επιβατική κίνηση ανήλθε σε 5,9 εκ. επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση 3%, παρά την ενίσχυση της δραστηριοποίησης ανταγωνιστικών εταιρειών. Την επιβατική ζήτηση ενίσχυσαν η λειτουργία διασύνδεσης του κόμβου της Αθήνας με τα μικρά και μεγάλα νησιά, αλλά και οι χαμηλότεροι ναύλοι.

Η αύξηση των επιβατών και του αποτελέσματος, παρά το σταθερό αριθμό πτήσεων, προήλθε κυρίως από τη βελτίωση στη διαχείριση του δικτύου δρομολογίων, με τη μέση πληρότητα των αεροσκαφών να φτάνει στο 83,2% (από 77,4% το προηγούμενο έτος), παρά την έντονη εποχικότητα της ζήτησης.

Οι καθαρές λειτουργικές ροές ανήλθαν σε 120 εκ. ευρώ, από 59,7 εκ. ευρώ το 2016, ενώ τα ταμιακά διαθέσιμα και ισοδύναμα διαμορφώθηκαν σε 307,4 εκ. ευρώ την 31.12.2017. Σημειώνεται, ότι κατά το 2017 ολοκληρώθηκε η τμηματική καταβολή του τιμήματος εξαγοράς της Olympic Air.

Την ίδια στιγμή, η βελτίωση της ζήτησης προς την Ελλάδα αλλά και της εκμετάλλευσης στο εξωτερικό, υπερκάλυψαν και τη σημαντική απώλεια των επιδοτήσεων για τις άγονες γραμμές, τα ποσά των οποίων ελαχιστοποιήθηκαν από τον Οκτώβριο του 2016.

Ο κ. Δημήτρης Γερογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος της AEGEAN, ανέφερε σχετικά:

«Το 2017, η αναγνώριση της ποιότητας των υπηρεσιών μας σε συνδυασμό με τη ζήτηση προς την χώρα, συνέβαλαν ώστε να βελτιώσουμε την κίνηση εξωτερικού και την κερδοφορία μας. Είναι τιμή για την προσπάθεια των ανθρώπων μας, αλλά και κεφάλαιο για την εξέλιξη της εταιρείας ότι έρευνες που διεξάγονται μεταξύ άλλων από τη Skytrax, το Condé Nast Traveler, καθώς και την Airlineratings.com, μας κατατάσσουν πλέον μεταξύ των καλύτερων εταιρειών παγκοσμίως», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean Airlines, κ. Δημήτρης Γερογιάννης και πρόσθεσε:

«Το 2018 ξεκίνησε θετικά, με αυξημένες πληρότητες και αυξημένα δρομολόγια που στηρίζουμε και το χειμώνα. Η απασχόληση όμως του στόλου τον χειμώνα παραμένει χαμηλή. Η επέκταση της τουριστικής περιόδου με κατάλληλες πολιτικές και προϊόντα, αλλά και η ανάκαμψη της καταναλωτικής δύναμης των Ελλήνων, είναι απαραίτητα στοιχεία για την άμβλυνση των ζημιών κατά την περίοδο των χειμερινών μηνών. Για φέτος έχουμε προγραμματίσει την έναρξη 18 νέων προορισμών, την προσθήκη 700 χιλ. επιπλέον θέσεων, αλλά και περαιτέρω σημαντικές επενδύσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες».