Κρίσιμα ερωτήματα δημιουργούνται από την ανάλυση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Stifel και του αναλυτή Μπέντζαμιν Νόλαν για την πρόσφατη συμφωνία εξαγοράς της Hellenic Environmental Centers (HEC), συμφερόντων του Δημήτρη Μελισσανίδη, από την Aegean Marine Petroleum. Πρόκειται για ερωτήματα που γεννούν, επίσης, απορίες για τη σκοπιμότητα της εξαγοράς.

Στην ανάλυση του Μπέντζαμιν Νόλαν, ο οποίος καλύπτει τη μετοχή της Aegean στο αμερικανικό χρηματιστήριο, αναφέρεται χαρακτηριστικά πως ενώ η εκτίμηση ήταν «ότι η Aegean θα έκανε βήματα για τη βελτίωση της κεφαλαιακής της διάρθρωσης, της εταιρικής διακυβέρνησης και των κεφαλαιακών της αποδόσεων, αυτό σαφέστατα δεν συμβαίνει και δεν μπορούμε πλέον να προτείνουμε την αγορά των μετοχών της εταιρείας». Θέμα πάντως έχει δημιουργηθεί και στο παρελθόν με τους μετόχους της μειοψηφίας της Aegean, οι οποίοι με επιστολή τους στη διοίκηση της εταιρείας ζητούσαν απαντήσεις για τις χαμηλές αποδόσεις της επένδυσής τους.

Εντύπωση προκαλούν μεταξύ άλλων και οι αναφορές που περιλαμβάνονται στην ανάλυση της Stifel ότι διακρίνονται «τόσο πολλές παραβιάσεις στην εμπιστοσύνη των μετόχων με την απόφαση της Aegean να αγοράσει την Hellenic Environmental Centers, που είναι δύσκολο ακόμη και να καταλάβουμε πώς οποιαδήποτε άλλη συναλλαγή θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι χειρότερη.

Η συγκεκριμένη εξαγορά πετυχαίνει όλα τα δυνατά αρνητικά:

α) εκδίδουν μετοχές στη χειρότερη δυνατή χρονική στιγμή,

β) εκδίδουν τις μετοχές σε εκείνο το άτομο στον κόσμο με το οποίο θα έπρεπε η εταιρεία να αποφύγει οποιαδήποτε συναλλαγή με κάθε τρόπο,

γ) πληρώνουν τουλάχιστον 300% περισσότερο ακόμη και από μια συντηρητική δίκαιη τιμή, και ο κατάλογος με τα αρνητικά μπορεί να συνεχιστεί», σημειώνεται στην ανάλυση της Stifel.

Ανάμεσα στα δεδομένα που στοιχειοθετούν τη θέση αυτή, σύμφωνα με την ανάλυση:

« – Η Aegean υποστηρίζει ότι η εξαγορά της HEC θα συνεισφέρει 35-40 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον στα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων της εταιρείας, που ισοδυναμεί με έναν πολλαπλασιαστή εξαγοράς της τάξεως του 9,2x-10,5x. Αλλά ο υπολογισμός αυτός βασίζεται στην υπόθεση ότι το 2018 το EBITDA υπερδιπλασιάζεται, βασισμένο σε επιπλέον εξαγορές που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν στο μέλλον και όχι στην τιμή εξαγοράς. Το πραγματικό πολλαπλάσιο πρέπει να υπολογιστεί στη βάση του πραγματικού EBITDA για το 2017 που ανήλθε στα 15,5 εκατομμύρια δολάρια και που αντιστοιχεί σε 24 φορές, ναι 24 φορές! Συνήθως αυτές οι μικρές επιχειρήσεις σαν την HEC αποτιμώνται μεταξύ 4-8 φορές του EBITDA των τελευταίων 12 μηνών. Επομένως, πιθανότατα το μέγιστο που θα πλήρωνε άλλος αγοραστής για την HEC δεν θα ήταν περισσότερα από 125 εκατομμύρια δολάρια.

Δίνοντας στον ιδρυτή 20 εκατομμύρια μετοχές, πιστεύουμε ότι δίνεται η δυνατότητα στην εταιρεία να ορίσει «φιλικά» μέλη του διοικητικού συμβουλίου που δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα και θα επιτρέπουν να συνεχιστούν σκοτεινές συναλλαγές συνδεδεμένων μερών με έξοδα των μετόχων».

Μάλιστα σημειώνεται στην ανάλυση της Stifel ότι «η εξαγορά είναι κατά την άποψή μας ευνοιοκρατική και φαίνεται ότι αυτή είναι και η άποψη των αγορών, δεδομένου πως η μετοχή της Aegean έχει απολέσει περίπου τη μισή της αξία κατά τις τελευταίες δύο ημέρες. Ελπίζουμε ότι οι μέτοχοι είναι σε θέση να μπλοκάρουν τη συμφωνία και να αντικαταστήσουν το διοικητικό συμβούλιο. Αυτό είναι το μοναδικό σενάριο στο οποίο θα μπορούσαμε δυνητικά να συστήσουμε την αγορά περισσότερων μετοχών, παρόλο που υπάρχει ένας καλός πυρήνας περιουσιακών στοιχείων που είναι κατά την άποψή μας απίστευτα υποτιμημένος».