Η Ευρωπαϊκή Eνωση «θα αντιδράσει με σθένος και αναλογικά για να προασπιστεί τα συμφέροντά (της)» διαβεβαίωσε σήμερα Πέμπτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αφού ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον θα επιβάλει υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ.

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη» για αυτήν την απόφαση των ΗΠΑ, «που φαίνεται πως αποτελεί κατάφωρη παρέμβαση για την προστασία της αμερικανικής εγχώριας βιομηχανίας και δεν βασίζεται σε καμία δικαιολογία περί εθνικής ασφάλειας» επισήμανε ο Γιούνκερ σε ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει «εντός των επόμενων ημερών πρόταση αντίμετρων σε βάρος των ΗΠΑ, που θα είναι συμβατά με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου προκειμένου να επανεξισορροπήσουμε την κατάσταση».

«Δεν θα κάτσουμε με τα χέρια σταυρωμένα»

«Δεν θα κάτσουμε με τα χέρια σταυρωμένα ενώ η βιομηχανία μας πλήττεται από άδικα μέτρα που θέτουν σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας στην ΕΕ… » τονίζει ο Γιούνκερ.

Νωρίτερα, η γερμανική Ενωση Χαλυβουργιών ανέφερε ότι η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα παραβιάζει τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

«Οι ΗΠΑ εγκαθιστούν τελωνειακά εμπόδια για να προστατευτούν από τις εισαγωγές χάλυβα απ’ ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό το μέτρο παραβιάζει ξεκάθαρα τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου» δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Χανς Γιούργκεν Κέρκχοφ.

«Τώρα η ΕΕ πρέπει να ενεργήσει με αποφασιστικότητα εναντίον αυτού, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου παρέχει», πρόσθεσε.