Σκηνές απ’ όσα θα ζήσει η Ελλάδα τους αμέσως επόμενους μήνες παρακολουθήσαμε χθες βράδυ στην Τούμπα. Ενας διχασμός που ξεπερνά τα ποδοσφαιρικά εσκαμμένα και χωρίζει πια τη χώρα σε Βόρειους και Νότιους.

Οι έμμεσες υποσχέσεις της κυβέρνησης πως ήρθε η ώρα του ΠΑΟΚ για να στεφθεί πρωταθλητής, η δήθεν κάθαρση του ποδοσφαίρου που μετατράπηκε σε λασπόλουτρο και οι μικροπολιτικοί οπορτουνισμοί πάνω στο ζατρίκιο του δημοφιλέστερου αθλήματος δηλητηριάζουν την Ελλάδα. Αρκετοί σοβαροφανείς ίσως να χαμογελούν ειρωνικά, ίσως να σκέφτονται «ποιος νοιάζεται για τους κάφρους». Οι μικρονοϊκοί δεν μπορούν να αντιληφθούν πως αυτό το δηλητήριο θα φτάσει σε κάθε υγιές κύτταρο, όσα τουλάχιστον έχουν απομείνει, σε μία περίοδο που η χώρα εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο και θα ενταθούν τα πάθη και η πόλωση.

Στην Τούμπα γράφτηκε το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος. Αποδείχτηκε πως το σύνθημα «Πρωτάθλημα εμείς ή κανείς» είναι μια υπόμνηση και συνάμα απειλή προς πάσα κατεύθυνση για το τι θα συμβεί αν ο ΠΑΟΚ δεν στεφθεί πρωταθλητής. Η αντίδραση του Ιβάν Σαββίδη να μπουκάρει στον αγωνιστικό χώρο σε έξαλλη κατάσταση λέγοντας –σύμφωνα με την ΑΕΚ –στον διαιτητή Γιώργο Κομίνη «είσαι νεκρός» με το όπλο σε εμφανή θέση (!) όταν ακύρωσε γκολ της ομάδας του στο 90′ ως οφσάιντ, αποκαλύπτει με τον πιο ανατριχιαστικό τρόπο την ακατανίκητη ροπή του προς την επιβολή του οιδηματικού του Εγώ.

Το πιο ανατριχιαστικό είναι τα όσα ακολούθησαν στα αποδυτήρια. Σε μία ιδιότυπη (προφανώς) εφαρμογή του VAR ή παίρνοντας άνωθεν εντολές ο Γιώργος Κομίνης κατακύρωσε το γκολ στον ΠΑΟΚ (επαναλαμβάνω, στα αποδυτήρια κι ενώ οι ομάδες είχαν αποσυρθεί) και έκλεισε το φύλλο αγώνα με νίκη με 1-0 του ΠΑΟΚ επί της ΑΕΚ! Απίστευτο; Δηλαδή τα όσα συνέβησαν στον αγωνιστικό χώρο, με την εισβολή Σαββίδη (συντροφιά με το όπλο του, ας μην το ξεχνάμε) αποδείχτηκαν εκ των ων ουκ άνευ. Μίλησαν τα πιστόλια. Και το ακόμα πιο εντυπωσιακό: κινδυνεύει η ΑΕΚ με τιμωρία γιατί αρνήθηκαν οι παίκτες της να βγουν στο γήπεδο για τα τελευταία λεπτά.

Η ανακοίνωση του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη για τα τριτοκοσμικά συμβάντα που διέσυραν την Ελλάδα στο εξωτερικό προαναγγέλλει δύσκολες αποφάσεις (βλέπε τιμωρία Σαββίδη). «Εικόνες όπου παράγοντες μπαίνουν οπλοφορώντας στους αγωνιστικούς χώρους μας γυρνούν πολλά χρόνια πίσω. Τέτοιου είδους ακραία φαινόμενα απαιτούν γενναίες αποφάσεις». Από ποιον είναι το θέμα. Κλείνοντας θέλω να απευθύνω ένα ερώτημα στα μέλη της δευτεροβάθμιας επιτροπής της ΕΠΟ που αποφάσισε την επιστροφή των βαθμών στον ΠΑΟΚ: νιώθετε υπερήφανοι για το έργο σας;