«Χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς και υπομονή. Η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα κατανοήσει ότι η όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθοριακό συμβάν, είναι αδιέξοδη και θα αποβεί εις βάρος της», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, στη συνεδρίαση του άτυπου Κυβερνητικού Συμβουλίου, σύμφωνα με όσα υποστήριξαν κυβερνητικές πηγές.

Ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τον οποίοενημέρωσε για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με την ΠΓΔΜ, αλλά και για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το συμβάν με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων αξιωματικών, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον κ. Γκουτέρες να μεταφέρει μήνυμα στην τουρκική πλευρά για την ανάγκη για ταχεία και θετική έκβαση της υπόθεσης, με την απελευθέρωση και επιστροφή των στρατιωτικών στην Ελλάδα.

Κατά τις ίδιεςπηγές, η ελληνική πλευρά έχει προχωρήσει στην πλήρη χαρτογράφηση της κατάστασης με τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς οι οποίοι παραμένουν προφυλακισμένοι, στην Αδριανούπολη και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, από την πρώτη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές επαφές και από τις δυο πλευρές σε επίπεδο υπουργείων, ώστε η σύλληψη των Ελλήνων αξιωματικών να μην μετατραπεί σε διπλωματικό επεισόδιο.

Άλλωστε -όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές- η υπόθεση εξετάζεται από τις τουρκικές δικαστικές αρχές, γεγονός που δεν επιτρέπει, κατά την άποψη του Μαξίμου, περαιτέρω παρέμβαση.

Αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση, αποφασίστηκε η οποία παρέμβαση να έχει κλιμακωτό χαρακτήρα και πάντα αναλόγως με τις εξελίξεις από τη γείτονα.

Σε αυτό το επίπεδο δεν αποκλείεται εάν και εφόσον χρειαστεί να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είτε με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είτε με τον Τούρκο ομόλογο του Μπιαναλί Γιλντιρίμ.

Πάντως, και τα μηνύματα που στέλνουν οι Βρυξέλλες προς την Τουρκία, μετά και την ενημέρωση που παρείχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, είναι η θετική έκβαση της υπόθεσης και η άμεση επιστροφή των Ελλήνων αξιωματικών στη χώρα.

Επίσης το κυβερνητικό συμβούλιο συζήτησε και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ και το πλαίσιο πιέσεων που θα ασκηθούν προς την Άγκυρα με στόχο τη συμμόρφωση της και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.