Στην ουρά της Εφορίας στέλνει τους ελεύθερους επαγγελματίες που χρωστούν στο Δημόσιο η ρύθμιση των 120 δόσεων. Πολλοί αναμένεται να επισκεφθούν τη ΔΟΥ στην οποία ανήκουν, προκειμένου να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις αναμορφώνοντας εισοδήματα των τελευταίων ετών ή να ανοίξουν ξανά τα βιβλία που έκλεισαν για να αποφύγουν την πληρωμή υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών.
Με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων και για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία και τα Ταμεία προ των πυλών, πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες - οφειλέτες που διαπιστώνουν ότι δεν πληρούν τα κριτήρια της ρύθμισης αναζητούν λύσεις για να υπαχθούν σε αυτήν. Προκειμένου να μην χάσουν τη μια και μοναδική ευκαιρία που έχουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε έως και 120 μηνιαίες δόσεις σπεύδουν στα λογιστικά γραφεία αναζητώντας τα παράθυρα που θα τους ανοίξουν το δρόμο προς τη ρύθμιση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έντονο ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει επαγγελματίες οι οποίοι:
Την προηγούμενη τριετία 2015-2017 δεν είχαν κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής χρήσης που αυτομάτως εξαιρούνται από τη ρύθμιση. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν φορολογούμενοι οι οποίοι είτε λόγω της κρίσης είδαν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται με αποτέλεσμα να εμφανίσουν ζημίες είτε απέκρυψαν τα πραγματικά εισοδήματα επιδιώκοντας να γλιτώσουν φόρο ή να μην επιβαρυνθούν με αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές που πλέον υπολογίζονται με βάση το εισόδημα. Εφόσον πληρούν τα υπόλοιπα κριτήρια της ρύθμισης, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις εμφανίζοντας εισοδήματα που θα βελτιώσουν την οικονομική τους εικόνα η οποία θα τους ανοίξει  τον δρόμο για να ενταχθούν στη ρύθμιση. Επίσης οι επαγγελματίες που δεν είχαν θετική  καθαρή θέση στις χρήσεις 2015 και 2016 έχουν τη δυνατότητα να το πετύχουν για τη χρήση του 2017 που θα αποτυπωθεί στις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Αλλωστε η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση των 120 δόσεων λήγει στο τέλος του έτους.
Εκλεισαν τα βιβλία τους για να γλιτώσουν από φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις. Οι επαγγελματίες που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία και μέχρι το τέλος του 2016 είχαν οφειλές προς την Εφορία και τα Ταμεία συνολικού ύψους έως 100.000 ευρώ για να μπορέσουν να υποβάλουν αίτηση και να υπαχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων θα πρέπει να επισκεφθούν την Εφορία τους προκειμένου να υποβάλουν δήλωση έναρξης εργασιών.
Ομως ακόμη και αν κάνουν τις συγκεκριμένες κινήσεις οι οφειλέτες, δεν θεωρείται δεδομένο ότι θα καταφέρουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, αφού η οφειλή, μετά το κούρεμα προστίμων και προσαυξήσεων, πρέπει να είναι έως 8 φορές μεγαλύτερη του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη ενώ η συνολική αξία των περιουσιακών του στοιχείων να είναι μικρότερη από το 25πλάσιο του χρέους.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από