Στη διάρκεια του σημερινού συνεδρίου της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), του κόμματος της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, πρόκειται να τεθεί προς έγκριση η συμφωνία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).

Συνολικά 1.001 αντιπρόσωποι του κόμματος θα συμμετάσχουν στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο και είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 10:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας).

Βασικός στόχος είναι να επικυρωθεί η συμφωνία κυβερνητικού συνασπισμού με το SPD, έπειτα από τέσσερις μήνες δισταγμών και διαπραγματεύσεων.

Το πολιτικό κόστος αυτού του συνασπισμού είναι μεγάλο για τη Μέρκελ.

Προκειμένου να καταφέρει να πείσει τους Σοσιαλδημοκράτες δέχθηκε να τους παραχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θεωρείται θεματοφύλακας της δημοσιονομικής αυστηρότητας τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ευρώπη.

«Μια υπερβολική υποχώρηση», σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, ένα σημαντικό στέλεχος του CDU, ο οποίος με αυτό τον τρόπο εξέφρασε την άποψη της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος που εναντιώνεται στην κεντρώα, όπως τη θεωρεί, πολιτική πορεία που έχει πάρει η καγκελάριος.

Για να καθησυχάσει τη δεξιά πτέρυγα και ενόψει του συνεδρίου η Μέρκελ ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι προάγει τον επικεφαλής τους Γενς Σπαν σε υπουργό Υγείας.

Η παρουσία του αποδεικνύει ότι «το κόμμα είναι πλουραλιστικό», εξήγησε η ίδια.

Ο 37χρονος Σπαν, που μέχρι πρότινος ήταν υφυπουργός Οικονομικών, αποτελεί έναν από τους σφοδρότερους επικριτές της Μέρκελ, ο οποίος καταγγέλλει ότι το CDU έχει γίνει πολύ «σοσιαλδημοκρατικό».

Εξάλλου έπειτα από τις επανειλημμένες εκκλήσεις από το εσωτερικό των Χριστιανοδημοκρατών, η Μέρκελ, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και περισσότερα από 12 χρόνια, δεσμεύθηκε μια κυβέρνηση πιο νέα, ενώ έθεσε και τις βάσεις για τη διαδοχή της.

Η καγκελάριος θέλει να διορίσει νέα γενική γραμματέα του CDU την Ανεγκρέτ Κραμπ- Κέρενμπάουερ, κάτι που πρόκειται να ψηφιστεί επίσης σήμερα στη διάρκεια του συνεδρίου.

Η 55χρονη Κραμπ- Κέρενμπάουερ θεωρείται γέφυρα της καγκελαρίου με τη δεξιά πτέρυγα του CDU και πλέον προαλείφεται για να τη διαδεχθεί μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης θητείας της Μέρκελ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από