Μπορεί ο ΠΑΟΚ να προηγείται σε νίκες του Πανιωνίου στον θεσμό του Κυπέλλου (8-3-4) και να μετράει περισσότερες προκρίσεις (6-3), το νέο όμως συναπάντημά τους (σήμερα στις 19.30, CosmoteSport1, το πρώτο ματς στη Νέα Σμύρνη) ξυπνά θύμησες «μεθυσμένης» Πλατείας και εξιτάρει τη φαντασία των φίλων του Ιστορικού.

Τρεις φορές κατά το παρελθόν έκοψε τα φτερά του ΠΑΟΚ σε νοκάουτ φάσεις ο Πανιώνιος και σε όλες τις περιπτώσεις προκάλεσε ντόρο με τις επιδόσεις του στη διοργάνωση.

Με αποκορύφωμα, βέβαια, την περίοδο 1997-98 όταν καταγράφηκε η δεύτερη στέψη των Κυανέρυθρων στο Κύπελλο. Τότε ήταν η μοναδική φορά (πριν από τη φετινή σεζόν) που αντάμωσε τον ΠΑΟΚ στα ημιτελικά. Ενα γκολ του Λεωνίδα Βόκολου στο φινάλε του πρώτου αγώνα στη Νέα Σμύρνη (1-0) και ένα ακόμη του Δημήτρη Ναλιτζή στη ρεβάνς της Τούμπας (1-1) αρκούσαν για να επικυρώσει το εισιτήριο για τον τελικό ο Ιστορικός.

Με προπονητή τον Χρήστο Εμβολιάδη (που είχε συμμετάσχει ως παίκτης και στην πρώτη στέψη της ομάδας, το 1979) ο Πανιώνιος νίκησε ακολούθως τον Παναθηναϊκό στο Γεώργιος Καραϊσκάκης (1-0 με σκόρερ ξανά τον Ναλιτζή) και… βάρυνε περισσότερο τη φανέλα του.

Σε τελικό είχε προκριθεί και την προηγούμενη φορά που απέκλεισε τον ΠΑΟΚ. Ηταν η σεζόν 1988-89 με τις δύο ομάδες να κοντράρονται στα προημιτελικά. Ο Δικέφαλος πήρε το πάνω χέρι με το 2-0 στην Τούμπα, αλλά λογάριαζε χωρίς τον Θωμά Μαύρο. Γυάλιζε το μάτι του στη ρεβάνς, βλέποντας στον πάγκο του ΠΑΟΚ τον Νίκο Αλέφαντο που δύο χρόνια πριν τον είχε εκδιώξει από την ΑΕΚ. Με δύο γκολ του Μαύρου (το δεύτερο στην παράταση) ο Πανιώνιος ανέτρεψε τα δεδομένα (3-0), σε ένα ματς που στιγματίστηκε πάντως από επεισόδια εντός αγωνιστικού χώρου στο φινάλε με τη συμμετοχή και ποδοσφαιριστών.

Στη συνέχεια, στον τελικό του ΟΑΚΑ, οι Κυανέρυθροι ηττήθηκαν 3-1 από τον Παναθηναϊκό.

Το Τριφύλλι είχε βάλει «στοπ» και στην ξέφρενη πορεία του Πανιωνίου το 1986-87. Ο Ιστορικός είχε αποκλείσει τότε κατά σειρά ΑΕΚ (Α’ γύρος), ΠΑΟΚ (32) και Ολυμπιακό (16) πριν αποκλειστεί στα προημιτελικά από τον Παναθηναϊκό.

Από την άλλη πλευρά, ο ΠΑΟΚ σε καμία από τις έξι σεζόν που έβγαλε νοκάουτ τον Πανιώνιο στο Κύπελλο (πέντε φορές σε προημιτελική φάση και μία στους 32) δεν κατέληξε τροπαιούχος.

Ηταν φιναλίστ το 1954-55 και το 1969-70, έφτασε μέχρι τα ημιτελικά το 1974-75, το 1981-82 και το 2015-16 και περιορίστηκε σε συμμετοχή στους 16 το 1996-97.

Αντίθετα, τα κυανέρυθρα παραμύθια του Κυπέλλου, αντί για δράκο, έχουν… Δικέφαλο!