Ευθύνες στον ίδιο τον Πρωθυπουργό για τη διαλυμένη πόλη που αφήνουν πίσω τους οι αντιεξουσιαστές επιρρίπτει, μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Επισημαίνει πως επικρατεί μία γενικευμένη ατιμωρησία και η αίσθηση ότι ο καθένας μπορεί να κάνει ό, τι θέλει στην πόλη, εξαπολύοντας βέλη κατά του «κατ’ ευφημισμόν» υπουργείου Προστασίας του Πολίτη όπως το χαρακτηρίζει υπουργείο, αλλά και του ίδιου του υπουργού Νίκου Τόσκα. «Κατά το παρελθόν έχω μιλήσει για ανοχή στην ανομία και έχω ζητήσει την παραίτηση του πολιτικού υπεύθυνου στο κατ’ ευφημισμόν υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σήμερα δεν αρκεί αυτό: για την κατάσταση στην Αθήνα πρέπει να παρέμβει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Είναι αδιανόητο, είναι απαράδεκτο, υπουργός Προστασίας του Πολίτη να ρίχνει τις ευθύνες στους υφισταμένους του αστυνομικούς. Ετσι παραδέχεται ότι δεν ελέγχει την ΕΛ.ΑΣ. και ότι είναι απλός παρατηρητής. Γι’ αυτό θεωρώ ότι η ευθύνη είναι πλέον στα χέρια του Πρωθυπουργού» τονίζει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αθηναίων.

Σε χθεσινές δηλώσεις του, σε τηλεοπτικό σταθμό, ο Καμίνης αναφέρθηκε με καυστικό τρόπο και στην επιλογή του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα να μην αντικαταστήσει στον προχθεσινό ανασχηματισμό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, υποθέτοντας πως προφανώς τον εμπιστεύεται. Παράλληλα, σημείωσε πως οι ταραχές αμαυρώνουν και την εικόνα της Αθήνας στο εξωτερικό «βλάπτοντας την οικονομική ανάκαμψη μίας πόλης που πέρυσι προσέλκυσε 5 εκατομμύρια επισκέπτες».

Απαντώντας στη δριμεία κριτική Καμίνη, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη υποστήριξε πως πέρα από την πολιτική των καναλιών και των εντυπώσεων, υπάρχει και ο χώρος της πράξης –«ας αλλάξει και καμιά λάμπα, δεν νομίζω να τον εμποδίσει και κανένας είτε στα Εξάρχεια ή οπουδήποτε αλλού να ασχοληθεί με τα θέματα τα δικά του».

Στο μεταξύ, συνεχίστηκε και τα ξημερώματα της Πέμπτης το κρεσέντο βίας και αναρχίας, με επιθέσεις κατά αστυνομικών, εμπρησμούς αυτοκινήτων σε διάφορες περιοχές της Αττικής ενώ έγινε και επίθεση με γκαζάκια σε τράπεζα. Σημειώνεται πως για πέμπτη μέρα τελεί υπό κατάληψη η Πρυτανεία του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου ενώ αντιεξουσιαστές κατέλαβαν αργά το βράδυ της Τετάρτης και την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο, από την οποία όμως αποχώρησαν λίγες ώρες αργότερα. Υπό κατάληψη τελεί και η Σχολή Θεάτρου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Εξάλλου, χθες το πρωί, ομάδα περίπου 20 αντιεξουσιαστών έφτασε έξω από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας στο οποίο νοσηλεύεται φρουρούμενος ο Κ. Γιαγτζόγλου και φώναξαν συνθήματα συμπαράστασης.