Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η τροπολογία που αφορά στην ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, οι οποίες συνάπτονται με φορείς του Δημοσίου.

Υπερψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, «παρών» δήλωσαν το ΚΚΕ και η Ενωση Κεντρώων και καταψήφισαν η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, η ΧΑ και το Ποτάμι.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με το οποίο κυρώθηκε η Σύμβαση για τη λειτουργία του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ και δέχθηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης διότι – όπως αναφέρθηκε – κατατέθηκε σε κύρωση σύμβασης, κατά παράβαση του Κανονισμού, και δεν προσήλθε στη Βουλή να την εισηγηθεί η αρμόδια υπουργός Ολγα Γεροβασίλη αλλά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Οπως υποστήριξαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η τροπολογία αυτή είναι εκτός των προβλέψεων του Συντάγματος και καταργεί το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου, το οποίο θέτει τους περιορισμούς της παρέλευσης διαστήματος τριών μηνών μεταξύ δύο συμβάσεων και του ανώτατου χρονικού ορίου των 24 μηνών ισχύος μιας σύμβασης.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων έκαναν λόγο για προεκλογική ρύθμιση, με την οποία η κυβέρνηση εμπαίζει και τους άνεργους και τους συμβασιούχους, δημιουργεί προσδοκίες μονιμοποίησης ενώ με αυτήν «αποδεσμεύονται οι διαδοχικές συμβάσεις».

Η απάντηση του Πολάκη

Η τροπολογία τροποποιεί νόμο του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης και γι" αυτό είναι επισπεύδουσα η κ. Γεροβασίλη, αφορά, όμως, ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο υπάρχει στα δημόσια νοσοκομεία και το οποίο έχει να κάνει με την επιλογή μας εδώ και δυόμισι χρόνια να διώξουμε τα εργολαβικά συνεργεία φύλαξης, σίτισης και καθαριότητας από τα νοσοκομεία και να τα αντικαταστήσουμε με συμβάσεις εργασίας με τους εργαζόμενους που δούλευαν εκεί ή που προσλαμβάνονται μέσα από διαγωνισμούς που προκηρύσσονται και γίνονται κάτω από την εποπτεία του ΑΣΕΠ και με μοριοδότηση μέσω ΑΣΕΠ, απάντησε ο αν. υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης στις κατηγορίες της Αντιπολίτευσης.

Οπως είπε, «πατώντας στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, θεωρούμε ότι δεν θα συνυπολογίζεται η προϋπηρεσία στις συμβάσεις έργου στο σύνολο του 24μηνου για τις συμβάσεις εργασίας, προκειμένου να συμπληρώσουν 24μηνο με τις συμβάσεις εργασίας που έχουν υπογραφεί».

Ακόμη τόνισε ότι σε πολλά νοσοκομεία λήγει τώρα το χρονικό διάστημα των πρώτων προσλήψεων που είχαν κάνει και ουσιαστικά δίνεται η δυνατότητα σε αυτούς που σήμερα υπηρετούν να μπορούν να είναι υποψήφιοι.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα νοσοκομεία ακάλυπτα. Γιατί αν δεν μπορούν να βάλουν αυτοί οι άνθρωποι υποψηφιότητα – και εμείς θέλουμε να προκηρύξουμε τώρα τους διαγωνισμούς – θα πρέπει να σταματήσουμε τη διαδικασία, να πάμε σε εργολάβο για κάποιο διάστημα και όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, να ξαναρχίσουμε συμβάσεις εργασίας, κάτι το οποίο δεν θέλουμε» σημείωσε.

«Δεν είναι σωστό και ηθικά για τους ανθρώπους που δουλεύουν» είπε ο κ. Πολάκης, επισημαίνοντας ότι η τροπολογία (στο άρθρο 1) πρακτικά επιτρέπει σε αυτούς που υπηρετούν να ξαναβάλουν υποψηφιότητα για τις νέες συμβάσεις χωρίς να μεσολαβεί το τρίμηνο διάστημα που πρέπει να είναι εκτός εργασίας.

Το άρθρο 2, ξεχωρίζει τις συμβάσεις έργου από τις συμβάσεις εργασίας με βάση και τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας. 

«Αυτή είναι η τροπολογία. Δίνει λύση σε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Μας διευκολύνει να προχωρήσουμε αυτή τη διαδικασία σε διάφορα νοσοκομεία», πρόσθεσε.

Εντονη κόντρα με ΝΔ

«Τις χαρακτηρίζουμε πλέον συμβάσεις εργασίας, έτσι ώστε να μπορούμε ουσιαστικά να μην έχουμε τον περιορισμό του 24μηνου, να πάμε μέχρι το τέλος του 2018 και στη συνέχεια να δημιουργήσουμε σ" αυτούς τους ανθρώπους την προσδοκία μονιμοποίησης. Αυτή είναι όλη η ιστορία, δηλαδή η προσδοκία μονιμοποίησης κατά παράβαση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης του νόμου. Το Προεδρικό Διάταγμα του Παυλόπουλου, το 164/2004, έβαλε αυτές τις δύο δικλίδες ασφαλείας, το τρίμηνο κενό ανάμεσα στις συμβάσεις και το 24μηνο, ακριβώς για να μην έχουμε καταχρηστικότητα από την πλευρά της Διοίκησης σε σχέση με αυτό που λέμε "συμβάσεις ορισμένου χρόνου"», ανέφερε εκ μέρους της ΝΔ ο Γιώργος Γεωργαντάς.

