Η Αϊτή αποφάσισε να ανακαλέσει, αρχικά για δύο μήνες, την άδεια λειτουργίας της οργάνωσης αρωγής Oxfam Great Britain στη χώρα της Καραϊβικής, μετά τις καταγγελίες για την ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά στελεχών της εκεί, δήλωσε ο Αβιόλ Φλεράν, υπουργός Σχεδιασμού και Διεθνούς Συνεργασίας.

Η βρετανική ΜΚΟ βρέθηκε το τελευταίο διάστημα αντιμέτωπη με θύελλα επικρίσεων εξαιτίας των καταγγελιών ότι στελέχη της, συμπεριλαμβανομένου του πρώην διευθυντή της αποστολής της στην Αϊτή, αγόραζαν σεξ, πιθανόν κι από ανήλικες, το 2011, ενώ βρίσκονταν στη χώρα για να βοηθήσουν τους πληγέντες από τον καταστροφικό σεισμό του 2010.

Ο Φλεράν εξήγησε ότι η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της οργάνωσης αποφασίστηκε λόγω των «σοβαρών σφαλμάτων» και των παραλείψεων της διεύθυνσης της Όξφαμ της Βρετανίας το 2010 και το 2011. Πρόσθεσε ότι η οριστική απόφαση για το εάν θα επιτραπεί στη ΜΚΟ να επαναλάβει κανονικά τη δραστηριότητά της στην Αϊτή θα ληφθεί έπειτα από μια περίοδο δύο μηνών, κατά την οποία θα εξεταστούν τα στοιχεία της υπόθεσης.

«Εάν κατά τη διάρκεια της δίμηνης έρευνας διαπιστώσω ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στα χρήματα που έλαβε η Όξφαμ για λογαριασμό της Αϊτής και το έγκλημα που διαπράχθηκε (...) θα ανακηρύξουμε την Όξφαμ της Μεγάλης Βρετανίας persona non grata και θα απαιτήσουμε να εγκαταλείψει τη χώρα χωρίς άλλη καθυστέρηση», διεμήνυσε ο Φλεράν.

Ο Αλέν Λεμίτ, δικηγόρος που εκπροσωπεί την Όξφαμ της Βρετανίας στην Αϊτή, χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης «βιαστική» και «πολιτικής φύσης», τονίζοντας πως δεν βασίστηκε σε αδιάσειστες αποδείξεις.

«Για παράδειγμα, κατηγορούν την οργάνωση για σεξουαλική κακοποίηση και ότι εκμεταλλεύθηκε ανήλικες», ανέφερε ο Λεμίτ. «Αυτές είναι πολύ σοβαρές κατηγορίες, που όμως μέχρι σήμερα ουδέποτε αποδείχθηκαν.»

Ο Φλεράν κατηγόρησε στελέχη της Όξφαμ ότι διέπραξαν «σεξουαλική κακοποίηση» και εκμετάλλευση. Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι η Όξφαμ της Βρετανίας «παρέλειψε εσκεμμένα» να ειδοποιήσει τις αρχές για το έγκλημα που φέρεται να διαπράχθηκε και άρα επέτρεψε στους δράστες να αποφύγουν να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

Το σκάνδαλο ήλθε στο φως έπειτα από έρευνες μέσων ενημέρωσης και τη δημοσιοποίηση μιας εσωτερικής έρευνας της Όξφαμ.

Ο Φλεράν τόνισε πως οι αποκαλύψεις έπληξαν βάναυσα «την τιμή και την αξιοπρέπεια» του λαού της Αϊτής, ενώ διεμήνυσε πως η χώρα του «δεν είναι ιδιοκτησία των ΜΚΟ».

Η πορνεία στην Αϊτή είναι εκτός νόμου.

Η ανάκληση της άδειας λειτουργίας πάντως δεν αφορά το παράρτημα της Όξφαμ στον Καναδά, σύμφωνα με τον Φλεράν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από