Σε τροχιά πλήρους ρήξης κινείται η κυβέρνηση με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα σε μια κρίσιμη στιγμή για την ελληνική οικονομία και ενώ εκκρεμεί η συζήτηση για την επόμενη μέρα της λήξης του τρίτου Μνημονίου τον Αύγουστο του 2018. Το κλίμα έχει επιβαρυνθεί αρκετά τις τελευταίες ημέρες και ειδικά μετά τα πυρά που αντηλλάγησαν στο Φόρουμ των Δελφών ουδείς είναι σε θέση να εκτιμήσει μέχρι πού μπορεί να φθάσει η σύγκρουση αν και έχουν διαβιβασθεί μηνύματα προς την κυβέρνηση και από θεσμικούς παράγοντες της ΕΕ να πέσουν οι τόνοι.

Εάν αυτό συμβεί θα φανεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση στο Μέγαρο Μαξίμου ο Γιάννης Στουρνάρας αντιμετωπίζεται σχεδόν εχθρικά. Στελέχη στον πυρήνα του πρωθυπουργικού επιτελείου τον θεωρούν εκπρόσωπο του ευρωπαϊκού συστημικού κύκλου που θέλει πάση θυσία η οικονομική πολιτική της Ελλάδας μετά τη λήξη του Μνημονίου να είναι απολύτως ελεγχόμενη.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ. Ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής από το Φόρουμ των Δελφών να αφήσει έμμεσες, αλλά σαφέστατες αιχμές κατά του κεντρικού τραπεζίτη και παράλληλα να επικρίνει την πάγια άποψή του για την ανάγκη να επιλέξει η κυβέρνηση την προληπτική γραμμή πίστωσης μετά την έξοδο από το Μνημόνιο. «Η επιμονή σε αυτές τις απόψεις από επίσημα χείλη τη στιγμή που είναι πλήρως εν γνώσει τους ότι αυτή η θέση δεν αποτελεί ούτε επίσημη θέση της χώρας, αλλά ούτε και των ευρωπαϊκών οργανισμών στους οποίους εξίσου λογοδοτούν, μόνο ερωτηματικά μπορεί να προκαλεί ως προς τη σκοπιμότητά της, προσωπική ή πολιτική» είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Ο Γιάννης Στουρνάρας αδιαφορεί για τις αναφορές περί σκοπιμότητας, τονίζοντας σε συνομιλητές του –το έπραξε και το περασμένο Σαββατοκύριακο στους Δελφούς –ότι οι απόψεις του είναι σταθερές και εκφράζονται με μόνο γνώμονα τη σταθερότητα του συστήματος. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η θέση του για προληπτική γραμμή έχει εκφραστεί και από αρκετούς θεσμικούς παράγοντες της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ στην ίδια γραμμή ήταν και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Ο κεντρικός τραπεζίτης διαμηνύει πως δεν έχει καμία διάθεση να παραιτηθεί από το πόστο του, αν και αυτό είναι σενάριο που συζητείται σε διάφορους κύκλους της κυβέρνησης, και επιμένει σε όλους τους τόνους ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ανεξάρτητη και άρα δρα και συμβουλευτικά, εξηγώντας παράλληλα ότι η πρότασή του έχει στον πυρήνα της τη θέση ότι με την πιστοληπτική γραμμή οι τράπεζες θα δανείζονται φθηνότερα.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΑ ΠΥΡΑ. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση συντονισμένα εξαπέλυσε πυρά εναντίον του δείχνοντας ότι η ένταση θα διαρκέσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νέος υπουργός Οικονομίας και αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μετά τον ανασχηματισμό έστειλε σαφές μήνυμα – προειδοποίηση ότι «αν υπάρξει η εντύπωση πως οι επιλογές της ΤτE δεν είναι αντικειμενικές, τότε ενδεχομένως να υπάρξει θέμα». Ακόμη πιο επιθετικός ήταν στους Δελφούς ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, υποστηρίζοντας ότι ο διοικητής της ΤτΕ «θα έπρεπε να λυπάται για τη θητεία του ως υπουργός Οικονομικών, τότε που η χώρα έχασε 150.000 θέσεις εργασίας». Είχε προηγηθεί η φράση του κεντρικού τραπεζίτη «λυπάμαι για την Ελλάδα» αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis.

Η ένταση ανεβαίνει, καθώς από το Μέγαρο Μαξίμου προτάσσουν το επιχείρημα ότι είναι ασυμβίβαστο να χρησιμοποιεί κανείς την ιδιότητα του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για να αναφέρεται σε προσωπικές υποθέσεις που έχει με τη Δικαιοσύνη.