To δικό του πολιτικό μήνυμα αλλά και του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών έστειλε από τη Λάρισα ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε κεντρική προσυνεδριακή εκδήλωση του Κινήματος Αλλαγής.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε μεταξύ άλλων πως είναι ανάγκη να επανέλθουν στον δημόσιο διάλογο τα πραγματικά προβλήματα και οι πραγματικές ανάγκες των Ελλήνων, ενώ σημείωσε ότι «εμείς αποκαλύψαμε τα πραγματικά προβλήματα με φως και διαφάνεια, όταν οι άλλοι τα εκμεταλλεύονταν σε βάρος του κοινού συμφέροντος και της Ελλάδας».

Ο πρώην πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των πολιτικών επιλογών του, τονίζοντας πως «καθημερινά αποκαλύπτεται στον ελληνικό λαό ότι εμείς δεν φοβηθήκαμε να συγκρουστούμε με όλα αυτά που μας πλήγωναν, όπως είναι η μεγάλη σπατάλη των πόρων του ελληνικού λαού».

Οπως υποστήριξε, δεν έχει σκοπό να ζητήσει τη ρεβάνς, ούτε καν δικαίωση, σημειώνοντας πως το μήνυμα που πρέπει να σταλεί είναι «ότι όταν υπάρχει η βούληση, η ενότητα του λαού, η ισχυρή εντολή μπορούμε να αλλάξουμε ριζικά τα πράγματα».

«Τι θα γίνει μετά τα μνημόνια;»

Ο κ. Παπανδρέου έθεσε, μεταξύ άλλων, το ερώτημα τι μπορεί να γίνει την επόμενη ημέρα μετά τα μνημόνια, λέγοντας πως «αν θέλουμε να βγούμε από την κρίση δεν αρκεί να βγούμε στις αγορές, αλλά θα πρέπει κοιτάξουμε κατάματα τα βαθύτερα αίτια της κρίσης».

«Τι θέλουμε μετά το μνημόνιο; Πάλι το πελατειακό σύστημα, έστω με λίγο διαφορετικές διευθετήσεις; Πάλι παρόντα τα κατεστημένα; Αυτά που βλέπουμε να λυμαίνονται το βιός του ελληνικού λαού; Πάλι παρούσες τις άνομες σχέσεις μεταξύ οικονομίας και πολιτικής; Πάλι σχέσεις εξάρτησης μεταξύ πολιτικής και επιχειρηματικών, τραπεζικών, πολυεθνικών και μιντιακών συμφερόντων; Πάλι παρόν ένα κράτος - δυνάστης; Που αναπαράγει ανισότητες και αδικίες; Μια διοίκηση για φωτογραφικές εξυπηρετήσεις; Προνόμια για τους ισχυρούς και ημέτερους αντί για δικαιώματα για όλους;» διερωτήθηκε.

Ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε τόσο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και στη Ν.Δ, λέγοντας πως «δεν είχαν το σθένος να συγκρουστούν με τα πραγματικά προβλήματα της χώρας» ενώ τόνισε πως «αυτό το πληρώνει ο έλληνας πολίτης».

Επίσης σημείωσε πως το πραγματικό διακύβευμα είναι ότι «η κρίση έφερε τα μνημόνια, όχι τα μνημόνια την κρίση» λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αν δεν είχε υπάρξει ο αναγκαστικός δανεισμός με το πρώτο μνημόνιο, η χώρα θα είχε χρεοκοπήσει».

Μικροκομματικές ιδιοτέλειες για τη Novartis
 
Σχετικά με τα ζητήματα της διαφθοράς αλλά και με αφορμή την υπόθεση Novartis, ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε στην κυβέρνηση ότι δεν κρατάει υπεύθυνη στάση, καθώς θα πρέπει να υπάρξει τήρηση «όλων των προβλεπόμενων δικονομικών εγγυήσεων, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες και μικροκομματικές ιδιοτέλειες».

«Γιατί, τι άλλο να υποθέσει κανείς, εκτός από την ιδιοτέλεια, όταν για παράδειγμα στην υπόθεση της Novartis εννέα από τα δέκα διερευνώμενα πολιτικά πρόσωπα άσκησαν καθήκοντα κατά την περίοδο της δραστικής περικοπής της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ μόλις ένα άσκησε καθήκοντα κατά την περίοδο της εκτίναξης της φαρμακευτικής δαπάνης.

Τι άλλο να υποθέσει κανείς, εκτός από τη σκοπιμότητα των κυβερνώντων, όταν με ιερή αφοσίωση, και σε κάθε περίπτωση, προστατεύεται η περίοδος 2004-2009 του γενικού δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας, στα πλαίσια του οποίου και η φαρμακευτική δαπάνη εκτοξεύθηκε από 2,1 δισ. ευρώ σε 5,1 δισ. ευρώ;» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από