Το παιχνίδι των καθυστερήσεων φαίνεται ότι παίζει η Αγκυρα στην υπόθεση των δύο ελλήνων στρατιωτικών, καθώς μέχρι στιγμής –σύμφωνα με πληροφορίες –δεν προκύπτουν επιβαρυντικά στοιχεία από την εξέταση των κινητών τους τηλεφώνων. Την ίδια ώρα, οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται και από τα μέσα ενημέρωσης της γείτονος. Δημοσιεύματα σε μεγάλες τουρκικές εφημερίδες επιχειρούσαν χθες να εμφανίσουν την Ελλάδα ως τον «κακό» της περιοχής που «αποκλείει με ασκήσεις το Αιγαίο» και ότι «είναι έτοιμη για σύγκρουση».

Η ελληνική πλευρά τις τελευταίες ημέρες, με βάση τα στοιχεία που έχουν προκύψει έως τώρα από την Τουρκία, καταβάλλει προσπάθεια σε διπλωματικό επίπεδο να καταδείξει πως η υπόθεση των δύο στρατιωτικών ήταν ένα συνηθισμένο μεθοριακό επεισόδιο και τίποτα περισσότερο. Σ’ αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε άλλωστε χθες και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Φώτης Κουβέλης, ο οποίος επισκέφθηκε την Ορεστιάδα συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΣ, αντιστράτηγοΑλκιβιάδη Στεφανή,και τον διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγοΓεώργιο Καμπά, και συναντήθηκε με τους γονείς των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη.

«Η κράτησή τους δεν δικαιολογείται, παρά μόνο επιχειρείται να δικαιολογηθεί, στο όνομα τηςσύνδεσης του κατηγορητηρίου από την πλευρά της τουρκικής δικαστικής Αρχής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός που ως δικηγόρος έχει εξετάσει και τις νομικές ιδιαιτερότητες της υπόθεσης. Και πρόσθεσε πως η ελληνική πλευρά διεκδικεί να ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία και να οδηγηθεί στην κρίση του δικαστηρίου η συγκεκριμένη υπόθεση, «με τα χαρακτηριστικά και τις διαστάσεις που πράγματι έχει, μη επιδεχόμενες περαιτέρω διεύρυνση των όσων αντιστοιχούν στο συγκεκριμένο γεγονός». Στο τετ α τετ με τους γονείς των δύο στελεχών του Στρατού –οι οποίοι εξακολουθούν να αγωνιούν για την τύχη των παιδιών τους –ο Φώτης Κουβέλης εξέφρασε τη συμπαράστασή του επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση καταβάλλει συστηματική και επίμονη προσπάθεια για την επιστροφή τους.

Την αμέριστη στήριξή της στους έλληνες στρατιωτικούς αλλά και στις οικογένειές τους διατύπωσε χθες με ανακοίνωσή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, σημειώνοντας ότι εύχεται και προσεύχεται για τη σύντομη απελευθέρωσή τους.

Πάντως, η σύλληψη και η κράτηση των δύο Ελλήνων, χωρίς έως τώρα να υπάρχουν χειροπιαστά στοιχεία ενοχής τους, φαίνεται ότι έχουν προκαλέσει προβληματισμό στους κόλπους ανώτατων τούρκων στρατιωτικών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό που συζητείται είναι μήπως μια αντίστοιχη κατά λάθος παραβίαση των συνόρων από μια τουρκική περίπολο οδηγήσει σε σύλληψη τούρκων στρατιωτικών από Ελληνες.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. Την ίδια ώρα, η Τουρκία επιχειρεί να κάνει το… άσπρο μαύρο και με μια σειρά χθεσινών δημοσιευμάτων (στις εφημερίδες «Βατάν», «Τζουμχουριέτ» και «Μιλιέτ») ισχυρίζεται πως η Ελλάδα είναι εκείνη που μπλοκάρει το Αιγαίο με αλλεπάλληλες ασκήσεις –όπως η πολυεθνική αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος», που όμως γίνεται κάθε χρόνο –και πως γι’ αυτόν τον λόγο η Τουρκία αναγκάζεται να απαντήσει με στρατιωτικά γυμνάσια και χρήση πραγματικών πυρών έως τα τέλη Απριλίου. Μάλιστα, τα δημοσιεύματα υποστηρίζουν πως η Ελλάδα ουσιαστικά στέλνει πολιτικό μήνυμα στην Αγκυρα με τις ασκήσεις.

Παράλληλα, η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί στην περιοχή της Κύπρου, με στόχο να εμποδίσει τις δραστηριότητες εξόρυξης φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ. Με νέα NAVTEX που εξέδωσε χθες, προανήγγειλε στρατιωτικές ασκήσεις στον κόλπο της Μόρφου.

Στο μεταξύ, στην Κύπρο βρίσκεται ήδη το πλοίο υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων «Ocean Investigator» της ExxonMobil που θα πραγματοποιήσει με τη βοήθεια και του «Med Surveyor» τις τεχνικές έρευνες που απαιτούνται για τις γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.