Ο αρμόδιος για το Brexit υπουργός Ντέιβιντ Ντέιβις δήλωσε την Τρίτη ότι η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορούν να επιτύχουν μια συμφωνία για να έχουν η μία πρόσβαση στις αγορές της άλλης, ενώ υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του δε θα χρησιμοποιήσει το Brexit για να αμβλύνει το ρυθμιστικό πλαίσιο, παρά τις απειλές του παρελθόντος περί του αντιθέτου.

Στην τελευταία μιας σειράς ομιλιών από υπουργούς που στόχο έχουν να παρουσιάσουν τα σχέδια της Βρετανίας για το Brexit, ο Ντέιβις δήλωσε σε επιχειρηματίες στην Αυστρία ότι οι φόβοι πως η κυβέρνηση θα βυθίσει τη Βρετανία «σε ένα κόσμο τύπου Mad Max, δανεισμένο από τη δυστοπική φαντασία» είναι αβάσιμες.

Αντ’ αυτού, πρότεινε ένα σύστημα «αμοιβαίας αναγνώρισης» όπου και οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν σε κοινά ρυθμιστικά πλαίσια, όπως η προστασία των καταναλωτών ή η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αλλά θα έχουν τη δυνατότητα να επιδιώκουν τις δικές τους πολιτικές προκειμένου να επιτυγχάνουν αυτούς τους στόχους.

«Αυτό θα είναι κρίσιμης σημασίας στο να διασφαλιστεί ότι η μελλοντική οικονομική εταιρική μας σχέση θα είναι όσο το δυνατόν πιο ανοικτή και το εμπόριο θα παραμείνει όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτο», δήλωσε ο Ντέιβις.

«Το σχέδιο της Βρετανίας, ο οδικός της χάρτης για τη ζωή εκτός της Ευρώπης, είναι μία μάχη προς την κορυφή των παγκόσμιων προτύπων, όχι μια υποχώρηση από τα υψηλά πρότυπα που έχουμε τώρα».

Τα σχόλιά του είχαν στόχο να περιορίσουν τις ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών ότι η Βρετανία μπορεί να περιορίσει τους φόρους και να αμβλύνει το ρυθμιστικό πλαίσιο για να προσελκύσει τις διεθνείς επιχειρήσεις.

Η ομιλία του Ντέιβις έγινε την ώρα που η ΕΕ διαμορφώνει την προσέγγισή της για την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων του Brexit και ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη,  για τον καθορισμό της διαπραγματευτικής στρατηγικής της Βρετανίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από