Με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η Ολομέλεια ενέκρινε την κύρωση των τεσσάρων συμβάσεων μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και τριών εταιρειών για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογοναθράκων στη θαλάσσια Περιοχή 2 του Ιονίου Πελάγους και στις χερσαίες περιοχές της Άρτας-Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και Βορειοδυτικής Πελοποννήσου.

Υπέρ της κύρωσης των συμβάσεων ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, κατά τάχθηκε το ΚΚΕ, ενώ «παρών» δήλωσαν η ΧΑ και η Ένωση Κεντρώων.

«Μακριά από μας οι πανηγυρισμοί για Ελντοράντο και μελλοντικά έσοδα δισεκατομμυρίων. Με μεθοδικότητα, σοβαρότητα, νηφαλιότητα, διαφάνεια και ιδιαίτερη μέριμνα για την αυστηρή προστασία του περιβάλλοντος, προχωράμε βήμα- βήμα για να αξιοποιηθούν όλες οι υπάρχουσες δυνατότητες στον τομέα υδρογονανθράκων» υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σταθάκης: Ανοίγουμε μια νέα σελίδα

«Με τη σημερινή κύρωση» πρόσθεσε «ανοίγουμε μια νέα σελίδα στο κεφάλαιο της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων. Η Ελλάδα σήμερα βρίσκει τον βηματισμό της, έναν κοινό βηματισμό με χώρες στην ευρύτερη περιοχή, όπως είναι η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, χώρες που έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στον τομέα αυτόν εν μέσω μιας πολύ σημαντικής και καθοριστικής μετεξέλιξης του χώρου της νοτιοανατολικής Μεσογείου σε χώρο εν δυνάμει παραγωγής υδρογονανθράκων».

«Πρέπει να έχουμε μία καλύτερη εικόνα των κοιτασμάτων, του είδους τους και των δυνατοτήτων που υπάρχουν. Χωρίς αυτή την εικόνα νομίζω ότι οποιαδήποτε άλλη μελλοντολογία τείνει να γίνει προβληματική», ξεκαθάρισε ο κ. Σταθάκης.

Οι συμβάσεις που κυρώθηκαν, τόνισε ο υπουργός, έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον ενεργειακών ομίλων διεθνούς βεληνεκούς: της γαλλικής Total και της ιταλικής Edison. Παράλληλα, ενδιαφέρον για έρευνα σε άλλη περιοχή της χώρας, την Κρήτη, έχει εκδηλώσει η ExxonMobil, διαδικασία η οποία προχωρά άμεσα.

Ο αρμόδιος υπουργός υπενθύμισε ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού, που έχει γίνει, κλείνει στις 5 Μαρτίου και πολύ σύντομα θα έχουμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Ταυτοχρόνως, ενημέρωσε ότι για όλα τα υπόλοιπα οικόπεδα, «τα οποία στη βιαστική πρώτη προκήρυξη έμειναν χωρίς ενδιαφέρον», προχωρούμε στην απόκτηση νέων δεδομένων και πιθανόν επανασχεδιασμού τους, προκειμένου να διερευνηθούν με πιο αξιόπιστο τρόπο εάν έχουν προοπτική και μπορούμε να τα επαναπροκηρύξουμε με διαφορετικό τρόπο.

Συμφωνία πρότυπο αυτή με Total, Edison και ΕΛΠΕ

Συμφωνία πρότυπο για εκείνες που θα ακολουθήσουν αποτελεί η σύμβαση για τη θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο, με την Total, την Edison και τα ΕΛΠΕ, είπε ο υπουργός.

Η συγκεκριμένη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εξαιρεί ρητά τις περιοχές Natura και μάλιστα προβλέπει ζώνη ασφαλείας 1 χλμ. από αυτές.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΕΝ προχωρά στην απόκτηση νέων σεισμικών δεδομένων και σταδιακά στον επανασχεδιασμό περιοχών που προηγούμενες κυβερνήσεις απέτυχαν να αξιοποιήσουν, ώστε αυτές να επαναπροκηρυχθούν με νέα διάσταση και δομή.

