Τι συμβαίνει στη Γαλλία και αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο τα φαινόμενα βίας στα γήπεδα; Είναι ένα ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν όχι μόνο οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, οι Γάλλοι, αλλά σύσσωμο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο που παρακολουθεί με τρόμο την επιστροφή των χούλιγκαν.

Τέσσερα σοβαρά περιστατικά βίας σε διάστημα ενός χρόνου θεωρούνται πολλά για τους γενικά ήσυχους γάλλους φιλάθλους. Η είσοδος των οπαδών της Λιλ στον αγωνιστικό χώρο του Πιερ Μορουά αμέσως μετά το τέλος του αγώνα με τη Μονπελιέ, το Σάββατο, με σκοπό να επιτεθούν στους παίκτες της ομάδας τους αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Είχε προηγηθεί η επίθεση των φανατικών της Μπαστιά στους παίκτες της Λυών πέρυσι τον Απρίλιο. Δεκαέξι από τους συλληφθέντες καταδικάστηκαν σε τέσσερις μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή. Ακολούθησαν στις 5 Νοεμβρίου τα επεισόδια των οπαδών της Σεντ Ετιέν στο ματς επίσης με τη Λυών, με πρόσχημα τον πανηγυρισμό α λα Μέσι του Ναμπίλ Φεκίρ (έβγαλε τη φανέλα και την επέδειξε στους φιλάθλους). Δύο εβδομάδες αργότερα μετέτρεψαν σε πεδίο μάχης τον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Μπορντό οι φανατικοί της Μαρσέιγ.

Εξατομίκευση ποινών

Οι ενώσεις των φιλάθλων αποδίδουν την έξαρση της βίας στην «αδικία» και την «ακατάλληλη» προσέγγιση των αγώνων από την αστυνομία η οποία δρα το ίδιο κατασταλτικά όπως στη διάρκεια του Euro 2016 όπου οι Γάλλοι είχαν λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λόγω του φόβου επιθέσεων από τζιχανιστές.

Δρώντας προληπτικά, η αστυνομία δεν επιτρέπει σε φανατικούς να μπουν στα γήπεδα προκαλώντας τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ο Αντουάν Μορντάκ είναι ο άνθρωπος που έχει επιφορτιστεί από τη Λιγκ 1 το κρίσιμο θέμα της ασφάλειας των αγώνων. Ο «Μίστερ Ασφάλεια» όπως τον αποκαλούν εξηγεί πως ο διάλογος με τους φανατικούς και η εξατομίκευση των ποινών είναι από τα μέτρα που έχει λάβει η γαλλική λίγκα ώστε να μειωθούν οι πράξεις βίας.

«Πρέπει να βρούμε την ισορροπία μεταξύ της ασφάλειας των θεατών και της προστασίας του αγωνιστικού χώρου», εξήγησε σε συνέντευξή του στο RMC. Πρόσθεσε πως δεν μπορούν να επιβληθούν ισόβιες ποινές στους ταραξίες, αλλά μπορεί να τους επιβληθεί τιμωρία έως πέντε έτη απαγόρευσης εισόδου στα γήπεδα και τριών χρόνων ποινή κάθειρξης.

Ο Μορντάκ όμως επιμένει πως η μόνη λύση είναι ο διάλογος. Και βεβαίως κανείς δεν σκέφτηκε να διακόψει το πρωτάθλημα.