Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας ζήτησε τη Δευτέρα την παραίτηση του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν, επειδή κατηγόρησε τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν για ξενοφοβία και ρατσισμό.

«Είναι εντελώς ανάρμοστο αξιωματούχοι του ΟΗΕ να κατηγορούν τις χώρες-μέλη και τους δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες τους. Είναι προφανές ότι ο Ζέιντ (Ράαντ αλ Χουσέιν) πρέπει να να παραιτηθεί», δήλωσε ο Πέτερ Σιγιάρτο σε μια ομιλία του στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη.

Λίγο νωρίτερα, στην εναρκτήρια ομιλία του για την 37η σύνοδο του Συμβουλίου, ο Ύπατος Αρμοστής είχε τονίσει ότι «η καταστολή είναι της μόδας (...) και οι θεμελιώδεις ελευθερίες είναι σε αδιέξοδο» υπογραμμίζοντας ότι στην Ευρώπη «οι ξενόφοβοι και οι ρατσιστές δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό, όπως ο Βίκτορ Όρμπαν».

Σύμφωνα πάντα με τον Ζέιντ, ο Ούγγρος πρωθυπουργός στις αρχές Φεβρουαρίου δήλωσε: «Δεν θέλουμε το χρώμα μας (...) να αναμιχθεί με των άλλων».

Απαντώντας στις κατηγορίες αυτές, ο Σιγιάρτο επισήμανε την απουσία του Ράαντ αλ Χουσέιν από την αίθουσα. «Πού βρίσκεται τώρα ο Ύπατος Αρμοστής; Γιατί δεν ακούει τις αντιδράσεις των χωρών-μελών;» διερωτήθηκε.

Ένας εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας που ρωτήθηκε για το θέμα από το Γαλλικό Πρακτορείο δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο.

Ο Σιγιάρτο έκρινε ωστόσο ότι η σύγκριση της χώρας μου «με τις χειρότερες δικτατορίες του περασμένου αιώνα είναι απλώς απαράδεκτη». «Η Ουγγαρία είναι μια ουγγρική χώρα και σκοπεύουμε να τη διατηρήσουμε έτσι, επειδή έχουμε αυτό το δικαίωμα», επέμεινε.

«Θα έπρεπε να έχουμε το δικαίωμα να αποφασίζουμε ποιος δικαιούται» να μπει στη χώρα, συνέχισε, εκτιμώντας ότι «η μετανάστευση είναι κάτι το επικίνδυνο». «Μπορούμε να την σταματήσουμε και πρέπει να την σταματήσουμε», είπε.

Σύμφωνα με τον Ούγγρο υπουργό, η μαζική άφιξη μεταναστών στην Ευρώπη το 2015 –η μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση για την ήπειρο από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο– «έδωσε την ευκαιρία σε τρομοκρατικές οργανώσεις να στείλουν τους ακτιβιστές τους, τους τρομοκράτες τους, τους μαχητές τους στην Ευρώπη».

«Η παραβίαση των συνόρων θα πρέπει να θεωρείται έγκλημα και να τιμωρείται. Η ουγγαρία προστάτευσε τα σύνορά της με σημαντικές επενδύσεις. Δαπανήσαμε πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ τα τελευταία δύο-δυόμισι χρόνια», κατέληξε.

Ο Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν έχει επικρίνει κατ' επανάληψη την αντιμεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί ο Όρμπαν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από