Κατηγορηματικός πως δεν διεξάγεται καμία έρευνα του FBI για πρόσωπα της ελληνικής πολιτικής σκηνής εμφανίστηκε ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ στη Βουλή, σχετικά με την υπόθεση Novartis.

«Η έρευνα του FBI επικεντρώνεται σε εγκλήματα που παραβιάζουν τον αμερικανικό νόμο. Δεν υπάρχει καμία έρευνα του FBI που να αφορά έλληνες πολιτικούς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρεσβευτής, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην πολύκροτη υπόθεση. Η παρέμβαση Πάιατ προκάλεσε συναγερμό και στο Μαξίμου. Οπως γνωστοποιήθηκε, σε επικοινωνία του διπλωματικού συμβούλου του Πρωθυπουργού με τον αμερικανό πρεσβευτή, ο Τζέφρι Πάιατ διευκρίνισε ότι «ουδέποτε αναφέρθηκε στο εάν υπάρχουν ή όχι έλληνες πολιτικοί στις έρευνες του FBI για το σκάνδαλο Novartis». Πρόκειται ουσιαστικά για επισήμανση με την οποία επιχειρείται τα διαχωρισθούν οι στόχοι της έρευνας από τα τυχόν ευρήματα της. Την ίδια ώρα, στη Βουλή έχει ήδη αρχίσει η μάχη για το πώς και το πότε θα κληθούν να καταθέσουν στην Προανακριτική οι προστατευόμενοι μάρτυρες, προτού ακόμα συγκροτηθεί επίσημα η σύνθεση της Επιτροπής.

Η Προανακριτική αναμένεται να ανοίξει αυλαία εντός της εβδομάδας. Η αντιπολίτευση με την έναρξη των εργασιών θα απαιτήσει να κληθούν αμέσως οι τρεις «ανώνυμοι» μάρτυρες, προκειμένου να αξιολογηθεί η αξιοπιστία τους. «Τα δέκα πολιτικά πρόσωπα τα ακούσαμε στην Ολομέλεια. Δεν έχει νόημα να επανέλθουμε στην επιτροπή ξεκινώντας από αυτούς» σχολιάζει βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα συμμετέχει στην προανακριτική, επισημαίνοντας ότι η ΝΔ θα προτείνει «να προσέλθουν στην επιτροπή «με ή χωρίς κουκούλες» για να τους ρωτήσει όσα ξέχασε η Εισαγγελία».

Ταυτόχρονα στο τραπέζι της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχουν πέσει όλα τα πιθανά σενάρια για το πώς μπορούν να καταθέσουν οι μάρτυρες με κύριο γνώμονα την προστασία της μυστικότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο είναι η ακρόαση των μαρτύρων να γίνει με τηλεδιάσκεψη. Οι μάρτυρες θα βρίσκονται στη ΓΑΔΑ και οι βουλευτές – μέλη της Επιτροπής θα υποβάλλουν τα ερωτήματά τους μέσω skype ενώ θα βλέπουν μόνο την πλάτη των μαρτύρων. Ενα άλλο σενάριο θέλει η ακρόασή τους να γίνει τηλεφωνικά με αλλοίωση της φωνής τους.

Πιθανότατα η κυβερνητική πλειοψηφία με την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής θα επιχειρήσει να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα για το θέμα αυτό, δηλώνοντας αναρμοδιότητα και θα προτείνει να αποστείλει αίτημα στις εισαγγελικές αρχές για να γνωμοδοτήσει με ποιον τρόπο θα καταθέσουν οι μάρτυρες.

Το κλίμα της ακραίας πόλωσης που αναμένεται να κυριαρχήσει στην Επιτροπή αποτυπώθηκε κατά τις χθεσινές δηλώσεις του Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος προτείνεται για πρόεδρος της Επιτροπής.

Οπως ανέφερε, η θεωρία περί σκευωρίας στοχεύει στη διακοπή της έρευνας. Κάλεσε δε τη ΝΔ και τη ΔΗΣΥ «να απεγκλωβιστούν από τη γραμμή των Σαμαρά – Βενιζέλου», ενώ καταλόγισε «απροθυμία στο παλαιό πολιτικό σύστημα να αναλάβει έμπρακτα την πολιτική ευθύνη».