Σύμφωνα με μια μαρξιστική θεωρία, όταν η Ιστορία επαναλαμβάνεται καταλήγει σε φάρσα ή σε τραγωδία, αλλά στην προκειμένη περίπτωση κατέληξε απλώς σε μια ήττα: μια ήττα που για τον Παναθηναϊκό υπήρξε βεβαίως βαριά και αχώνευτη, αλλά δεν αποτελεί δα και τη συντέλεια του κόσμου…

Ποια ιστορία επαναλήφθηκε έπειτα από είκοσι δύο χρόνια την Παρασκευή το βράδυ στα περίχωρα της Μόσχας; Η χρησιμοποίηση ενός άρτι αφιχθέντος ξένου παίκτη στη βασική πεντάδα των Πρασίνων, χωρίς ωστόσο να τους προσπορίσει τα προσδοκώμενα οφέλη.

Απροσδόκητη και εντελώς ασύμβατη με το αυστηρό δόγμα του ήταν η απόφαση του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς να βάλει στην πρώτη πεντάδα των πρωταθλητών Ευρώπης τον Τζον Σάλεϊ στις 25 Σεπτεμβρίου του 1996 στο Palau Blaugrana κόντρα στην Μπαρτσελόνα, εξίσου παράξενη και αναπάντεχη υπήρξε και η επιλογή του Τσάβι Πασκουάλ να χρίσει βασικό τον Μάικ Τζέιμς στον αγώνα με τη Χίμκι.

Με 19 πόντους είχε ηττηθεί τότε ο Παναθηναϊκός από τους Καταλανούς (77-58), δύο λιγότερους «έφαγε» από τους Ρώσους (78-61), απλώς το ισοζύγιο των δύο περιπτώσεων βγαίνει θετικότερο για τον Τζέιμς, που προφανώς δεν θα προσγειωθεί με ελικόπτερο την Παρασκευή στο ΟΑΚΑ, ούτε θα φύγει νύχτα όπως ο τετράκις πρωταθλητής του ΝΒΑ!

Ηταν κιόλας καλύτερα τα νούμερα του επανακάμψαντος στην πράσινη φωλιά του αμερικανού γκαρντ (11 π., 4 ρ., 5 ασ., 2 κλ.) σε σχέση με εκείνα του ιδιόρρυθμου αμερικανού σέντερ (5 π., 3 ρ.), χώρια που ο Πασκουάλ προφανώς ήθελε να προκαλέσει μια κάποια έκπληξη στον Γιώργο Μπαρτζώκα, και όχι να τον εκθέσει, όπως ο Μάλκοβιτς τον Σάλεϊ.

Οντως ο Μπόζα δεν ήθελε τον Σάλεϊ ως αντικαταστάτη του τραυματία Μαρσέλο Νικόλα, όπως, ως γνωστόν, δεν πολυγούσταρε και τον Ντομινίκ Γουίλκινς, ενώ όταν τον είδε να κατεβαίνει από το ελικόπτερο λίγα λεπτά πριν από τον αγώνα Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ λάλησε!

Παρεμπιπτόντως και ο Ομπράντοβιτς δεν ήθελε, και πάντως δέχθηκε με βαριά καρδιά το πανάκριβο δώρο του Τόνι Ντελκ που του χάρισαν το καλοκαίρι του 2006 οι αδελφοί Γιαννακόπουλοι, με αποτέλεσμα να τον χρησιμοποιήσει για επτά λεπτά στον ημιτελικό και μόλις για 15 δευτερόλεπτα στο θριαμβευτικό για τον Παναθηναϊκό φάιναλ φορ τον Μάιο του 2007 στο ΟΑΚΑ.

Ανεξαρτήτως του αν ο Πασκουάλ ζήτησε ο ίδιος, ενθουσιάστηκε ή απλώς δέχτηκε την επιστροφή του κοσμαγάπητου και αρεσκόμενου στους αγωνιστικούς σαλτιμπαγκισμούς Τζέιμς, η παρθενική παρουσία του 28χρονου γκαρντ από το Ορεγκον δεν συνοδεύθηκε από νίκη. Τουναντίον συνδυάσθηκε με την ενδέκατη απανωτή ήττα του Παναθηναϊκού στη Μόσχα, την όγδοη σε έντεκα εκτός έδρας αγώνες της εφετινής σεζόν και με κάτι ακόμη χειρότερο: μια σκιώδη παρουσία όλης της ομάδας, άλλωστε –όπως στωικά παραδέχθηκε και ο καταλανός προπονητής –«με τέτοια απόδοση ήταν απίθανο να νικήσουμε».

Μέχρι στιγμής ο Παναθηναϊκός έχει αλώσει τις έδρες του Ολυμπιακού, της Αναντολού Εφές και του Ερυθρού Αστέρα Βελιγραδίου, ενώ έφυγε ηττημένος στους αγώνες με την Μπαρτσελόνα, την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, την Μπασκόνια, τη Ζαλγκίρις Κάουνας, τη Βαλένθια, τη Φενέρμπατχσε, την Μπάμπεργκ και τη Χίμκι.

Στη συνέχεια έχει να ταξιδέψει στη Μαδρίτη (Ρεάλ), στη Μάλαγα, στο Τελ Αβίβ και στο Μιλάνο, αλλά αυτά τα ματς είναι μακρινά μπροστά στο ντέρμπι της Παρασκευής στο ΟΑΚΑ με τον Ολυμπιακό, το οποίο μετά προσμένει ως παυσίλυπον!