«Ιερός» πόλεμος ανάμεσα στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει ξεσπάσει με αφορμή τον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στο καταπράσινο κτήμα Προμπονά στα Ανω Πατήσια, κοντά στο γήπεδο του Απόλλωνα. Το Φανάρι υποστηρίζει ότι το ναός είναι ιδιοκτησίας του, η Αρχιεπισκοπή από την άλλη λέει πως το Πατριαρχείο δεν έχει δικαίωμα να λειτουργεί στην εκκλησία καθώς βρίσκεται εντός των εκκλησιαστικών της ορίων.

Χθες μάλιστα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έδωσε συνέχεια στην αντιπαράθεση, διαμηνύοντας στο Πατριαρχείο ότι ο Αρχιεπίσκοπος «θα επιληφθεί αρμοδίως» για τη διερεύνηση των «αντικανονικώς τελεσθέντων στις 2 Μαρτίου». Η λέξη αντικανονικώς μάλιστα είναι ενδεικτική των προθέσεων της Αρχιεπισκοπής. Τι έγινε στις 2 Μαρτίου και τι θεωρεί αντικανονικό η Αρχιεπισκοπή; Η Μονή Βλατάδων –στην οποία το Πατριαρχείο έχει μεταβιβάσει τον ναό –άνοιξε το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και τέλεσε τους Β’ Χαιρετισμούς. Μάλιστα, μετά το τέλος της Ακολουθίας αναγνώστηκε και η απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου με την οποία έγινε αποδεκτή από το Κληροδότημα Προμπονά η δωρεά του Ιερού Ναού.

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ. Τα όσα συνέβησαν την περασμένη Παρασκευή δεν έμειναν αναπάντητα από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στη χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκε το θέμα και όπως όλα δείχνουν η «ιερή» σύγκρουση θα συνεχιστεί. Μολονότι ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε στην εισήγησή του πως η περίοδος που διανύουμε, αυτής της Σαρακοστής, είναι περίοδος καταλλαγής και ευχήθηκε το ζήτημα να επιλυθεί ειρηνικά, το κλίμα είναι εξόχως πολεμικό, επιβεβαιώνοντας τις οριακές ισορροπίες στις σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδας με το Φανάρι. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υπενθύμισε στους συνοδικούς πως βρίσκεται έως σήμερα σε ισχύ απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών, το οποίο έκρινε νόμιμη την απόφασή του «περί σφραγίσεως του Ιερού Ναού λόγω λειτουργίας του άνευ της κανονικής αδείας του». Και πρόσθεσε πως αναμένονται προσεχώς δύο αποφάσεις του Πρωτοδικείου Αθηνών για το κύρος της δωρεάς του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, Αγίας Φωτεινής και Αγίων Αναργύρων και του περιβάλλοντος χώρου από την Επιτροπή του Κληροδοτήματος Προμπονά.