Την ανάγκη η δημοκρατική παράταξη να αρθρώσει μια ενιαία και ισχυρή φωνή που θα προσφέρει διεξόδους και θα προτείνει λύσεις στα οικονομικά προβλήματα και τις εθνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα, υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μιλώντας σε εκατοντάδες εθελοντές και φίλους της παράταξης, στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας, υπογράμμισε ότι μέχρι τα μέσα του 2019 θα κριθεί το μέλλον της χώρας και το μέλλον της Ευρώπης.

Αναφέρθηκε στα ανοικτά μέτωπα που υπάρχουν στα εθνικά θέματα αλλά και στην αγωνία για τις εξελίξεις στην οικονομία.

Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίστηκε για την κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία και τα επικίνδυνα παιχνίδια που παίζονται στα Ίμια και την Κύπρο. Για το θέμα των Ιμίων ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι η Τουρκία βάζει φωτιά στο Αιγαίο με τις συνεχείς προκλήσεις της και τις απειλές που εκτοξεύει κατά της Ελλάδας αλλά και κατά της Ευρώπης.

Αναφέρθηκε επίσης και στις πολεμικές ιαχές της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου εμποδίζει μεγάλες εταιρείες να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις, απειλώντας ακόμη και να βυθίσει το γεωτρύπανο που βρίσκεται στην περιοχή.

Τόνισε τέλος, ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει επιλέξει τη σφαγή στο Αφρίν της Συρίας, πολεμώντας εκείνους που νίκησαν το Ισλαμικό Κράτος.

«Οφείλουμε να χαράξουμε μια εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων χωρίς βερμπαλισμούς.

Οι υποστηρικτικές δηλώσεις των Ευρωπαίων δεν αρκούν. Πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο από την Ευρώπη για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του Ερντογάν στην ευρύτερη περιοχή», υπογράμμισε.

Για τα Σκόπια

Αναφερόμενος στο θέμα των Σκοπίων, είπε ότι δεν εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα, η χαλαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το ζήτημα.

Τόνισε ότι η λύση του ονοματολογικού είναι επιθυμητή καθώς η Ελλάδα έχει συμφέρον να διατηρεί καλές σχέσεις με όλους τους γείτονες. «Δυστυχώς, οι κύριοι Τσίπρας και Μητσοτάκης παίζουν επικοινωνιακά παιχνίδια και δεν έχουν σταθερή θέση. Χρειαζόμαστε ενιαία γραμμή ώστε να βρεθεί βιώσιμη λύση που θα άρει κάθε μορφής αλυτρωτισμό από την πλευρά των Σκοπίων. Όχι, όμως, μια οποιαδήποτε λύση. Εθνική στρατηγική είναι να πάψουν τρίτες χώρες να ονοματίζουν τα Σκόπια «Μακεδονία», ανέφερε.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην οικονομία και στο αφήγημα της κυβέρνησης για «καθαρή» έξοδο από τα μνημόνια. «Καθαρή έξοδος δεν μπορεί να υπάρξει όσο φεύγουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό. Όσο δεν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, δεν παράγεται νέος πλούτος, δεν δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας σε αυτούς που αγωνίζονται να αποπληρώσουν τα χρέη τους αλλά δεν τα καταφέρνουν».

Τέλος, κάλεσε τους 212 χιλιάδες προοδευτικούς πολίτες που ψήφισαν στις εκλογές για το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, να έχουν μαζική παρουσία στο συνέδριο της παράταξης ώστε να συμβάλουν στη δημιουργία ενός νέου κοινωνικού ρεύματος. «Η δημοκρατική παράταξη οφείλει να είναι παρούσα στις εξελίξεις, να δώσει φωνή στους μη προνομιούχους, σε όσους χτύπησε η κρίση, στις δυνάμεις της παραγωγής και σε όλους εκείνους που θέλουν μια Ελλάδα ισχυρή μακριά από πελατειακές αντιλήψεις και δουλείες», κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.