Τα θλιβερά γεγονότα της Τούμπας οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόφαση της επ’ αόριστον διακοπής του πρωταθλήματος και του Κυπέλλου. Μια απόφαση που ελήφθη μετά τη χθεσινή τρίωρη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αυτό σημαίνει πως το Σαββατοκύριακο δεν πρόκειται να γίνουν παιχνίδια της Σούπερ Λίγκας ούτε κανείς γνωρίζει πότε θα ξαναρχίσει το πρωτάθλημα. Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι αν η συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση μπορεί να προσφέρει λύσεις στα τεράστια προβλήματα που έχουν προκύψει στο ελληνικό ποδόσφαιρο το τελευταίο διάστημα. Κι αν κρίνει κάποιος από τις αντιδράσεις των περισσότερων ομάδων, κανείς δεν δείχνει να πιστεύει ότι η διακοπή του πρωταθλήματος είναι η λύση για ένα καλύτερο αύριο. Ο υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό πως οι ποινές θα είναι αυστηρές για όλους. Πρόσθεσε μάλιστα πως όλοι στην UEFA είναι σοκαρισμένοι από τα γεγονότα της Τούμπας: «Υπάρχει επ’ αόριστον διακοπή του πρωταθλήματος και θα μιλήσουμε τις επόμενες ώρες με τη Λίγκα και την ΕΠΟ. Είμαστε σε επικοινωνία με την UEFA και είναι και αυτοί σοκαρισμένοι όπως κι εμείς».

Ο υφυπουργός ρωτήθηκε και για το αν υπάρχει ενδεχόμενο επιβολής πιο αυστηρών μέτρων: «Τα πάντα είναι στο τραπέζι, εφόσον δεν αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Περιμένουμε τις προτάσεις από την ΕΠΟ και τη Λίγκα. Το σημαντικό είναι πως πάμε σε μια επ’ αόριστον διακοπή και βλέπουμε. Χρειάζεται ένα νέο πλαίσιο κανόνων συμφωνημένο από όλους. Το πλαίσιο είναι σαφές, οι ποινές θα είναι αυστηρές για όλους και πρέπει να αυστηροποιηθούν ακόμη περισσότερο. Θα ληφθούν όλες οι απαραίτητες πρόνοιες».

Η απόφαση του Γιώργου Βασιλειάδη για την επ’ αόριστον διακοπή του πρωταθλήματος δημοσιεύτηκε χθες και σε σχετικό ΦΕΚ, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «η ως άνω διακοπή κρίθηκε απαραίτητη λόγω της αυξημένης αντιπαλότητας και του εξόχως τεταμένου κλίματος όπως διαμορφώθηκε με την εμφάνιση αξιωματούχου ομάδας και συγκεκριμένα του προέδρου της γηπεδούχου ΠΑΕ ΠΑΟΚ κου Σαββίδη να οπλοφορεί κατά τη διάρκεια του αγώνα ο οποίος διεξήχθη την Κυριακή 11/03/2018 στο γήπεδο της Τούμπας μεταξύ των ομάδων ΠΑΕ ΠΑΟΚ –ΠΑΕ ΑΕΚ. Το γεγονός αυτό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια καθόσον πιθανολογείται ότι η παραμικρή αφορμή μπορεί να πυροδοτήσει εκτεταμένες βίαιες συμπεριφορές».

Συνάντηση με Γραμμένο

Ο υφυπουργός Αθλητισμού συναντήθηκε χθες το απόγευμα με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένο, ο οποίος ήταν «εξαφανισμένος» από το βράδυ της Κυριακής και έκανε τελικά την εμφάνισή του το απόγευμα της Δευτέρας. Θα περίμενε κάποιος από τον πρόεδρο της ομοσπονδίας να τοποθετηθεί άμεσα μετά τα όσα είδε όλη η χώρα στην Τούμπα, ωστόσο χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 24 ώρες για να υπάρξει η επίσημη θέση του προέδρου της ΕΠΟ. Ο Γραμμένος δεν καταδίκασε τα όσα έγιναν προχθές βράδυ στο γήπεδο της Τούμπας. Αρκέστηκε σε μια γενική τοποθέτηση για τη θέσπιση ενός νέου νομικού πλαισίου και για τις σκηνές που σόκαραν όλη τη χώρα δεν είχε να πει το παραμικρό.