Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες, σε «Β3» από «Caa2», προχώρησε χθες το βράδυ ο οίκος Moody's, διατηρώντας θετικές τις προοπτικές (outlook).
Σύμφωνα με τη Moody's, η Ελλάδα έχει πετύχει αξιόλογη δημοσιονομική βελτίωση, η οποία, όπως εκτιμά, θα διατηρηθεί τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, ο οίκος θεωρεί πως η χώρα θα ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα προσαρμογής και θα επιστρέψει πλήρως στις αγορές. Οπως αναφέρει, αυτή η «καθαρή έξοδος» θα στηριχθεί βραχυπρόθεσμα στο σημαντικό μαξιλάρι ρευστότητας και μεσοπρόθεσμα στην ισχυρή δέσμευση των δανειστών της ευρωζώνης να παράσχουν πρόσθετη ελάφρυνση χρέους.
Ο οίκος υποστηρίζει πως το ρίσκο μιας στάσης πληρωμών ή μιας αναδιάρθρωσης χρέους που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών έχει μειωθεί σημαντικά. Στην ίδια βάση τονίζει πως ο κίνδυνος ανατροπής ή εκτροχιασμού της δημοσιονομικής και οικονομικής προόδου που έχει επιτευχθεί είναι σημαντικά χαμηλότερος.
Για τις θετικές προοπτικές ο οίκος υποστηρίζει πως ενδεχομένως να αναβαθμίσει περαιτέρω τη χώρα εάν οι μεταρρυθμίσεις οδηγήσουν σε αποτελέσματα που είναι πιο θετικά έναντι των εκτιμήσεων. Ενδεικτικά αναφέρεται σε βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, σε πιο μεγάλη μείωση του δημόσιου χρέους και στο σταθερό πολιτικό περιβάλλον.
Το ταβάνι αξιολόγησης για τα ομόλογα αυξήθηκε επίσης στο «Ba2» από «B3», αντανακλώντας το μειωμένο ρίσκο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Αντίστοιχα, το ταβάνι αξιολόγησης για τις καταθέσεις έχει αυξηθεί σε «Β3» από «Caa2».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από