Διπλάσιο αριθμό πανεπιστημίων που διακρίνονται στις πρώτες 100 θέσεις της περίφημης επιστημονικής λίστας QS (World University Rankings) εμφανίζει φέτος η Ελλάδα σε σχέση με το 2017, γεγονός που δείχνει ότι τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας μας ανεβαίνουν με γρήγορους ρυθμούς τη σκάλα της αριστείας.

Πρώτα ιδρύματα στη χώρα μας, σύμφωνα με τη λίστα QS, είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (που έφτασε τη 16η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο στο αντικείμενο της Αρχαιολογίας – Κλασικών Επιστημών) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που είδε τους πολιτικούς μηχανικούς του στη 42η θέση. Στις θέσεις μεταξύ 50-100 τοποθετείται όμως και η Σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του, από την οποία και αποφοίτησαν ο Κωνσταντίνος Λάσκαρης και η ομάδα του που θα ηγηθούν της «ελληνικής» Tesla, η οποία αρχίζει την έρευνά της για ηλεκτροκίνητους κινητήρες μέσα στον μήνα, στην Ελλάδα.

Αντίστοιχα, στις θέσεις μεταξύ 151 και 200 τοποθετούνται τα Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΣΕ 48 ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ. Στη φετινή όγδοη έκδοση του διεθνούς πίνακα κατάταξης πανεπιστημίων της QS ανά ειδικότητα, που συντάσσεται από την παγκόσμια ομάδα αναλυτών ανώτατης εκπαίδευσης της QS Quacquarelli Symonds, τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν βελτιώσει τις επιδόσεις τους στους δείκτες που μετρούν τη φήμη των ακαδημαϊκών όσο και των εργοδοτών και συνολικά πέντε ανώτατα ιδρύματα της χώρας μας εμφανίζονται στις σχετικές μετρήσεις (Πανεπιστήμια Αθήνας, Κρήτης και Πάτρας, ΕΜΠ και Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Αυτοί οι δείκτες λαμβάνουν υπόψη τη γνώμη των εμπειρογνωμόνων, η οποία αποτελείται από 70.000 ακαδημαϊκούς σε όλο τον κόσμο και περισσότερους από 40.000 εργοδότες. Η έρευνα απαριθμεί τα κορυφαία πανεπιστήμια του πλανήτη σε 48 διαφορετικές ειδικότητες. Το 2017, μάλιστα, τους πίνακες αυτούς, όπως λένε οι εκπρόσωποι της QS, συμβουλεύτηκαν 30 εκατομμύρια φοιτητές, γονείς, σύμβουλοι σπουδών και σταδιοδρομίας.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Οπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της λίστας:

n Το ΑΠΘ είναι το πρώτο πανεπιστήμιο της Ελλάδας, καθώς διακρίνεται σε 20 διαφορετικές ειδικότητες.

n Το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΕΜΠ διακρίνονται σε 11 διαφορετικές ειδικότητες.

n Συνολικά, έξι ελληνικά πανεπιστήμια εμφανίζονται 57 φορές στους 48 πίνακες. Οι επιδόσεις τους σημειώνουν μείωση σε 9 ειδικότητες και βελτίωση σε 11 ειδικότητες. Αυτή είναι μια σημαντική ανάκαμψη μετά τα αποτελέσματα του 2017, όπου 17 είχαν σημειώσει μείωση στις επιδόσεις τους και μόνο 3 σχετική βελτίωση.

n Τα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα λαμβάνουν υψηλή βαθμολογία και στον δείκτη των αναφορών που εμφανίζουν στις έρευνες άλλων επιστημόνων.

ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. Οπως και τις προηγούμενες χρονιές, το Χάρβαρντ των ΗΠΑ καταλαμβάνει και για το 2018 την πρώτη θέση σε 14 ειδικότητες ξεπερνώντας το MIT, το οποίο κατέχει την πρωτιά σε 12 ειδικότητες. Το τρίτο πανεπιστημιακό ίδρυμα που κατέχει την πρώτη θέση σε 4 ειδικότητες είναι το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Τα πανεπιστήμια της Βρετανίας έτσι μοιάζουν να αντέχουν την πίεση του Brexit, λαμβάνοντας την πρώτη θέση σε 10 ειδικότητες.

Τα ασιατικά ιδρύματα κατατάσσονται στις πρώτες 10 θέσεις σε 30 ειδικότητες, 12 από τις οποίες αφορούν τις υψηλές επιδόσεις των πανεπιστημίων της Σιγκαπούρης.

Oι πίνακες QS World University Rankings by Faculty αξιολογούν τις επιδόσεις των πανεπιστημίων σε πέντε θεματικές ομάδες – κλάδους: Τέχνες και Ανθρωπιστικές Επιστήμες, Μηχανική και Τεχνολογία, Βιοεπιστήμες και Ιατρική, Φυσικές Επιστήμες και Κοινωνικές Επιστήμες και Διοίκηση. Τα βιβλιομετρικά δεδομένα παρέχονται από το Scopus-Elsevier, τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων βιβλιογραφικών αναφορών.

n Οι έλληνες φοιτητές και οι οικογένειές τους θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μερικά από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια του κόσμου, όπως το Imperial College London, το Bocconi, το George Washington University, στη διεθνή έκθεση της QS «World Grad School Tour» για μεταπτυχιακά, που θα γίνει στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, 15 και 17 Μαρτίου αντίστοιχα.
Οι πρυτάνεις για τα κρούσματα της βίας

«Οι πράξεις βίας, εκφοβισμού και βανδαλισμού δεν έχουν θέση σε μια ευνομούμενη δημοκρατία και είναι απολύτως καταδικαστέες για λόγους νομικούς, πολιτικούς και ακαδημαϊκούς» αναφέρεται στην επιστολή που έστειλαν οι πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Κρήτης στην επιτροπή υπό τον Νίκο Παρασκευόπουλο που όρισε ο υπουργός Παιδείας για να συζητήσουν τα κρούσματα βίας στα ΑΕΙ.

Επιστολή έστειλε στην επιτροπή και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, που αναφέρει ότι «οι κομματικές νεολαίες είναι συνυπεύθυνες για κάθε είδους διαπλοκή στον πανεπιστημιακό χώρο». «Τα πανεπιστήμια αποτελούν προνομιακό χώρο δράσης για αναρχικούς, αντιεξουσιαστες και συλλογικότητες του αριστερού και ακροαριστερού χώρου».

«Στους πανεπιστημιακούς χώρους ιδιαίτερα, ο διάλογος και ο σεβασμός στην προσωπικότητα του άλλου είναι προϋπόθεση και για την εκπαίδευση και για την έρευνα, ενώ αντίθετα ο φανατισμός κάθε είδους και απόχρωσης ακυρώνει την ουσία της ακαδημαϊκής λειτουργίας» αναφέρουν οι πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η επιστολή αναφέρει ότι «μόνο ένα μικρό μέρος των φοιτητών μας (λιγότερο από 3%) χρησιμοποιεί ή ανέχεται τέτοιου είδους ακραίες πολιτικές πρακτικές. Ομως το κακό είναι ότι με τον τρόπο αυτό οι ακραίες παρατάξεις έχουν αποξενώσει την μεγάλη πλειονότητα των κανονικών φοιτητών από τις λειτουργίες των φοιτητικών συλλόγων».