Με αιφνιδιαστική επιχείρηση αστυνομικές δυνάμεις έστω και με καθυστέρηση προχώρησαν στην εκκένωση τριών κτιρίων που βρίσκονταν εδώ και χρόνια σε καθεστώς κατάληψης και συνέλαβαν 12 άτομα. Η τριπλή αστυνομική επιχείρηση στην οποία μετείχε μεικτή δύναμη ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και ομάδα αστυνομικών της Ασφάλειας, διήρκεσε από τις 6.15 μέχρι τις 7 το πρωί. Η επιχείρηση, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ξεκίνησε από την κατάληψη «Gare» στην οδό Καλλιδρομίου 74 στα Εξάρχεια, συνεχίσθηκε δέκα λεπτά αργότερα με την κατάληψη κτιρίου στην οδό Ματρόζου 45 στο Κουκάκι και ολοκληρώθηκε με την εισβολή σε κτίριο στην οδό Ζαΐμη 11 στα Εξάρχεια.

ΠΑΛΙΟΙ ΓΝΩΡΙΜΟΙ. Οι 12 συλλήψεις έγιναν στο κτίριο της Ματρόζου –δέκα άτομα βρίσκονταν στους χώρους της κατάληψης και δυο ήταν έξω –ενώ τα άλλα κτίρια ήταν άδεια. Από τους δώδεκα συλληφθέντες, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις έχουν απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές για συμμετοχή σε επεισόδια. Ο ένας έχει στο ενεργητικό του τρεις συλλήψεις και πέντε προσαγωγές, ο δεύτερος μια σύλληψη και μια προσαγωγή και ο τρίτος δύο προσαγωγές. Οι έρευνες στους χώρους συνεχίζονται και όταν ολοκληρωθούν θα γίνουν ανακοινώσεις για τα ευρήματα. Το κτίριο της Ματρόζου ανήκει στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, το νεοκλασικό της Ζαΐμη στην ΕΣΗΕΑ και της Καλλιδρομίου σε ιδιώτη. Στη χαρτογραφημένη λίστα κτιρίων της Αθήνας που έχουν καταληφθεί από νεαρούς του αντιεξουσιαστικού χώρου περιλαμβάνονται 46 κτίρια. Από αυτά τα 25 ανήκουν στο Δημόσιο, 16 σε ιδιώτες, ένα έχει μεικτό ιδιοκτησιακό καθεστώς και τα υπόλοιπα είναι είναι αγνώστου καθεστώτος.

Από τον περασμένο Μάιο είχαν διαμορφωθεί τα επιχειρησιακά σχέδια για τις εκκενώσεις που όμως έμεναν στα χαρτιά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ξενοδοχείου στο κέντρο της Αθήνας το οποίο έχει καταληφθεί και η ιδιοκτήτρια έχει υποβάλει μήνυση στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη και στον αρχηγό ΕΛ.ΑΣ.

ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΙΟΥ. Μια σημαντική παράμετρος της χθεσινής τριπλής επιχείρησης είναι να μην επαναληφθεί το φιάσκο στην Καλλιδρομίου. Είναι η δεύτερη φορά σε λίγους μήνες που γίνεται αστυνομική επιχείρηση στο συγκεκριμένο κτίριο. Η προηγούμενη είχε γίνει στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου. Και τότε αστυνομικοί των ΜΑΤ είχαν εισβάλει και συλλάβει τέσσερις νεαρούς, ανάμεσά τους και έναν που είχε κατηγορηθεί για τη ληστεία στον Βελβεντό Κοζάνης. Τότε διαπιστώθηκε ότι ήταν αποθήκη «πολεμοφοδίων», καθώς είχαν βρεθεί βόμβες μολότοφ, αντιασφυξιογόνες μάσκες και κοντάρια. Οι εντυπώσεις όμως από την επιτυχημένη επιχείρηση της Αστυνομίας στο κτίριο που βρίσκεται υπό κατάληψη από τον Οκτώβριο του 2016 δεν κράτησαν πολύ. Δέκα ημέρες αργότερα οι νεαροί επέστρεψαν θριαμβευτικά, το επανακατέλαβαν, έκαναν ανάρτηση στο Διαδίκτυο και συνέχισαν να το χρησιμοποιούν.