Εντός του Μαρτίου, ίσως και το δεύτερο δεκαήμερο του μήνα, θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για την πώληση των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, στη Μελίτη της Φλώρινας και στη Μεγαλόπολη της Αρκαδίας.

Αυτό έκανε γνωστό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τους εκπροσώπους των θεσμών για τα ενεργειακά θέματα στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης του προγράμματος της ελληνικής οικονομίας.

Από την πλευρά της η ΓΕΝΟΠ προετοιμάζεται για δυναμικές αντιδράσεις και το πρώτο δείγμα γραφής δίνει σήμερα στο Περιφερειακό Συνέδριο της Πελοποννήσου, που πραγματοποιείται στην Τρίπολη, όπου και παρευρίσκεται ο Γιώργος Σταθάκης. Οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ μαζί με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενώ οι αντιδράσεις τους αναμένεται να κορυφωθούν με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός θα επιδιώξει να παρουσιάσει, μέσα από την ομιλία του, τους κεντρικούς άξονες του νομοσχεδίου. Αυτοί θα αφορούν την απόσχιση των μονάδων (Μελίτη Ι και άδεια για την κατασκευή της δεύτερης, καθώς και Μεγαλόπολη ΙΙΙ και IV) από τη ΔΕΗ με τη μεταφορά τους σε άλλες εταιρείες. Στις διατάξεις, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Στόχος της κυβέρνησης είναι ο διεθνής διαγωνισμός να έχει ετοιμαστεί μέχρι τον Ιούνιο. Τότε θα βγει στον αέρα, και εντός του 2018 –αν εμφανιστούν επενδυτές –οι συγκεκριμένες μονάδες θα αλλάξουν χέρια.

Η ΔΕΠΑ. Στη χθεσινή συνάντηση του Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των δανειστών συζητήθηκε και το θέμα του νέου ρόλου που θα παίζει η ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, έως το τέλος του Μαρτίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες αποτίμησης προκειμένου η Shell να αποχωρήσει από τη θυγατρική της δημόσιας επιχείρησης, την ΕΠΑ Αττικής, και το μερίδιό της 49% με το μάνατζμεντ να περάσει στην ιδιοκτησία της.

Τέλος, ο υπουργός αποπειράθηκε να ανοίξει στους θεσμούς και το θέμα εναλλακτικών τρόπων αποκρατικοποίησης των ενεργειακών δημόσιων επιχειρήσεων (ΔΕΗ κ.ά.).