Κρίσιμες διαστάσεις λαμβάνει πλέον η υπόθεση με τη σύλληψη στον Εβρο δύο Ελλήνων στρατιωτικών από Τούρκους στρατιώτες, καθώς η Αγκυρα αποφάσισε να τους προφυλακίσει μέχρι να δικαστούν για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη ζώνη.

Τα κινητά τηλέφωνα των δύο Eλλήνων στρατιωτικών κατασχέθηκαν και ερευνώνται από τις τουρκικές αρχές ενώ δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας τους.

Και ενώ πλέον πυκνώνουν οι υποψίες ότι η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ήταν αποτέλεσμα προσχεδιασμένης ενέργειας, η οποία μπορεί να έλαβε χώρα ακόμη και σε ελληνικό έδαφος, η προχειρότητα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα είναι πρωτόγνωρη. Το γεγονός ότι στο Μαξίμου δεν έχουν καταλάβει τη σοβαρότητα του ζητήματος, αντικατοπτρίζεται στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπουότι οι Ελληνες στρατιωτικοί θα περάσουν από δίκη, και πως πρόκειται για «τυπικό ζήτημα»!

Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος όταν ρωτήθηκε για το αν γίνονται διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών, έκανε λόγο για «συνομωσιολογικά, κατασκοπευτικά σενάρια που δεν είναι άξια σχολιασμού», χαρακτηρίζοντας το θέμα απολύτως τυπικό.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Τζανακόπουλος είπε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει η κυβέρνηση, το περιστατικό το θέμα «προέκυψε από λάθος. Αυτό το οποίο έγινε είναι ότι εξαιτίας των καιρικών συνθηκών στην περιοχή, οι δύο Έλληνες βγήκαν από το δρομολόγιό τους και βρέθηκαν από λάθος σε τουρκικό έδαφος. Ακολούθησε η σύλληψή τους από τις τουρκικές αρχές».

Προσέθεσε δε, ότι οι νομικές διαδικασίες οι οποίες προβλέπονται είναι τυπικές, αφορούν μία δίκη για παράνομη είσοδο στη χώρα η οποία θα ολοκληρωθεί και «αναμένουμε άμεσα την επιστροφή των δύο Ελλήνων αξιωματικών στη χώρα μας».

«Από τη στιγμή που οι τουρκικές αρχές προχώρησαν σε σύλληψη, πρέπει να ακολουθηθεί ο νόμος» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες στην τουρκική πλευρά επικρατούσε ιδιαίτερη κινητικότητα η οποία φαίνεται πως δεν αξιολογήθηκε επαρκώς από την ηγεσία του Πενταγώνου. Κατά ορισμένες πηγές επρόκειτο για μια προσχεδιασμένη σύλληψη. Την θέση αυτή ενισχύει η περίεργη απόκρυψη του γεγονότος από τις ελληνικές Αρχές, για μία μέρα.

Οι πληροφορίες που διαρρέουν από «επίσημες πηγές» λένε ότι πεζή περίπολος από Έλληνες στρατιώτες που ήταν στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, στην περιοχή των Καστανιών, έχασε τον προσανατολισμό της, εξαιτίας της χαμηλής νέφωσης που επικρατούσε στην περιοχή, αλλά και της χιονόπτωσης πέρασε σε τουρκικό έδαφος και εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο.

Το επεισόδιο σημειώθηκε την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018 και σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΣ, πρόκειται για μια συνήθη περιπολία στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου.

Την Παρασκευή το πρωί, η τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ» έγραψε ότι οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί θα βρεθούν στο εδώλιο με τις κατηγορίες της κατασκοπείας και της εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, ενώ τους έχουν αφαιρεθεί τα κινητά τηλέφωνα και τα όπλα.

Την ίδια ώρα, οι ελληνικές αρχές βρίσκονταν σε επικοινωνία με τις τουρκικές διαβεβαιώνοντας πως είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα, κάτι το οποίο διαψεύστηκε στη συνέχεια μόλις έγινε και επισήμως γνωστό από την τουρκική εισαγγελία ότι δεν πρόκειται να απελευθερωθούν οι Ελληνες στρατιωτικοί.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού είχε ενημερώσει το πρωί της Παρασκευής ότι όλοι είναι καλά στην υγεία τους και βρίσκονται στην Αδριανούπολη «προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες».

ΝΔ: Περιμένουμε την άμεση επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

«Περιμένουμε την άμεση διευθέτηση του ζητήματος που έχει προκύψει με τη σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές. Και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να ισχύσει ό,τι συμβαίνει πάντα και αμοιβαία σε αντίστοιχα συμβάντα» είχε δηλώσει ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Περιμένουμε, δηλαδή, την άμεση επιστροφή των δύο στελεχών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα, όπως, άλλωστε, επιβάλλουν οι σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαίου σεβασμού» πρόσθεσε ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ερωτήματα

Από το υπουργείο Εξωτερικών τονίζουν ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις με ψυχραιμία, έχουν γίνει οι προβλεπόμενες ενέργειες ωστόσο κρατούν επιφυλάξεις για την εξέλιξη της υπόθεσης παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε ύφεση στην τουρκική προκλητικότητα.

Ωστόσο, ερωτήματα προκαλούνται τόσο ως προς τη χρονική καθυστέρηση της αποκάλυψης του περιστατικού όσο και από το γεγονός ότι αν ακολουθούταν οι τυπικές διαδικασίες τώρα οι Ελληνες στρατιώτες θα είχαν επιστρέψει.

Αλλωστε, περιστατικά όπου μια περίπολος μπαίνει στα σύνορα της μιας ή της άλλης χώρας είναι συχνά εξαιτίας της διαμόρφωση του εδάφους και των κακών καιρικών συνθηκών. Ομως, αντιμετωπίζονται χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ερωτηματικό αποτελεί και το γεγονός ότι οι Τούρκοι τους μετέφεραν στην Ανδριανούπολη και δεν ακολουθήθηκε η τυπική διαδικασία στις Καστανιές.

Και σε όλους βεβαίως, έρχεται στο μυαλό η συνεχής ενόχληση της Αγκυρας προς την Ελλάδα να απελάσει τους 8 Τούρκους που έχουν ζητήσει άσυλο μετά το πραξικόπημα στην γειτονική χώρα. Και βεβαίως το ενδεχόμενο να ζητηθεί ανταλλαγή.

Οι δύο συλληφθέντες είναι στελέχη της ιστορικής 3ης Μηχανοκίνητης ορεινής Ταξιαρχίας “Ρίμινι”. Πρόκειται για έναν ανθυπολοχαγό με καταγωγή από την Καστοριά που ήρθε σχετικά πρόσφατα στην περιοχή και ένα ΕΠ-ΟΠ Λοχία που είναι από την Ορεστιάδα. Από χθες είναι συνεχής η ενημέρωση που παρέχεται και στις οικογένειες των στρατιωτικών.