Ενα νέο έργο τέχνης θα υποδεχτούν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης την ερχόμενη Κυριακή στον Κήπο των Γλυπτών, τον οποίο ο σύλλογος Φίλοι της Νέας Παραλίας φιλοδοξεί να μετατρέψει σε σύγχρονο ανοιχτό μουσείο. Το γλυπτό «Ορίζοντας» της 26χρονης απόφοιτης Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Μάρθας Παναγιωτοπούλου είναι ύψους τεσσάρων μέτρων, κατασκευασμένο από ειδικό χάλυβα (COR-TEN) και τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν (και επισήμως) στις 12 το μεσημέρι. Οι εργασίες για την τοποθέτηση του έργου ξεκίνησαν προ ημερών και το γλυπτό έρχεται να προστεθεί στα τέσσερα τα οποία βρίσκονται ήδη στη «γειτονιά» των γλυπτών –ανάμεσά τους, βέβαια, οι πιο γνωστοί «3 κύκλοι» του Γιώργου Ζογγολόπουλου.

Ο «Ορίζοντας» του Θερμαϊκού ολοκληρώθηκε σε περίπου δύο χρόνια. Ηταν Μάιος του 2016 όταν οι Φίλοι της Νέας Παραλίας σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος προκήρυξε διαγωνισμό γλυπτικής με θέμα το «Οριο». Η διαδικασία απευθυνόταν αποκλειστικά σε φοιτητές των Σχολών Καλών Τεχνών και Αρχιτεκτονικής. Από τις 25 προτάσεις που κατατέθηκαν προκρίθηκε η φοιτήτρια τότε του ΕΜΠ Μάρθα Παναγιωτοπούλου. Η ίδια ήθελε να δημιουργήσει ένα γλυπτό που θα «παίζει» με το βλέμμα, δηλαδή θα μεταβάλλεται ανάλογα με τη θέση στην οποία βρίσκεται ο επισκέπτης, ενώ το υλικό που επέλεξε διαβρώνεται αλλάζοντας όψη με την πάροδο του χρόνου.

Σύμφωνα με τους Φίλους της Νέας Παραλίας, στη φάση κατασκευής τουΚήπου των Γλυπτών («πράσινο δωμάτιο τέχνης», τον αποκαλούν) τοποθετήθηκε το γλυπτό του Ζογγολόπουλου, το 2014 εγκαταστάθηκε το «ΚΥΜΑ» του Γιάννη Δελλατόλα και τον Ιανουάριο του 2016 το «Invitation» του Μαρκ Χατζηπατέρα και το «Χωρίς τίτλο» του Μιχάλη Κατζουράκη.