Πολιτική επιλογή της κυβέρνησης αποτελεί η προστασία του περιβάλλοντος να έχει κεντρική θέση στην όλη προσπάθεια για την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

«Η Ελλάδα έχει ενσωματώσει πλήρως τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία, που είναι η αυστηρότερη διεθνώς, ενώ έμφαση δίνεται στις προστατευόμενες περιοχές Natura», ανέφερε ο Υπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι σε καμία από τις συμβάσεις δεν προβλέπεται η εφαρμογή της τεχνικής του fracking.

Υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ετών επιτρέπουν να αισιοδοξούμε ότι η Ελλάδα, πέρα από κόμβος μεταφοράς ενέργειας, μπορεί να γίνει και χώρα παραγωγός, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της: τη γεωγραφική θέση και τον πλούτο του υπεδάφους.

Οι τοποθετήσεις των εισηγητών

Εκ μέρους της ΝΔ, ο εισηγητής, Κώστας Κατσαφάδος μέμφθηκε την κυβέρνηση ότι αν ήταν σήμερα στην αντιπολίτευση και «περνούσε» τις συμβάσεις αυτές η ΝΔ, θα ξεσήκωνε τον ελληνικό λαό και θα μιλούσε «για τη μεγάλη κλοπή, τη μεγάλη ληστεία, τα ασημικά και τα χρυσά και το μέλλον που υποθηκεύεται των νέων ανθρώπων και όλης της ελληνικής κοινωνίας».

«Ενώ εμείς αντιλαμβανόμαστε και αναγνωρίζουμε την προσπάθεια η οποία πρέπει να γίνει για να ενταχθεί επιτέλους η χώρα σοβαρά στον ενεργειακό χάρτη, για να μπορεί η χώρα να έχει ακόμα μεγαλύτερη ισχύ γεωπολιτικά» αντιπαρέβαλλε και προσέθεσε ότι ούτως ή αλλιώς, είναι ένα έργο το οποίο ξεκίνησε επί των ημερών της ΝΔ.

«Είναι ένα έργο που πιστέψαμε και θα συνεχίσουμε να πιστεύουμε με όλη μας τη δύναμη, γιατί οφείλουμε να φτιάξουμε μια χώρα η οποία θα είναι ισχυρή, οφείλουμε να φτιάξουμε μια χώρα η οποία και ενεργειακά θα έχει το δικό της πρόσημο» τόνισε ο κ. Κατσαφάδος.

«Να τρέξει για να καλύψει το χαμένο έδαφος τριών ετών», κάλεσε την κυβέρνηση ο Γιώργος Αρβανιτίδης από τη ΔΗ.ΣΥ και τόνισε πως «αν θέλουμε ως πολιτικό σύστημα να λέμε ότι θα βάλουμε τις βάσεις ενός νέου αναπτυξιακού παραγωγικού μοντέλου που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας, πρέπει να επιταχύνουμε τον βηματισμό μας με κινήσεις όπως η σημερινή».

«Καλωσορίζουμε, λοιπόν, για ακόμη μια φορά την κύρωση των τεσσάρων συμβάσεων και καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες σε όλα τα ενεργειακά μέτωπα και να μας δώσει τις απαραίτητες διευκρινήσεις για το τι πρέπει να περιμένουμε από εδώ και πέρα» κατέληξε ο κ. Αρβανιτίδης.

Ο Ιω.Σαχινίδης (ΧΑ) είπε ότι το ζήτημα εκμετάλλευσης των ελληνικών υδρογονανθράκων είναι πρωτίστως εθνικό ζήτημα και δευτερευόντως οικονομικό, καθότι «η δυνατότητα εκμετάλλευσής τους βασίζεται και προϋποθέτει την πολιτική βούληση για άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, πράγμα που δεν είναι καθόλου δεδομένο, με βάση τις τελευταίες εξελίξεις σε Ίμια και Κύπρο, με ευθύνη αποκλειστικά δική σας, της συγκυβέρνησής σας».

