«Σοκαρισμένος» από την καταπιεστική πολιτική που ακολουθείται στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, ιδίως σε ό,τι αφορά τη σκληρή μεταχείριση των μεταναστών, δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν.

Στην ετήσια έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, ο αλ Χουσέιν επέκρινε επίσης τις κυβερνήσεις που δεν σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματα.

«Στις Ηνωμένες Πολιτείες, είμαι σοκαρισμένος από τις αναφορές ότι πολλοί από τους μετανάστες που εντοπίζονται στα νότια σύνορα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, κρατούνται σε καταχρηστικές συνθήκες –όπως σε θερμοκρασίες ψύχους– και ότι ορισμένα μικρά παιδιά κρατούνται χωριστά από τις οικογένειές τους», επισήμανε.

«Οι κρατήσεις και οι απελάσεις νομοταγών μεταναστών, που βρίσκονται επί χρόνια στη χώρα, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, διαλύοντας οικογένειες και δημιουργώντας τεράστια ταλαιπωρία», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος εξάλλου στο πρόγραμμα DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals) που προστατεύει περίπου 700.000 «Ονειροπόλους» –κυρίως ισπανόφωνους που έφτασαν στις ΗΠΑ όταν ήταν ανήλικοι και έχουν λάβει προσωρινές άδειες παραμονής και εργασίας– ο αλ Χουσέιν κατήγγειλε τη «συνεχιζόμενη αβεβαιότητα» που βιώνουν οι δικαιούχοι. Με βάση την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να καταργήσει το πρόγραμμα, η ισχύς των μέτρων προστασίας θα αρχίσει να τερματίζεται από αυτόν τον μήνα. Μέχρι στιγμής όμως το Κογκρέσο δεν έχει καταφέρει να περάσει κάποιον νόμο για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Ο Ύπατος Αρμοστής εξέφρασε επίσης ανησυχίες για τις προτάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης που μπορεί να περικόψουν δραστικά τα κοινωνικά επιδόματα, ιδίως για τους φτωχότερους Αμερικανούς πολίτες.

Εξάλλου, σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η τάση προς «τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και την υποκίνηση του μίσους» κυριαρχεί στο πολιτικό τοπίο, όπως φάνηκε και στην πρόσφατη προεκλογική εκστρατεία στην Ιταλία, σημείωσε. «Ανησυχώ βαθιά» είπε, επειδή κάποιες χώρες επικεντρώνονται στο να εμποδίσουν τους μετανάστες να φτάσουν στην Ευρώπη και «σπεύδουν να απελάσουν πολλούς που τα καταφέρνουν».

Διώχνοντας τους μετανάστες από τα σύνορά της, η ΕΕ διακινδυνεύει να «αναθέσει την προστασία τους» σε χώρες όπως η Λιβύη, όπου διατρέχουν πραγματικό κίνδυνο να υποστούν βασανιστήρια ή σεξουαλική βία.

Επιτέθηκε κυρίως στην Αυστρία, για τα σχεδιαζόμενα μέτρα σε βάρος μουσουλμανικών σχολείων και τεμενών και τις απελάσεις παράτυπων μεταναστών, αλλά και στην Ουγγαρία που σχεδιάζει να περιορίσει τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που βοηθούν μετανάστες.