Επίσης, ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Κέλλας υποστήριξε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να μην υπάρχει τρίμηνο κενό ανάμεσα στην παράταση και στην προηγούμενη σύμβαση, ώστε να ανοίξει το «παράθυρο» της μονιμοποίησης και να δώσει ελπίδες σε αυτόν τον κόσμο να τρέχει στα δικαστήρια.

«Ο νόμος για τις συμβάσεις έργου κατέπεσε τον Αύγουστο του 2016 στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αρα, δεν ισχύει αυτό, ο συλλογισμός ότι μετά συνεχίσαμε με συμβάσεις έργου δεν ισχύει. Επειδή ήταν πολιτική μας επιλογή να διώξουμε τους εργολάβους από τα νοσοκομεία, νομοθετήσαμε αμέσως ότι θα προκηρύξουμε διαγωνισμούς για συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας» απάντησε ο Παύλος Πολάκης.

Δεδομένου ότι η αντιπολίτευση μίλησε για καταστρατήγηση άρθρων του Συντάγματος, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε ότι το ΣτΕ, έχει αποφανθεί πως οι συμβάσεις έργου δεν είναι συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας και η κυβέρνηση, με άλλο σκέλος της τροπολογίας, επιχειρεί να «αφαιρέσουμε το επιχείρημα από κάποιους επιτρόπους που δεν υπογράφουν εντάλματα πληρωμών».

«Η πολιτική ουσία της υπόθεσης εδώ και όσον αφορά τα νοσοκομεία είναι η εξής: Εάν δεν συμβεί αυτό, αν δεν ισχύσει αυτό, πρακτικά πρέπει έστω για κάποιο διάστημα να ξαναγυρίσουν οι εργολάβοι στα νοσοκομεία. Αυτό είναι τώρα η ιερή αγανάκτηση του κ. Γεωργαντά» κατέληξε στην απάντησή του ο κ. Πολάκης.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων

«Ακυρώνετε και ανατρέπετε τους νόμους και την αρχή της νομιμότητας, γιατί έχετε πολύ μεγάλη επιθυμία για εξυπηρέτηση μερικών συμφερόντων, συντεχνιακών συμφερόντων, συμφερόντων που έχουν φωτογραφικά παρουσιαστεί με τις τροπολογίες σε αυτήν τη Βουλή» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας και προσέθεσε ότι «όταν αυτή η βούλησή σας εμποδίζεται από συγκεκριμένη δικαστική απόφαση ή από συγκεκριμένο νόμο ή από το ίδιο το Σύνταγμα, την κάμπτετε ισχυριζόμενοι και επικαλούμενοι τη θεωρία, την οποία πρώτος την έχει διατυπώσει ο πρωθυπουργός σε αυτήν την χώρα, του θεσμικού εμποδίου».

«Δεν είναι θεσμικό εμπόδιο οι νόμοι. Και θα πρέπει, επιτέλους, να αντιληφθείτε ότι αν φτάσαμε στο σημείο της κρίσης της ολόπλευρης που περνάμε, δεν φτάσαμε γιατί ήταν κακή η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, αλλά γιατί το κράτος το νεοελληνικό από τότε που ιδρύθηκε μέχρι τουλάχιστον το 2008-2009 αυτό που έκανε δεν ήταν τίποτα άλλο από το να ικανοποιεί αιτήματα μερικά και να μην υποστηρίζει το καθ" όλου γενικό συμφέρον. Αυτό κάνετε και εσείς με τις τροπολογίες. Αυτό κάνετε και εσείς με τις φωτογραφικές διατάξεις», μέμφθηκε την κυβέρνηση ο κ. Τζαβάρας.

«Διευρύνετε όλα αυτά τα κακώς κείμενα και προχωράτε σε μια λογική που καταστρατηγείτε και την ίδια τη ρύθμιση του Συντάγματος, εκείνη του Προεδρικού Διατάγματος. Μάλιστα λέτε ότι δεν μπορείτε να κάνετε αλλιώς γιατί είμαστε σε περίοδο κρίσης και συνεπώς να μην σας μιλάμε για το Σύνταγμα» είπε από την πλευρά της ΔΗΣΥ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος, κατηγόρησε τον κ. Πολάκη ότι στην ομιλία του παραδέχθηκε πως καταστρατηγεί η κυβέρνηση τις προβλέψεις οι οποίες υπάρχουν ακριβώς για να μην έχει καταχρηστική δράση η δημόσια διοίκηση.

«Και αυτή η τροπολογία στην ουσία συμβάλλει στο να διαιωνίζονται ή να παγιώνονται και να σταθεροποιούνται οι ελαστικές μορφές εργασίας, συμβάσεις έργου δηλαδή κ.λπ., σε βάρος της σταθερής και μόνιμης εργασίας των εργαζομένων και στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, νοσοκομεία είτε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας» ανέφερε ο Γιώργος Λαμπρούλης από το ΚΚΕ.

Από την Ενωση Κεντρώων, ο Γιώργος Σαρίδης, εκτίμησε ότι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η διατήρηση των συμβασιούχων σε ομηρία, εν όψει ίσως και της προεκλογικής περιόδου, με την ελπίδα της περαιτέρω ανανέωσης της σύμβασης αυτής και της παράκαμψης του σκοπέλου του ανώτατου χρονικού διαστήματος του 24μηνου.

Η ρύθμιση αυτή έρχεται έτσι στη Βουλή, όχι γιατί η κυβέρνηση την πιστεύει, αλλά για να την κρύψει, είπε ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι και προσέθεσε πως βασική επιδίωξη είναι να περάσει δηλαδή λίγο λάθρα μία τέτοια τροπολογία που αφορά πολύ κόσμο, έτσι ώστε να παρακαμφθούν οι κανονικές διαδικασίες.