Eντονη κινητικότητα σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες στην πέραν του ΣΥΡΙΖΑ Αριστερά. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», άμεσα η Λαϊκή Ενότητα θα στείλει επιστολή – κάλεσμα σε ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ για συνάντηση και γενικότερη συμπόρευση. Μάλιστα η πρόθεση είναι να συγκροτηθεί ακόμη και εκλογικό μέτωπο -κάτι βέβαια απίθανο από την πλευρά του ΚΚΕ. Σε δεύτερο χρόνο η ΛΑΕ θα απευθύνει κάλεσμα και στην Πλεύση Ελευθερίας, επίσης με επιστολή προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, εξάλλου, ήδη βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Σχέδιο Β του Αλέκου Αλαβάνου. Ο τελευταίος μπορεί να έχει εξαγγείλει μια αναβαθμισμένη πρωτοβουλία ενότητας της Αριστεράς που θα χωράει όλες τις επαπομείνασες αντιμνημονιακές δυνάμεις, αλλά τελικά προς το παρόν οι κινήσεις ανήκουν στη ΛΑΕ και τον Λαφαζάνη.

Οι προηγούμενες μέρες πάντως έφεραν τουλάχιστον στο κοινωνικό μέτωπο κοντά τις διάφορες δυνάμεις της Αριστεράς. Για παράδειγμα, το κίνημα κατά των πλειστηριασμών, που έφτασε να εισβάλει στην Τράπεζα της Ελλάδος –έστω και συμβολικά με πανό –έφερε στο ίδιο κάδρο τον Λαφαζάνη, την Κωνσταντοπούλου, το Κίνημα Δεν Πληρώνω και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Από εκεί όμως μέχρι την πολιτική σύμπραξη ο δρόμος είναι μακρύς και μια σειρά διεργασιών φαίνεται να φτιάχνουν τη νέα μέρα για τις δυνάμεις αυτές.

Βεβαίως, η κάθε μία έχει άλλη στόχευση, άλλες παθογένειες, άλλες δυνατότητες. Σύμφωνα με κύκλους της ΛΑΕ, παρότι από την πλευρά τους επιδιώκεται μια συμπόρευση με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, η πρώην πρόεδρος της Βουλής επιμένει να ακολουθεί μοναχική πορεία και δεν επιδιώκει να συμμετάσχει σε ένα κοινό μέτωπο, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις του δικού της επιτελείου έχει «κλειδώσει» την είσοδό της στην επόμενη Βουλή, όποτε γίνουν εθνικές εκλογές.

Μόνον το Κίνημα Δεν Πληρώνω προς το παρόν συμπράττει με την Κωσταντοπούλου. Στη ΛΑΕ του Λαφαζάνη, από την άλλη, δηλώνουν πανέτοιμοι και για τον εκλογικό στίβο και μάλιστα στελέχη της εκτιμούν πως οι εκλογές βρίσκονται πολύ κοντά, ακόμη και μέσα στην άνοιξη, με στοιχεία αιφνιδιασμού από τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτό το τελευταίο σχεδόν το προεξοφλούν, αφού θεωρούν πως η σημερινή κυβέρνηση είναι πιεσμένη από μια σειρά μετώπων, όπως τα εθνικά θέματα και η επιχείρηση «καθαρής εξόδου» από το Μνημόνιο.

Σε ΛΑΕ, Πλεύση και ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμφωνούν πως καθαρή έξοδος δεν θα υπάρξει το καλοκαίρι, ενώ η ίδια η δέσμευση της χώρας και η παρατεταμένη εποπτεία από τους δανειστές επικαιροποιεί, όπως λένε, την αναγκαιότητα ενός αντιμνημονιακού μετώπου –με το οποίο βέβαια έχει ενστάσεις η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αφού παραπέμπει στον προμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ.

Στη σκακιέρα της Αριστεράς υπάρχει βέβαια και το Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής (ΜέΡΑ25) του Γιάνη Βαρουφάκη, για το οποίο στις 26 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί η Ιδρυτική Συνδιάσκεψή του στην Αθήνα. Κύκλοι της ΛΑΕ, πάντως, αποκαλούν τον πρώην υπουργό Οικονομικών «ευρώπληκτο» ενώ, ως γνωστόν, oι Λαφαζάνης και Βαρουφάκης δεν έχουν καμία πολιτική σχέση και επαφή από την εποχή ακόμη που συνυπήρξαν στο ίδιο Υπουργικό Συμβούλιο της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα.