H καταμέτρηση των ψήφων έχει ξεπεράσει, πλέον, το 50% και τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την αρχική εκτίμηση των exit poll: Το κίνημα Πέντε Αστέρων είναι πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας, με το 31% των ψήφων, ενώ η κεντροδεξιά είναι η πρώτη πολιτική συμμαχία, με το 37%.


Στο εσωτερικό της συντηρητικής παράταξης, όμως, πρώτο κόμμα δεν είναι η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αλλά η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι.

Η ψήφος αυτή τιμώρησε εμφανώς την κεντροαριστερά, με το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι που βάσει των μέχρι τώρα στοιχείων, βρίσκεται στο 19,4%, το χαμηλότερο ποσοστό από την ίδρυσή του, το 2007.

Καμία πολιτική δύναμη, πάντως, ή συμμαχία, δεν δείχνει σε θέση να σχηματίσει αυτόνομη κυβέρνηση και θα πρέπει να αρχίσει μια προσεκτική προσπάθεια, από μέρους του προέδρου της Δημοκρατίας, για να διαπιστώσει πως θα μπορέσει να εξασφαλισθεί η σταθερότητα.


Και η αριστερή δύναμη «Ελεύθεροι και Ίσοι» δεν πέτυχε τους αρχικούς στόχους της, αφού η εκλογική της δύναμη, περιορίζεται στο 3,4%. Πρέπει να υπογραμμισθεί, παράλληλα, η ικανοποιητική συμμετοχή στην ψήφο, η οποία αγγίζει το 73%.

Σε ότι αφορά τις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν, τέλος, στις περιφέρειες της Ρώμης και του Μιλάνου, η καταμέτρηση θα αρχίσει σήμερα το απόγευμα. Αλλά τα exit poll δημοσκοπικών εταιριών δείχνουν ότι η κεντροδεξιά πρέπει να υπερίσχυσε άνετα στην ιταλική συμπρωτεύουσα, και η κεντροαριστερά στην ευρύτερη περιοχή της Αιώνιας Πόλης.

Άνοδος της απόδοσης του ιταλικού ομολόγου

Εν τω μεταξύ άνοδο κατέγραψε τη Δευτέρα η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου, μετά τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών στη χώρα, όπου ενισχύθηκαν αντισυστημικά κόμματα.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου σημείωσε άλμα 10 μονάδων βάσης στο 2,14%. Αυτό οδήγησε ανοδικά τις αποδόσεις άλλων κρατικών τίτλων της νότιας Ευρώπης με χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση, όπως της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Οι αποδόσεις των κρατικών γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν σε χαμηλό μηνός στο 0,60%, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στα λεγόμενα ‘ασφαλή καταφύγια’.

Αναλυτές της IG Markets ανέμεναν ο δείκτης των blue chip στο ιταλικό χρηματιστήριο FTSE MIB να ανοίξει με πτώση 1,2%.

Το ευρώ υποχώρησε νωρίτερα κατά 0,3% στο 1,2280 δολάριο, καθώς η αβεβαιότητα του εκλογικού αποτελέσματος στην Ιταλία ακύρωσε τα πιθανά κέρδη από την πρόοδο της Γερμανίας προς το σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού.

«Το ιταλικό αποτέλεσμα πιθανόν θα ανακόψει κάποια από τη δυναμική διότι, παρόλο που η Ευρώπη καθοδηγείται παραδοσιακά από τον γαλλογερμανικό άξονα, η Ιταλία συνεχίζει να είναι πολύ σημαντική», δήλωσε ο Έρικ Νόρλαντ, οικονομολόγος στον όμιλο CME Group.

Οι επενδυτές ομολόγων ανησυχούν επίσης για το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου μετά τα σχέδια που αποκάλυψε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Η κίνηση αυτή προκάλεσε απειλές για αντίποινα από εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.