Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε το έγγραφο για την επιβολή δασμών 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο, απαλλάσσοντας ωστόσο τον Καναδά και το Μεξικό, υπαναχωρώντας από τις πρωτύτερες δεσμεύσεις του για επιβολή δασμών σε όλες τις χώρες.

Ο Τραμπ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η καλύτερη έκβαση για τις εταιρείες είναι να μετακινηθούν στις ΗΠΑ και επέμεινε ότι η εγχώρια παραγωγή είναι αναγκαία για λόγους εθνικής ασφάλειας.

«Αν δεν θέλετε να πληρώσετε δασμούς, φέρτε τα εργοστάσιά σας στις ΗΠΑ», είπε, προσθέτοντας ότι οι στρατιωτικές σχέσεις θα ληφθούν επίσης στα υπόψη για εξαιρέσεις άλλων χωρών από τους δασμούς.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο των ΗΠΑ, ο Τραμπ απήλλαξε από τους δασμούς χώρες που «μας μεταχειρίζονται δίκαια στο εμπόριο», κίνηση που έχει ως στόχο την άσκηση πίεσης στον Καναδά και το Μεξικό να υποχωρήσουν στις ξεχωριστές συνομιλίες που διεξάγονται για τη NAFTA.

Οπως τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος, ο αμερικανός πρόεδρος «έχει την αίσθηση» πως θα υπάρξει συμφωνία με τον Καναδά και το Μεξικό.

Δήλωσε επίσης ότι θα επιτραπεί σε άλλες χώρες να συζητήσουν με την κυβέρνηση «εναλλακτικούς τρόπους» για την αντιμετώπιση της απειλής στην εθνική ασφάλεια που προκαλείται από τις εξαγωγές τους σε χάλυβα και αλουμίνιο στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Associated Press, όλες οι χώρες που επηρεάζονται από τους αμερικανικούς δασμούς έχουν προσκληθεί να διαπραγματευτούν εξαιρέσεις από τα μέτρα.