Ετοιμος για μια πολιτική μάχη χωρίς «γάντια» είναι πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βλέποντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση συνολικά θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να σπιλώσουν τη ΝΔ και να φτάσουν στις κάλπες όχι με επίκεντρο τα εθνικά θέματα ή την οικονομία αλλά με το προκατασκευασμένο δίλημμα μεταξύ «εντίμων – ηθικών και διεφθαρμένων πολιτικών». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποίησε για την εξέλιξη αυτή, όταν χαρακτήρισε από το βήμα της Βουλής ως «νέο κυβερνητικό αφήγημα» την απόπειρα σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ. «Θέλετε να μετατρέψετε την επόμενη αντιπαράθεση σε πόλεμο λάσπης, από τον οποίο ελπίζετε ότι θα επιβιώσετε πολιτικά», τόνισε απευθυνόμενος προσωπικά στον Πρωθυπουργό.

Οπως είναι αναμενόμενο, η ΝΔ θα μεταβάλει μέρος της στρατηγικής της, και εκτός της διεκδίκησης της θετικής ψήφου των πολιτών μέσα από το κυβερνητικό της πρόγραμμα, θα συμμετάσχει σε αυτό τον πόλεμο παίζοντας τα δικά της χαρτιά. Ηδη έχουν προαναγγελθεί για την επόμενη Βουλή εξεταστικές επιτροπές για το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, για την απόπειρα πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία καθώς και για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή και τη μη έκδοση δελτίων φαρμάκων το 2015. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί η υπόθεση που αφορά τους διαλόγους του υπουργού Εθνικής Αμυνας με ισοβίτη αλλά και η καθυστέρηση στην απόδοση και είσπραξη φορολογικών προστίμων σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο διαδικτυακό στοίχημα. Μια πρώτη γεύση της νέας στρατηγικής της ΝΔ θα δοθεί ίσως και την επόμενη εβδομάδα με την κατάθεση της πρότασης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας. Στο στόχαστρο της ΝΔ θα βρεθεί ο Πάνος Καμμένος αλλά και ο Πρωθυπουργός ως επικεφαλής του ΚΥΣΕΑ που ενέκρινε τη συγκεκριμένη κίνηση. Στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν αναμένουν ότι η κυβέρνηση θα αποδεχθεί την πρόταση, αλλά δηλώνουν αποφασισμένοι να επανέλθουν μετά τις εκλογές καταθέτοντας εκείνη τη φορά πρόταση για Προανακριτική.

«Εκλεκτικές συγγένειες». Είναι σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αυτές τις κινήσεις θέλει να ακυρώσει την ρητορική της κυβέρνησης περί «ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς» και –όπως λένε στενοί του συνεργάτες –δεν θα διστάσει να μιλήσει ακόμη και για «εκλεκτικές συγγένειες» της κυβέρνησης με επιχειρηματίες, θυμίζοντας ακόμη και την υπόθεση με τα βοσκοτόπια. Παράλληλα με αυτή την τακτική, θα επιδιώξει να κρατήσει ψηλά στην ατζέντα και τα θέματα που αφορούν άμεσα τους πολίτες (υψηλή φορολογία, πλειστηριασμοί, καθυστέρηση μεταρρυθμίσεων κ.λπ.) με στόχο να αποτρέψει τον βασικό κυβερνητικό στόχο που κατά την άποψή του δεν είναι άλλος από τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

Ο ΣΑΜΑΡΑΣ. Η επιλογή του «σκληρού ροκ» αναμένεται να υποστηριχθεί απόλυτα από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ανέβασε κάθετα τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση μετά και τη μήνυση που κατέθεσε κατά του Αλέξη Τσίπρα και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν μάλιστα εκείνος που επεσήμανε μιλώντας στη Βουλή την ανάγκη «λογοδοσίας» της σημερινής κυβέρνησης, θέση την οποία στήριξε απόλυτα η ΝΔ διά της εκπροσώπου Μαρίας Σπυράκη.

Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ. Την ίδια ώρα, ο Κώστας Καραμανλής δεν φαίνεται διατεθειμένος να εμπλακεί σε μια τέτοια σύγκρουση. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση της Βουλής την προηγούμενη Τετάρτη ο πρώην πρωθυπουργός παρακολούθησε από τα βουλευτικά έδρανα μόνο την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αν και το όνομά του αναφέρθηκε, εμμέσως και αμέσως, πολλές φορές και από αρκετές πτέρυγες της Βουλής, απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, δείγμα ότι επιλέγει –επί τους παρόντος –τις αποστάσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει καταστήσει σαφές ότι το κόμμα πρέπει να απαντήσει συντεταγμένα στην κυβερνητική προσπάθεια σπίλωσης μιας ολόκληρης παράταξης, αναμένει να δει τις αντιδράσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όταν θα ξεκινήσουν οι συνεδριάσεις της Προανακριτικής Επιτροπής και όταν φτάσει στη Βουλή η μήνυση του Αντώνη Σαμαρά κατά του Πρωθυπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.