Ο Πολ Μάναφορτ, ο πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Τραμπ, εμφανίστηκε την Πέμπτη στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Αλεξάνδρεια της πολιτείας Βιρτζίνια.

Ο Μάναφορτ υποστήριξε την αθωότητά του έναντι των 18 νέων κατηγοριών που του έχουν απαγγελθεί στο πλαίσιο της έρευνας του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μάλερ για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, μεταδίδει το ABC News. Η δίκη του για τις κατηγορίες αυτές θ’ αρχίσει στις 10 Ιουλίου.

Πρόκειται για την πρώτη εμφάνιση του Μάναφορτ στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βιρτζίνια, όπου η ομάδα έρευνας του Μάλερ του απήγγειλε 18 κατηγορίες τον προηγούμενο μήνα. Μεταξύ των κατηγοριών αυτών περιλαμβάνονται κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγή.

Στο τέλος του Φεβρουαρίου, ο Μάναφορτ δήλωσε αθώος έναντι αναθεωρημένου κατηγορητηρίου με πέντε κατηγορίες που του απήγγειλε ο ειδικός ανακριτής στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον, στην Περιφέρεια της Κολούμπια.

Για την υπόθεση αυτή, η δίκη του Μάναφορτ έχει οριστεί ν’ αρχίσει στις 17 Σεπτεμβρίου.

Ο συνεργάτης του Μάναφορτ, Ρικ Γκέιτς παραδέχτηκε την ενοχή του, με μία δραματική μείωση του αριθμού των σε βάρος του κατηγοριών, στα τέλη Ιανουαρίου και σε αντάλλαγμα για την συνεργασία του στην έρευνα που ειδικού εισαγγελέα Μάλερ. Έτσι, όπως προβλέπει η συμφωνία συνεργασίας με τις ανακριτικές αρχές που υπέγραψε ο Γκέιτς, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με δύο κακουργήματα, υπό την προϋπόθεση της πλήρους συνεργασίας του με την ομάδα έρευνας του Μάλερ.

Στη διάρκεια της παρουσίας του Μάναφορτ στο δικαστήριο, τον προηγούμενο μήνα, η δικαστής Έιμι Μπέρμαν Τζάκσον, τον προειδοποίησε για το ενδεχόμενο αλληλοκάλυψης των κατηγοριών κατά την εκδίκαση των υποθέσεων στα δύο δικαστήρια.

Οι ανακριτικές αρχές υποστηρίζουν ότι ήταν επιλογή της υπεράσπισης του κατηγορουμένου η διεξαγωγή δύο ξεχωριστών δικών. “Νομίζω ότι το βάρος της υπόθεσης θα πέσει στην υπεράσπιση”, δήλωσε ο Γκρεγκ Άντρες που ασκεί εισαγγελικά καθήκοντα στο πλευρό του Μάλερ.

Σύμφωνα με την εκτίμηση νομικών κύκλων, μετά τη συμφωνία συνεργασίας του Γκέιτς με την ομάδα έρευνας του Μάλερ, το μεγαλύτερο ποινικό βάρος των κατηγοριών που έχουν απαγγελθεί πέφτει στον Μάναφορτ.