«Οι υδρογονάνθρακες της χώρας παραδίδονται στο μεγάλο κεφάλαιο και μάλιστα έναντι ισχνού και αδιευκρίνιστου τιμήματος. Κανείς δεν μπορεί να ελέγξει τους ομίλους της εξόρυξης για το πόσο εξορύσσουν. Η μεθοδολογία με την οποία υπολογίσατε το μίσθωμα είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των ομίλων. Ο τρόπος υπολογισμού της τιμής των υδρογονανθράκων, επίσης, είναι ανοικτός για επιπλέον κέρδη» ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου.

Εξάλλου, όπως προσέθεσε η κ. Μανωλάκου, η εξόρυξη γίνεται με κριτήριο το κέρδος κι όχι τις ανάγκες των ανθρώπων, «οι όμιλοι θα εξορύσσουν όσο πετρέλαιο κρίνουν ότι είναι κερδοφόρο» και προσέθεσε πως οι προβλέψεις για τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας της ζωής των εργαζομένων και του περιβάλλοντος είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Ακόμη, η κ. Μανωλάκου έθεσε ζήτημα για το πώς μπορεί η κυβέρνηση να προχωρά σε συμβάσεις παραχώρησης και να ξεκινά τις διαδικασίες για τις νέες έρευνες στα υπόλοιπα οικόπεδα, χωρίς να προχωράει η διαδικασία ανακήρυξης ΑΟΖ, σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, Γιώργος Λαζαρίδης, επικαλέστηκε το παράδειγμα της Κύπρου για να τονίσει ότι αποδεικνύει, μεταξύ άλλων, πως η έξοδος από την κρίση περνά μέσα από τους υδρογονάνθρακες.

«Ο σκοπός είναι μεγάλος και γι' αυτό προσβλέπουμε, εφόσον λυθούν οι προβληματισμοί μας για τις ενδεχόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, να προχωρήσουμε επιτέλους στις νέες ευκαιρίες και προοπτικές που ανοίγονται για την οικονομία μας και τις τοπικές κοινωνίες» υπογράμμισε.

Ο Δ.Καβαδέλλας από την Ένωση Κεντρώων παρατήρησε ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν συμμερίζεται την υπεραισιοδοξία του υπουργείου, ότι τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου είναι εξασφαλισμένα και κάνει λόγο απλώς για «ενδεχόμενη» αύξηση των δημοσίων εσόδων, ενώ από την άλλη αναφέρεται και σε βέβαιη απώλεια δημοσίων εσόδων λόγω των φοροαπαλλαγών που απλόχερα χορηγούνται στις εταιρείες.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πλούσια προίκα για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ας επενδύσουμε σε καινοτόμες και "καθαρές" μορφές ενέργειας και να προστατέψουμε με κάθε τρόπο τον φυσικό πλούτο της χώρας», τόνισε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς.

Επιπλέον, ο κ. Αμυράς ζήτησε εξηγήσεις για την καθυστέρηση εκπόνησης του Μακροχρόνιου Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού και εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για την επιλογή της δέσμευσης της ενεργειακής πολιτικής για τις επόμενες δεκαετίες στην επιλογή του άνθρακα, «την ίδια στιγμή που όλες οι ανεπτυγμένες χώρες ακολουθούν το μοντέλο της απεξάρτησης από την πολιτική του άνθρακα και των ανανεώσιμων πηγών».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Δημαράς, δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, οι οποίοι προέρχονται από τους Οικολόγους Πράσινους, διαφωνούν με το μοντέλο της εξόρυξης υδρογονανθράκων «που εγκυμονεί κινδύνους για το περιβάλλον» και ξεκαθάρισε ότι εφόσον ετίθετο σε ονομαστική ψηφοφορία το νομοσχέδιο, θα καταψήφιζαν.

Για απολύτως σεβαστή καταστατική θέση των Οικολόγων, έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Εξάλλου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, τόνισε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για να αποτραπούν τα χειρότερα, όπως είπε, και έκανε ειδική μνεία στις συνέπειες που μπορεί να έχει η εξόρυξη υδρογονανθράκων στις λιμνοθάλασσες του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από