Σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής η οποία θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών θα ενημερωθούν τα κόμματα για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και στην Κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με δήλωση στη Βουλή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ο οποίος απέρριψε τους ισχυρισμούς μερίδας της αντιπολίτευσης περί «μυστικής διπλωματίας» εκ μέρους της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά την ενημέρωση στους βουλευτές για τα ελληνοτουρκικά θα κάνει ο ίδιος ενώ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Αφορμή για τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών ήταν επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη σχετικά με τη συμφωνία θαλάσσιων ζωνών με την Αλβανία, η οποία επανέφερε το αίτημα του κόμματος της για ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής από το υπουργείο Εξωτερικών για τις τελευταίες πάνω στα εθνικά θέματα.

Ο υπουργός Εξωτερικών, απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες της κ. Μπακογιάννη ότι «η κυβέρνηση χειρίζεται με προχειρότητα και ανευθυνότητα και χωρίς την αναγκαία συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις το σημαντικό εθνικό θέμα για τη θαλάσσια ζώνη», καθώς και ότι «είναι έτοιμη να αποδεχθεί την ουσιαστική ακύρωση της αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας που είχαν υπογράψει Ελλάδα και Αλβανία το 2009.

Ο κ. Κοτζιάς, διευκρίνισε καταρχήν ότι οι διαφορές μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας αφορά το 9% της θαλάσσιας ζώνης, «δεν πάμε να αλλάξουμε την επήρεια του 100% της θαλάσσιας ζώνης», ανέφερε δηκτικά, ενώ χαρακτήρισε «φάντασμα» τη συμφωνία που επικαλείται η κ. Μπακογιάννη, καθώς όπως είπε, ποτέ δεν ήρθε προς επικύρωση στη Βουλή από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. «Μια πραγματική συμφωνία που θα λύνει τεχνικά ζητήματα είναι καλύτερη από μια συμφωνία φάντασμα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς.

Από την πλευρά της, αναφερόμενη σε δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου, η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι, «η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να συζητά εν κρυπτώ με την Αλβανία αναθεώρηση της ισορροπημένης και αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας που εφήρμοζε υποδειγματικά την αρχή της «μέσης γραμμής για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών».

«Φαίνεται διατεθειμένη να απεμπολήσει το θετικό πλαίσιο που είχε διαμορφωθεί το 2009 με τη συμφωνία. Ο αλβανός Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα, θέτει θέμα χερσαίων συνόρων, όπως είχε πει το αλβανικό συνταγματικό δικαστήριο, προσθέτει κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση απαιτώντας διόρθωση και προτείνει οριοθέτηση με την αρχή της ευδικίας», πρόσθεσε η κ. Μπακογιάννη.

«Οι αποφάσεις του Αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι εσωτερική υπόθεση της Αλβανίας και δεν μας δεσμεύουν σε τίποτα», αντέτεινε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε: «Προσβλέπω σε καλή συνεννόηση και συνεργασία. Όποτε θελήσετε είμαι στη διάθεσή σας για να σας ενημερώσω. Δεν είναι καλό να συνάγουμε συμπεράσματα από δημοσιεύματα του τύπου της διαπλοκής. Το αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε διαμάχη με τον αλβανό Πρόεδρο. Οι αποφάσεις του αλβανικού συνταγματικού δικαστηρίου δεν είναι για εμάς το "πρέπειν". Ούτε θα συμφωνήσουμε πάνω σε αυτές».

«Δυο φορές κυβερνήσατε και αρνηθήκατε να υλοποιήσατε την απόφαση της συμφωνίας. Επικαλείστε μια συμφωνία φάντασμα που δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Θα μπορούσατε να την φέρετε πριν πάει στο αλβανικό Συνταγματικό δικαστήριο. Δεν μπορεί να μακαρίζουμε μια συμφωνία που ουδέποτε υπογράψαμε. Αν υπάρχει τεχνική οδός για να διορθωθούν κάποια ζητήματα θα το κάνουμε», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Κλείνοντας ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε ότι μια «μια ομάδα 10 υπηρεσιακών παραγόντων, όλοι εξέχουσες προσωπικότητες, κάνει τις διαπραγματεύσεις για το σύνολο των διαφορών» και τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένας μη υπηρεσιακός ή δικός μου συνεργάτης». «Μυστικές συμφωνίες γίνονται έξω από τις νόμιμες διαδικασίες του κράτους. Σε αυτές το κόμμα σας ήταν υπόδειγμα. Εμείς τέτοια δεν κάνουμε», κατέληξε ο κ. Κοτζιάς.